53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
3 citrusais kvepiančių desertų receptai

3 citrusais kvepiančių desertų receptai

Dienoms trumpėjant, ilgus vakarus vis dažniau praleidžiame namuose. O kas gali būti jaukiau, nei orkaitėje kepantis ir savo kvapais kambarius užtvindantis pyragas ar keksas? Įvairiausius kepinius namuose pasigaminti nesudėtinga, be to, juos gaminant lengvai galima improvizuoti, gardinti mėgstamais vaisiais ar uogomis. Visgi, sukant galvą kokį pyragą išsikepus – patariama atsižvelgi į sezoniškumą ir naudoti žiemos sezonui būdingas gėrybes, pavyzdžiui, citrusinius vaisius, kurių šviežias derlius pasiekė parduotuvių lentynas.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad citrusiniai vaisiai – ne tik sveikas, skanus užkandis, bet ir puikus įvairiausių kepinių ingredientas.

Pasak jo, jeigu norite namines bandelėms, keksams ar pyragams suteikti papildomo skonio – tam puikiai tinka įvairiausi citrusiniai vaisiai, pradedant apelsinais, klementinais ir baigiant citrina ar greipfrutais. Visgi, kepant citrusiniais vaisiais kvepiančius pyragus kelias taisykles žinoti pravartu. Pavyzdžiui, į tešlą geriau į įmaišyti ne klementinų ar citrinos sulčių, o sutarkuotas jų žieveles.

T. Lauvray siūlo su citrusiniais vaisiais nebijoti paeksperimentuoti virtuvėje ir dalijasi net trimis, subtilaus skonio desertų receptais.

Sultingas greipfrutų pyragas

Sultingas greipfrutų pyragas
Sultingas greipfrutų pyragas
Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

200 g pikliuotų miltų

10 g kepimo miltelių

50 g maltų migdolų

1 a. š. malto imbiero

½ a. š. cinamono

3 kiaušinių

165 g sviesto

100 g cukraus

2 v. š. medaus

1 v. š. vanilės ekstrakto

100 ml jogurto

100 ml greipfrutų sulčių

Glajui:

4 v. š. cukraus pudros

2 v. š. greipfrutų sulčių

Pagaminimas:

Naudodami plaktuvą kambario temperatūros sviestą sumaišykite su cukrumi. Į plakinį supilkite medų, vanilę, greipfrutų sultis ir maišydami įmuškite vieną kiaušinį. Tuomet supilkite jogurtą ir dar kartą viską išmaišykite.

Kitame inde sumaišykite miltus, migdolus, cinamoną, imbierą bei kepimo miltelius, galiausiai į sausus ingredientus įmaišykite sviesto ir kiaušinio masę. Paruoštą mišinį supilkite į pailgą kepimo formą, prieš tai ištepę ją sviestu bei pabarstę miltais. Pyragą kepkite apie 45 minutes iki 170 ºC įkaitintoje orkaitėje. Prieš išimdami pyragą iš kepimo formos, palaukite, kol atvės. Per tą laiką pasiruoškite glajų: sumaišykite cukraus pudrą su greipfrutų sultimis ir plakite tol, kol gausite tirštą baltą masę. Glajų tepkite ant visiškai atvėsusio pyrago.

Apelsininis migdolų tortas

Apelsininis migdolų tortas
Apelsininis migdolų tortas
Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

300 g miltų

10 g kepimo miltelių

250 g sviesto

250 g cukraus

1 a. š. vanilės ekstrakto

4 kiaušinių

1 apelsino

Kremui:

500 g maskarponės sūrio

3 v. š. cukraus pudros

1 v. š. medaus

250 ml plakamos grietinėlės

1 v. š. vanilės ekstrakto

2 v. š. rožių vandens (arba kelių lašų rožių aromato)

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC. Nuplaukite apelsiną ir išvirkite jį puode su vandeniu. Po 20 minučių pakeiskite vandenį ir virkite dar 15 minučių. Išvirusį apelsiną nusausinkite, perpjaukite pusiau ir, kai atvės, vieną pusę nulupę, o kitą su visa žievele sutrinkite trintuvu. Į atskirą indą sudėkite sviestą bei cukrų ir maišykite, kol masė taps kreminės tekstūros. Bemaišant įmuškite vieną kiaušinį, supilkite vanilę bei sutrintą apelsiną. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinių masę.

Paruoštą tešlą supilkite į dvi kepimo popieriumi išklotas apvalias, maždaug 20 cm skersmens, kepimo formas ir pašaukite į orkaitę. Praėjus 25 minutėms, naudodami dantų krapštuką, patikrinkite ar tešla jau iškepė. Iškepusius pyragaičius ištraukite iš orkaitės ir, kol pyragai atvės, paruoškite kremą. Maskarponę sumaišykite su cukraus pudra, vanile, medumi, rožių vandeniu bei plakama grietinėle. Paruoštą kremą tepkite ant vieno iš biskvitų, uždenkite antruoju ir padenkite dar vienu maskarponės sluoksniu. Galiausiai dekoruokite pyragą apelsino žievele, kurią prieš tai nulupote nuo virto apelsino.

Tartaletės su didžiaisiais greipfrutais

Jums reikės:

3 kiaušinių

130 g rudojo cukraus

1 v. š. vanilės ekstrakto

100 ml didžiųjų greipfrutų sulčių

180 ml alyvuogių aliejaus

250 g sijotų miltų

1 pakuotės kepimo miltelių

120 ml jogurto

Kremui:

350 ml plakamos grietinėlės

1 v. š. cukraus pudros

1 v. š. vanilės ekstrakto

1 v. š. tarkuotos didžiojo greipfruto žievelės

Pagaminimas:

Kiaušinius išplakite iki putų ir sumaišykite su cukrumi, vanile, jogurtu bei didžiųjų greipfrutų sultimis. Tuomet suberkite miltus bei kepimo miltelius ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Į keksiukų formeles supilkite paruoštą tešlą ir kepkite 30-35 minutes iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje. Keksiukus iš formelių išimsite lengviau, jei prieš tai palauksite, kol jie atvės. Atskirame inde iki standumo išplakite grietinėlę, suberkite cukraus pudrą, supilkite vanilę, įtarkuokite didžiojo greipfruto žievelę ir viską išmaišykite. Atvėsusius keksiukus papuoškite kremu. Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai