Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.
Svarbu sandari produktų pakuotė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė teigia, jog šaldytuvo viduje bakterijos gali nesunkiai daugintis, todėl jame laikomi maisto produktai turi būti sudėti į sandarius indus arba būti pridengti maistine plėvele, folija ar indu.
„Tai yra svarbu tam, kad išvengtume kryžminės taršos – šviežios mėsos, žuvies ir jūros gėrybių skysčių nutekėjimo ant jau paruoštų maisto produktų, taip pat kvapų, skonio pakitimų“, – sako specialistė ir priduria, jog kiaušinius, pieno produktus reikėtų laikyti originalioje pakuotėje.
Apie šaldytuvo prastą higieninę būklę byloja neįprastas kvapas, pelėsis, gendantys produktai, todėl VMVT Maisto skyriaus vedėja pataria laikytis tam tikrų principų: „Reikėtų neperkrauti šaldytuvo, kad šaltas oras jame laisvai cirkuliuotų. Sūrį laikykite sviestiniame popieriuje, folijoje ar plastiko plėvelėje. Vaisiai ir daržovės turėtų būti laikomi atskirai vieni nuo kitų, plaunami prieš pat jų vartojimą. Maisto likučiai saugomi sandariai supakavus.
Parsinešus greitai gendančius produktus, į šaldytuvą juos reikėtų įdėti ne vėliau kaip po 2 valandų.“ Specialistė patikina, jog žmonės ne retai sviestą arba jau pagamintus ir termiškai apdorotus produktus laiko kambario temperatūroje: „Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.“
Gali plisti infekcijos
Pasak J.Bakasėnienės, produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti. Dėl nešvaros ir netinkamų maisto laikymo sąlygų gali pradėti plisti infekcijos.
„Jersiniozė dar vadinama šaldytuvų liga, kadangi infekcija plinta ir žemoje temperatūroje. Ja užsikrečiama nuo žalių daržovių, vaisių, todėl prieš vartojimą, juos reikėtų nuplauti po tekančiu karštu vandeniu, – aiškina specialistė. – Šaldytuve dauginasi ir listeriozės bakterijos, liga užsikrečiama valgant neapdorotas daržoves ir mėsą, pieną.“
Šaldytuve gali daugintis ir pelėsinių grybų rūšys, toksiškos žmonių sveikatai ir pažeidžiančios maisto produktus. Tačiau specialistė pabrėžia, jog infekcinės bakterijos žūva virimo temperatūroje, yra neatsparios dezinfekcinėms medžiagoms.
„Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas, – pataria specialistė. – Šį darbą atlikite esant vėsiam orui, žemai kambario temperatūrai. Šaldytuvą galima valyti su specialiomis valymo priemonėmis arba įrenginį išplaunant šiltu vandeniu, pašalinių kvapų naikinimui naudojant actą arba citrinos rūgštį.“
Kiek laiko laikyti maistą šaldytuve?
-Mėsa, žuvį, jūros gėrybes iki 2 dienų. Užšaldžius iki 1 metų;
-Salotas, prieskonines žoleles, pomidorus iki 5 dienų;
-Grybus, brokolius, kalafiorus apie savaitę;
-Natūralius pieno produktus iki savaitės;
-Šaldytas uogas ir daržoves iki 6 mėnesių.
Kaip išlaikyti šaldytuvo higieną
-Neperkrauti maisto produktais;
-Sudėlioti produktus tvarkingai, kad būtų patogiai pasiekiami;
-Nuolat peržiūrėti produktų galiojimo terminus;
-Produktus laikyti sandariose pakuotėse;
-Nepalikti maisto atidarytose skardinėse ar induose su metaliniais įrankiais;
-Atskirti paruoštą tiesioginiam vartojimui maistą nuo kitų produktų;
-Palaikyti pastovią šaldytuvo (iki 5 °C) ir šaldiklio (-18°C) temperatūrą.