Sviestas, nors ir kasdienis produktas, iš tiesų yra gaminys, atskleidžiantis tūkstantmečius besitęsiančią žmonijos istoriją ir turintis išskirtinę reikšmę mūsų paveldui. Sviesto kelionė per skirtingas civilizacijas, laikus ir epochas primena amerikietiškus kalnelius. Senovės civilizacijose sviestas naudotas net kaip gydomoji priemonė, vėliau šis gaminys buvo tapęs valiuta ar mokesčiu karaliui. Ilgainiui jis virto neatsiejama kasdienės mitybos dalimi, po to nepelnytai nurašytas, o dabar naudojamas garsiausių šefų aukščiausios klasės restoranuose. Kodėl šiais laikais sviestas vertinamas labiau nei bet kada anksčiau?
sviestas
Ne be reikalo apie gerai besiklojančius reikalus sakome – „kaip per sviestą“. Šis pigus ir kasdienis produktas, jeigu naudojamas gudriai ir su saiku, gali būti tikras stebukladarys virtuvėje. Tačiau ar žinote kelis triukus su taip gerai dar nuo vaikystės pažįstamu produktu?
Kai lyja, norisi susikurti jaukią atmosferą namuose, o vienas iš būdų - ką nors pasigaminti....
Sunku įsivaizduoti gražiausias metų šventes be gardžiųjų meduolių. Tik nenustebkite – būtent dabar pats metas ruošti kalėdinių meduolių tešlą. Kuo ilgesnį laiką ji bręsta, tuo yra geriau. Sakoma, jog tam, kad meduoliai įgytų reikiamą skonį, tešla turėtų pastovėti mažiausiai 6 savaites....
Sviestas yra vienas iš esminių įvairių kepinių ir kremų ingredientų, suteikiantis bei išryškinantis jų tekstūrą, skonį ir struktūrą. Susiruošę namuose pasigaminti gardų desertą, greičiausiai be jo neapsieisite. Šio produkto išskirtinėmis savybėmis bei 3 įdomiais receptais dalijasi bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.
Ko gero dažnas lietuvis pasakytų, jog tarpukario Lietuvos pasididžiavimas – krepšinis, juk šiuo laikotarpiu net du kartus mūsų šalies krepšininkai tapo Europos čempionais. Tačiau istorikai kalba apie Lietuvai išskirtinę svarbą turėjusį sviestą. Tiesa, po Antrojo Pasaulinio karo sviestas buvo nepelnytai nuvertintas aiškinant, kad tai – žmogaus organizmui kenkiantis produktas. Ir tik pastarojo dešimtmečio tyrimai rodo, kad gali būti atvirkščiai....
Pastaruoju metu įsigalėjęs angliškas naujadaras „brunch“ (lietuviškai – vėlyvieji pusryčiai, bet verčiant paraidžiui išeitų „puspiečiai“) jau baigia išstumti mums įprastus pusryčius. Tai specifinis savaitgalio valgymo metas, kai keltis pusryčių dar tingisi, o gaminti pietus – ankstoka... Šįkart pateikiame kitokių kiaušinių keptuvėje receptą....