Virtuvėje naudojama buitinė technika itin palengvina kasdienybę, tad interjero dizainerė sako, jog atnaujinant virtuvę jai turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys. Specialistė pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis pagrindinius ir dažniausiai naudojamus pagalbininkus virtuvėje.
„Rinkdamiesi buitinę techniką, visų pirma pagalvokite, kaip judate sukdamiesi virtuvėje. Erdvė bus kur kas patogesnė, jei suskirstysite ją funkcinėmis zonomis: produktų laikymo, plovimo ir valgio ruošimo. Jei to neapgalvosite iš anksto, galiausiai turėsite nepraktišką virtuvę, kurioje vyraus chaosas ir bus nepatogu darbuotis“, – teigia IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.
Svarbiausia taisyklė planuojant virtuvę yra vadinamasis funkcinis trikampis: viryklė, plautuvė ir šaldytuvas turėtų būti išdėstyti pakankamai arti, idealiu atveju – per kelis žingsnius vienas kito. Jei spintelės ir buitiniai prietaisai virtuvėje bus įrengti priešais, interjero dizainerė pataria įsitikinti, kad tarp jų lieka pakankamai erdvės durelėms varstyti ir praeiti. Įprastai virtuvinės spintelės derinamos prie buitinės technikos, tad apie pastarąją reikėtų galvoti pirmajame virtuvės planavimo etape.
„Galite rinktis atskirai pastatomą buitinę techniką, išsiskiriančią dizainu, arba įmontuojamąją, kurią lengva paslėpti už virtuvinių fasadų. Su įmontuojamąja technika virtuvės interjeras atrodys vientisas ir tvarkingas, tad toks sprendimas ypač parankus mažose erdvėse“, – sako E. Nemanė.
Kaip išsirinkti šaldytuvą?
Šaldytuvas – vienas iš esminių buitinių prietaisų virtuvėje. Jį renkantis, be dizaino būtina atkreipti dėmesį ir į jo energijos efektyvumo klasę, montavimo ypatybes, namiškių poreikius. „Šaldytuvas – daugiausia elektros energijos vartojantis namų prietaisas. Taigi pasirinkus aukštesnę energijos efektyvumo klasę, galima sumažinti sąskaitas už elektrą. Šaldytuvų energijos efektyvumo klasė žymima raidėmis nuo G iki A (nuo žemiausios iki aukščiausios)“, – sako E. Nemanė.
Šaldytuvo dydžio pasirinkimą turėtų lemti tai, kiek maisto produktų norėsite laikyti, kokio dydžio yra jūsų šeima ir kiek vietos turite virtuvėje – svarbu įvertinti patalpos plotį ir aukštį. Nedidelei erdvei galima rasti itin mažų šaldytuvų su šaldikliais.
„Šaldytuvą reikėtų montuoti toliau nuo karščio šaltinių, palikti pakankamai vietos vėdinimui ir durelių varstymui. Jei dažnai naudojate šaldiklį, rinkitės modelius su didesne šaldymo kamera. Ir priešingai – jei labiau mėgstate šviežius produktus nei užšaldytus, ieškokite šaldytuvo, turinčio daugiau vietos jiems. Kai kurie modeliai turi vėdinimo sistemą, atskirai reguliuojančią šaldytuvo ir šaldiklio drėgmę bei temperatūrą ir kartu neleidžiančią maisto kvapams susimaišyti“, – sako interjero specialistė.
Kaip išsirinkti kaitlentę?
Kaitlentės pasirinkimas priklauso nuo to, kaip dažnai ją naudosite. Kai kam gali pakakti kilnojamosios su viena kaitviete, kitiems norisi modernios indukcinės, dujinės ar stiklo keramikos kaitlentės. Svarbu įvertinti ir tai, kiek patiekalų įprastai gaminate vienu metu. Jei virtuvė maža arba vienu metu gaminate nedaug, lengvai išsiversite ir su dviejų kaitviečių kaitlente.
„Indukcinės kaitlentės greičiau įkaista ir yra kur kas taupesnės lyginant su kitomis, nes jų šiluma perduodama tiesiai į maisto ruošimo indo dugną. Stiklo keramikos kaitlentes lengva ir patogu naudoti. Kai kurios iš jų net turi prie puodų ar keptuvių dydžio prisitaikančias kaitvietes. Tuo tarpu dujinės kaitlentės leidžia patogiau reguliuoti temperatūrą. Jos idealiai tinka, kai reikia greitai apkepti ar paskrudinti maistą“, – sako E. Nemanė.
