Pavalgyti gamtoje dabar susiruošiame ne tik savaitgaliais ar po žydinčiomis sakuromis sostinėje prie Neries. Imame pavyzdį iš Vakarų didmiesčių gyventojų ir net pietauti darbo dieną su kolegomis traukiame į artimiausią parką, o patogiuose nešiotis maisto induose atsinešame ne tik sumuštinių.
Tailandietiškos krevečių salotos
(2 asmenims, 1 porcija – 386 kalorijos)
Reikės: 1 maišelio išvirtų rudųjų ryžių, 100 g sojų pupelių, 2 saliero stiebų, 2–3 šaukštų saldžiųjų paprikų padažo, 1 žaliosios citrinos sulčių, 8 šviežių mėtų lapelių, 200 g virtų išlukštentų krevečių, druskos arba sojų padažo, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
1. Ryžius išvirkite pagal instrukciją ant pakelio. Palikite atvėsti, kol virsite pupeles.
2. Pupeles suberkite į puodą, įpilkite 5 šaukštus karšto vandens, dėkite į mikrobangų krosnelę ir visa galia virkite 3 minutes. Nupilkite per kiaurapuodį, perskalaukite šaltu vandeniu ir suberkite atgal į puodą.
3. Į puodą su pupelėmis dėkite ryžius, supjaustytus salierų stiebus, paprikų padažą, susmulkintus mėtų lapelius ir krevetes, supilkite citrinos sultis, įberkite pipirų ir druskos (arba paskaninkite sojų padažu). Išmaišykite ir sudėkite į dėžutę.
Apkepti pitos paplotėliai su daržovėmis
(2 asmenims, 1 porcija – 628 kalorijos)
Reikės: 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 raudonos paprikos, supjaustytos į 4 dalis, 1 nedidelės cukinijos, supjaustytos išilgai į 8 dalis, 4 pitų paplotėlių, 2 saujelių vakaručių, 125 g mocarelos, padalintos į 8 gabaliukus, kelių baziliko lapelių, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
1. Įkaitinkite keptuvę, paprikos ir cukinijos gabaliukus apšlakstykite aliejumi. Daržoves dėkite į keptuvę ir apkepkite iki paruduos ir suminkštės. Kepkite porcijomis (priklausys nuo jūsų keptuvės dydžio). Atidėkite.
2. Pitos paplotėlius dėkite į keptuvę, apkepkite iš abiejų pusių. Kai jos šiek tiek išsipūs, atsargiai peilio galiuku „įsibraukite“ į paplotėlio vidų ir padarykite „kišenę“.
3. Į „kišenes“ pirmiausia įdėkite po saujelę vakaručių, tada po ketvirtį paprikos, po 2 gabaliukus cukinijos ir mocarelos, baziliko lapelių, pabarstykite pipirais. Galite apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kiekvieną pitą suvyniokite į sviestinį popierių ir sudėkite į maisto dėžutę
Pomidorų sriuba
(4 asmenims, 1 porcija – 160 kalorijų)
Reikės: 30 g rūkytos šoninės, susmulkintos kubeliais, 1 didelio susmulkinto svogūno, 1 didelės susmulkintos kubeliais morkos, 400 g skardinės susmulkintų konservuotų pomidorų, 600 ml vištienos ar daržovių sultinio, 1 šaukšto pomidorų padažo (kečupo), druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelių baziliko lapelių, 2 šaukštelių smulkiai sutarkuoto parmezano.
1. Šoninės gabaliukus dėkite į keptuvę ir ant vidutinės ugnies apkepkite, kol šiek tiek parusvės ir išsiskirs riebalai. Kiaurasamčiu šoninės gabaliukus išimkite ir atidėkite.
2. Į keptuvėje likusius riebalus sudėkite svogūno ir morkos gabaliukus ir maišydami kepkite apie 10 minučių. Jeigu reikia, įpilkite alyvuogių aliejaus.
3. Konservuotus pomidorus, kečupą supilkite puodą su sultiniu, įberkite druskos, pipirų ir maišydami virkite 30–40 minučių. Elektriniu trintuvu sutrinkite pomidorus (nesutrinkite iki visiškos tyrės). Jei pasirodys, kad sriuba per tiršta, įpilkite vandens ir dar pavirkite.
4. Sudėkite susmulkintus baziliko lapelius, šoninės gabaliukus, apkeptus svogūnus ir morkas. Išmaišykite ir susipilkite į termosą. Parmezano užbarstykite, kai išpilstysite į puodelius sriubai.
Filo tešlos pyragėliai su aviena
(18 pyragėlių, 1 pyragėlis – 44 kalorijos)
Reikės: 250 g maltos avienos, 1 susmulkinto svogūno, 2 šaukštelių šiek tiek pagrūstų kmynų arba kalendrų, 100 g konservuotų ir nusausintų kukurūzų, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 5 šaukštų šviežių susmulkintų kalendrų, 6 lapų filo tešlos, 1 suplakto kiaušinio.
