Sutikite, jog XXI amžiuje yra daug sveikesnių paruošimo būdų nei uogienės, kad žiemą galėtumėte mėgautis vasaros uogų skoniu. Norėdami išsaugoti uogose esančius vitaminus, kurių taip reikės šaltuoju sezonu, jas geriausia šaldyti.
Kuo šviežesnė uoga, tuo geriau. Šaldymui netinka labai prinokusios uogos, nes jos jau per minkštos ir gali sutižti.
Pasak specialistų, geriausiai šaldymui tinka nuo -18 iki -23 laipsnių temperatūra.
Žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje užšaldytas uogas, kaip, beje, ir daržoves, galima šaldytuve laikyti 8-12 mėn., t.y. iki kito sezono. Galima uogas užšaldyti ir nuo 0 iki -8 laipsnių temperatūroje, tačiau jas laikyti šaldiklyje galima tik tris mėnesius.
Norėdami išsaugoti ne tik naudingąsias medžiagas, bet ir uogų „prekinę išvaizdą“, patartina šaldyti celofaniniuose maišeliuose arba plastikiniuose indeliuose.
Minkštas uogas – braškes, avietes, gervuoges – geriau šaldyti indeliuose, tuo tarpu vyšnioms, serbentams, agrastams tiks ir maišeliai.
Uogas galima šaldyti ir sutrintas, o su cukrumi ar be – tai jau jūsų pasirinkimas.
Geriausiai uogos užšaldomos mažomis porcijomis, o ir po to jas patogiau naudoti, mat kartą atšildytas uogas reikia suvartoti iš karto, užšaldyti jų dar kartą nederėtų.
Kaip šaldyti?
Avietės. Šaldymui labiau tinka tamsios spalvos avietės. Šaldymui tinka tik sveikos uogos, t.y. nesutižusios ir ne kirmėlių. Jeigu uogose jų yra, šias dviem trims minutėms pamerkite į druskos tirpalą, surinkite į vandens paviršių išplaukusias kirmėlytes, o uogas kiaurasamtyje gausiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. po to 10-15 min. leiskite uogoms apdžiūti, sudėkite į indą ir šaldykite.
Serbentai. Serbentus galima šaldyti ir kekėmis, ir tik uogas. Jos puikiai išsilaiko ir sutrintos tiek su cukrumi, tiek be jo.
Agrastai. Šias uogas reikia kruopščiai nuplauti, nuskinti kotelius. Po to galima apiberti cukrumi ir šaldyti nedidelėmis porcijomis.
Mėlynės. Uogas reikia kruopščiai nuplauti ir leisti apdžiūti. Galima šaldyti sutrintas su cukrumi arba be jo.
Spanguolės. Spanguoles nuplaukite ir paberkite ant rankšluosčio kad jos apdžiūtų. Po to suberti į indą ir šaldyti. Beje, spanguolės kone pačios nereikliausios uogos – jas galima iki pirmųjų šalnų šaldytuve laikyti tiesiog užpylus vandeniu.