53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Agronomės patarimai norintiems auginti paprikas

Agronomės patarimai norintiems auginti paprikas

Saldžioji paprika būtina kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Apie veislių pasirinkimą, sėją ir daiginimą – šiame straipsnyje.

Populiarūs saldžiosios paprikos hibridai

Paprikos (Botempi F1, Goldflame F1, Narobi F1). Šildomuose ir nešildomuose stikliniuose bei polietileniniuose šiltnamiuose rekomenduojama auginti paprikų ankstyvas, derlingas, atsparias daugeliui ligų hibridus ryškiai geltonos spalvos vaisiais – Niebla Fl, Manzanilla Fl, Kelvin F1, oranžiniais – Paramo Fl, Sumatra F1, Danica F1, raudonais – Monica Fl, Spartacus Fl, Barbadillo F1, Alberto F1’, ‘Toro’ F1, Arkadijo F1, Yecla F1, kreminiais (nokimo metu keičiasi į geltoną, o vėliau į apelsinų spalvą) – Blondy F1, baltais – Everest Fl, salotiniais – Pinokkio Fl, violetiniais – Purpleflame Fl. Ankstyvą veislę ‘Ciberia’ F1 siūloma auginti polietileniniuose nešildomuose šiltnamiuose ir lauke. Vaisių spalva kinta nuo baltos iki rusvos.

Lietuviškos veislės. Veislė ‘Reda’ (autorė – Nijolė Maročkienė) – vidutinio ankstyvumo, skirta auginti nešildomuose plėvele dengtuose šiltnamiuose, po priedangomis ir atvirame grunte. Augalai 65–75 cm aukščio, savidulkiai, formuojantys 2–3 pagrindines šakas. Vaisiai nupjauto cilindro formos, lygiu paviršiumi, nokstantys – žali, sunokę – ryškiai raudoni, švelnaus skonio, vidutinio dydžio, prekinio vaisiaus vidutinė masė 195 g, vaisiaus minkštimo storis – 6–8 mm. Vienas augalas išaugina 8–12 vaisių. Auginant eilėmis, tarp kurių atstumas – 70 cm, o tarp augalų – 30 cm, suminis vaisių derlius būna 8–11 kg/kv.m, sunokusių – 6–8 kg/ kv.m.

‘Alanta’ (autorė – Nijolė Maročkienė) – vidutinio ankstyvumo veislė, skirta auginti uždarame grunte.

Augalai savidulkiai, vidutiniškai 70–80 cm aukščio, formuoja 2–3 pagrindines šakas. Vaisiai nupjauto cilindro formos, sultingi, švelnaus skonio, augantys – žali, sunokę – oranžiniai, vidutiniškai 10–11 cm ilgio, 8–9 cm skersmens. Pirmieji vaisiai pradeda nokti nuo sudygimo praėjus 115–125 dienoms. Derėjimo trukmė – 58–67 dienos.

Saldžiosios paprikos sėja ir daigų auginimas

Sėja. Saldžiųjų paprikų vegetacijos trukmė ilga, todėl jų daigai auginami šildomuose šiltnamiuose. Saldžiųjų paprikų daigai auga lėtai ir, priklausomai nuo auginimo sąlygų, veislės bei hibrido, užauga per 60–80 dienų. Paprikų sėjos laikas priklauso nuo auginimo vietos, jei bus sodinama šildomuose šiltnamiuose, sėklos sėjamos sausio mėn. iki vasario vidurio, o jei nešildomuose – sėklos sėjamos nuo vasario vidurio iki kovo vidurio.

Saldžiųjų paprikų sėja ir daigų auginimas kaip ir pomidorų. Sėklas geriau sėti tiesiai į plastikinius ar durpinius vazonėlius (be pikavimo), pripildytus durpių substrato (sėjai), 0,5–1,5 cm gylyje. Sėjama po vieną sėklą. Jei saldžiųjų paprikų daigai pikuojami, 1,5–2 savaites vėluoja jų vystymasis, gaunamas vėlyvesnis pirmasis derlius ir mažesnis bendras derlius.

Pasėjus vazonėliai uždengiami plėvele. Iki sudygimo plėvelė kaskart trumpam nuimama – pravėdinama. Paprikos daigams sudygti optimali temperatūra yra 22–25 (27) laipsnių. Sudygsta per 6-8 dienas. Paskui patartina temperatūrą kelioms dienoms sumažinti: iki 18–20 laipsnių dieną ir 16–18 laipsnių naktį. Tada daigai neištįs, geriau vystysis šaknys.

Daigų auginimas. Kai daigai turi du pirmuosius tikruosius lapelius, pikuojami į 10–12 cm skersmens vazonėlius su durpių substratu sėjai. Jie sodinami tokiu pačiu gyliu, kaip augo. Paprikų daigų augimo metu optimali oro temperatūra palaikoma saulėtą dieną 22-25 laipsnių, apsiniaukusią dieną 20-22 laipsnių, naktį 16-18 laipsnių, o substrato – 16-18 laipsnių.

Rekomenduojama sodinti kuo „vyresnius“ daigus, t. y. 70–80 dienų amžiaus. Kokybiškai išauginti paprikų daigai turi būti 20–30 cm aukščio, neištįsę, su stipriu, išsišakojusiu stiebu, 8–12 lapų, 2–3 žiedpumpuriais, 1–2 žiedais bei išvystyta šaknų sistema (šaknys baltos spalvos). Paprikų daigus reikia laiku pasodinti į pastovią vietą augimui, nes pavėlavus jų stiebai sumedėja, pasensta augalai, šaknys pasidaro tamsiai rudos.

Mano išsaugoti straipsniai