1. Įkaitinkite keptuvę ir joje maišydami apkepkite maltą avieną. Tada įdėkite susmulkintą svogūną,1 šaukštelį prieskonių, įpilkite 100 ml vandens. Išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 10 minučių. Nuimkite nuo ugnies.
2. Į mėsą sudėkite kukurūzus, šviežias kalendras, įberkite druskos ir pipirų. Išmaišykite.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Tešlos lakštus supjaustykite į tris pailgas juostas. Juostos gale dėkite po šaukštą maltos mėsos ir vyniokite trikampiais, kol užteks tešlos juostos. Trikampėlių kraštines suspauskite pirštais. Pyragėlius iš abiejų pusių aptepkite kiaušinio plakiniu.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite pyragėlius, apibarstykite likusiais prieskoniais, pašaukite į orkaitę ir kepkite 10–12 minučių, kol gražiai parusvės. Atvėsusius sudėkite į sviestiniu popieriumi išklotą dėžutę.
Makaronai su skumbre
(2 asmenims, 1 porcija – 690 kalorijų)
Reikės:100 g ryžių formos makaronų, 4 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 8 baziliko lapelių, 2 šaukštų paskrudintų kedro riešutų, 8 vynuoginių pomidorų, perpjautų per pusę, 2 gerų saujų špinatų lapų, apie 150 g karštai rūkytos skumbrės filė, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
1. Pagal instrukciją išvirkite makaronus.
2. Nupilkite per kiaurapuodį, perplaukite juos šaltu vandeniu, gerai nusausinkite. Sukratykite į dangčiu uždaromą dubenį, sumaišykite su aliejumi ir susmulkintais bazilikų lapeliais.
3. Įmaišykite kedrų riešutus, pomidorus, špinatus ir stambiai smulkintą skumbrę. Apibarstykite druska ir pipirais.
Tutti-frutti pyragėliai
(20 pyragėlių, 1 pyragėlis – 143 kalorijos)
Įdarui reikės: 250 g džiovintų vaisių mišinio (figų, datulių, abrikosų, slyvų ir t.t.), 1 šaukštelio malto imbiero, 1 apelsino tarkuotos žievelės, 6 šaukštų apelsinų sulčių, 2 šaukštų citrinų sulčių, miltinio cukraus pabarstyti. Tešlai reikės: 250 g kvietinių miltų, 150 g sviesto, 60 g miltinio cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 2 kiaušinių trynių.
1. Pasigaminkite tešlą: miltus ir sviestą sumaišykite virtuviniame kombaine. Sudėkite cukrų, vanilinį cukrų ir trynius, vėl maišykite iki vientisos masės.
2. Iškrėskite iš kombaino (galite neplauti, jame gaminsite įdarą) ant miltais pabarstyto stalviršio, išminkykite, iškočiokite, uždėkite maistinę plėvelę, suvyniokite tešlą į ritinuką ir palikite šaltai 30 minučių.
3. Pasigaminkite įdarą: visas jo sudėtines dalis (išskyrus miltinį cukrų) sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite į vientisą masę.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Padalinkite tešlą į dvi dalis. Išpjaukite maždaug 35,5 cm x 13 cm dydžio lakštus. Šaukštu dėkite vaisių masę arčiau vienos lakšto pusės, kita puse užklokite ir kraštus suspauskite. Šlapiu peiliu supjaustykite į dešimt gabaliukų. Tą patį padarykite su likusia tešla.
5. Pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išdengtos skardos ir kepkite apie 12–15 minučių, kol gražiai parus. Atvėsinkite, apibarstykite miltiniu cukrumi. Pyragėlius sandarioje dėžutėje galima laikyti 3–4 dienas.
Avižiniai sausainiai su šokoladu
(18–20 sausainių, 1 sausainis – 123 kalorijos)
Reikės: 125 g alyvuogių aliejaus, 60 g miltinio cukraus, 2 šaukštų skysto medaus, 1/2 šaukštelio pikantiškų prieskonių mišinio kepiniams, 125 g avižinių dribsnių, 125 g kvietinių miltų, 60 g stambiai sutarkuoto šokolado.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C. Aliejų supilkite į dubenį, sudėkite cukrų, medų ir išlydykite mikrobangų krosnelėje.
2. Sudėkite prieskonius, avižas, miltus ir šokoladą, gerai išmaišykite.
3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo šaukštu dėkite tešlą, suformuokite apvalius sausainius ir kepkite 15 minučių, kol gražiai parus. Palikite atvėsti. Sandarioje dėžutėje sausainiai skanūs išsilaikys keletą dienų.