Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Šventinis stalas per valandą: originalūs receptai taupantiems laiką

Šventinis stalas per valandą: originalūs receptai taupantiems laiką

Naujuosius metus visada norime sutikti atsinaujinę, kurdami drąsius planus, idėjas, sudarome sąrašus, ką veiksime ateinančiais metais. Tačiau dažniausiai planus nugali beprotiškas skubėjimas ir pasiruošimas artėjančioms šventėms, ieškant dovanų artimiesiems ir vieną po kitos ruošiant šventines vakarienes draugams, kolegoms bei šeimai. Visgi tiksliai suplanavus savo laiką ir iš anksto pasiruošus, šventinį stalą galima paruošti vos per valandą ir išvengti nereikalingo streso.

Alfas Ivanauskas pateikia keturis receptus norintiems suspėti pasiruošti šventinei vakarienei kiek greičiau nei per valandą. Jis siūlo ant stalo patiekti du skirtingus užkandžius: silkės ir mangų kapotinį ir sviestinių ragelių su kalakutiena ir bruknių uogiene apkepą, bei vieną sotų pagrindinį patiekalą – troškintus ėriuko kulniukus slyvų padaže, o taip pat originalų desertą – keptą ananasą su sojų padažu ir ledais.

Silkės ir mangų kapotinis (10 min.)

Ingredientai
300 g silkės
100 g valgomojo („šalotinio“) svogūnėlio
300 g mango
300 g marinuotų agurkų
40 g alyvuogių aliejaus
20 g šviežios kalendros
Kukurūzų traškučiai

Gaminimas
Silkę, svogūnėlį, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais. Įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures. Papuoškite šviežia kapota kalendra ir kukurūzų traškučiais.

Shutterstock

Sviestinių ragelių su kalakutiena ir bruknių uogiene apkepas

Ingredientai
4 sviestiniai rageliai
2 pakeliai mocarelos
200 g kalakutienos kumpio
100 g bruknių uogienės
200 g vyšninių pomidoriukų
50 g šviežio baziliko

Gaminimas
Sviestinius ragelius įpjaukite skersai, užtepkite bruknių uogienės ir įdėkite pjaustytą kalakutienos kumpį. Ragelius dėkite į skardą. Ant viršaus paplėšykite mocarelos, aplinkui padėliokite vyšninių pomidoriukų. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Kai iškeps, papuoškite šviežio baziliko šakele.

Troškinti ėriuko kulniukai slyvų padaže (30 min.)

Ingredientai
4 ėriuko kulniukai
3 morkos
400 g mažų bulvyčių
3 svogūnai
40 g rozmarino
600 g jautienos sultinio
20 g pomidorų pastos
Druska, pipirai

Gaminimas
Ėriuko kulniukus pabarstykite druska ir pipirais. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, apie 15 min., kad apskrustų. Puode pakepkite stambiai kapotus svogūnus ir morkas. Kai apkeps, įdėkite pomidorų pastos ir per pusę perpjautas bulvytes. Įpilkite sultinį ir užvirkite. Ištraukite skardą iš orkaitės ir supilkite į ją visas daržoves su sultiniu. Taip pat įmeskite ir rozmarino šakeles. Uždenkite viską folija ir kepkite apie 2 val. iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje.

Shutterstock

Keptas ananasas su sojų padažu ir ledais (20 min.)

Ingredientai
1 ananasas
200 ml ledų
50 g medaus
50 g nesūraus sojų padažo
50 g vandens
Kelios šviežių mėtų šakelės

Gaminimas
Ananasą perpjaukite pusiau, išskobkite jo vidų ir supjaustykite kubeliais. Pakepkite sausoje keptuvėje nuolat maišydami. Ištirpinkite medų kartu su sojų padažu ir vandeniu. Pakeptus ananaso kubelius sudėkite į išskobtą ananaso puselę, pašlakstykite sojų padažu ir įdėkite ledų. Papuoškite šviežiomis mėtomis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, kalėdinių receptų ir stalų dekoravimo idėjas specialiai skubantiems BORJOMI šiemet pristatė kartu su VMG ir Alfu Ivanausku.

Mano išsaugoti straipsniai