Skiriasi ir techninės kaitlenčių funkcijos. Pavyzdžiui, kai kurios turi apsauginį užraktą, kuris praverčia valant arba jei namuose yra vaikų. Kitos – automatinę išjungimo funkciją, kuri išjungia kaitlentę, kai ruošiamas maistas išbėga per kraštus ir užlieja valdymo skydelį.
Kaip išsirinkti orkaitę?
Renkantis orkaitę, interjero dizainerė pataria atkreipti dėmesį į kelis dalykus: kokios funkcijos reikalingos – šiandien galima pasirinkti nuo visai paprastų modelių iki variantų su pačiomis įvairiausiomis funkcijomis; kokiam skaičiui žmonių įprastai gaminate; ir kiek patiekalų ketinate kepti vienu metu – nuo to priklausys dydžio pasirinkimas; ir koks orkaitės stilius tiks jūsų virtuvėje.
„Bene populiariausias pasirinkimas – konvekcinės orkaitės. Orkaitėje su priverstine oro cirkuliacija (konvekcija) karštas oras paskirstomas tolygiai, todėl galima kepti kelis patiekalus vienu metu ir nesibaiminti, kad jų skonis ar kvapas nukentės. Orkaitės su pirolizės, arba savaiminio valymo, funkcija veikia panašiai į konvekcines, tik jas valyti kur kas paprasčiau. Tokios orkaitės sudegina riebalus ir nešvarumus iki pelenų – lieka tik iššluostyti. Taip pat yra garinių orkaičių, skirtų siekiantiems maitintis sveikiau. Garų ir karšto oro derinys užtikrina tinkamą drėgmės ir šilumos lygį, todėl ruošiamas patiekalas išlieka minkštas ir drėgnas viduje, o iš išorės gražiai apskrunda, tampa traškus“, – sako interjero dizainerė.
Pasak jos, skirtingos orkaitės gali turėti įvairių papildomų funkcijų: įtaisytą maisto termometrą, keptuvo (grilio) funkciją, kepinių programą, pašildymo funkciją, duonos ir picos kepimo programą, greito įkaitimo funkciją ir pan. Jei namuose yra vaikų, verta rinktis orkaitę su specialiu durelių užraktu.
Kaip išsirinkti gartraukį?
Rinkdamiesi gartraukį, apgalvokite jo dydį – kad veiktų tinkamai, jis turi būti ne siauresnis už jūsų turimą kaitlentę. Žinoma, svarbu prisiminti, kad gartraukis ne tik valo orą virtuvėje, bet ir yra interjero dalis. Jų esama sieninių ir lubinių, o kurį rinktis, lemia virtuvės išdėstymas.
„Žmonės dažniau renkasi sieninius gartraukius. Kadangi šis prietaisas yra svarbi virtuvės detalė, reikėtų apgalvoti, kokio labiau norisi – susiliejančio su virtuvės interjeru ar kaip tik išskirtinio. Rinktis tikrai yra iš ko: gartraukiai su stiklo apdaila atrodo itin lengvai, griežtų ir tiesių linijų modeliai idealiai tinka minimalistinio ir modernaus dizaino virtuvėse, o užapvalinti – tradiciniame interjere“, – sako E. Nemanė.
Siekiantiems vientiso, neperkrauto virtuvės vaizdo, interjero dizainerė pataria rinktis įmontuojamąjį gartraukį. Toks sprendimas gali tapti jūsų indaujos ar kitos spintelės dalimi ir dailiai įsilieti į bendrą interjerą. Nestandartinio tipo virtuvėse, pavyzdžiui, turinčiose virtuvinę salą, gartraukį galima įrengti ir virš jos. Tuomet reikėtų ieškoti lubinių modelių.
Daugumą gartraukių paprasta prijungti prie namo ventiliacijos sistemos. Tačiau jei tokios galimybės nėra, rinkitės modelius su kvapus šalinančiais filtrais. Tinkamai prižiūrimi ir valomi virtuvės prietaisai tarnaus ilgai ir patikimai.