Portulaką puikiai žino visi sodininkai. Jie aršiai kovoja su jomis, o šios stebėtinai gajos. Jei šaknys stiprios, gali išgyventi iki 25 metų. Ir vis tik būtų nuodėmė nepasinaudoti paprastųjų portulakų gydomosiomis ypatybėmis.
Portulaką galima naudoti tiek kaip maistą, tiek kaip vaistą
Vienodai naudingos ir laukinės, ir naminės portulakos. Jų lapeliuose gausu vitaminų ir mineralų. Portulakose yra geležies ir netgi lengvai įsisavinamo kalcio.
Taip pat yra daug vitamino A ir riebalų rūgščių. Šios medžiagos saugo nuo vėžio, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą. Portulakų patartina duoti hiperaktyviems vaikams, kad ramintų nervų sistemą.
Daugelyje receptų špinatus galima pakeisti portulakomis. Jų lapeliai traškūs, maloniai kvepia citrina.
Taip pat galite ruošti salotas iš portulakų su grietine ir graikiniais riešutais – labai skanios.
Jaunas portulakų šakeles ir lapelius galima patiekti kaip garnyrą prie žuvies ir mėsos patiekalų.
Be to, portulakų lapelius dažniausiai verda su trupučiu česnako, acto ir aliejaus arba troškina su svogūnais aliejuje.
Labai skanūs sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su portulakomis ir su česnakais marinuotos portulakos.