53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Priežastis

Priežastis, kodėl maistą būtina slėpti nuo musių

Atėjus vasarai vis dažniau stengiamės valgyti lauke, važiuoti į išvykas, mėgautis natūraliais vaizdais, vakarieniauti su draugais ant ežero ar jūros kranto. Deja, dažnai idilę gadina kandantys uodai ar į maistą besikėsinančios musės. Galvojate, kad joms nutūpus ant maisto lėkštėje nieko tokio nenutinka? Nebūkite tuo tokie tikri.

Kodėl musės tupia ant maisto?

Muses traukia šiukšlės, pūvantis maistas ir purvinas vanduo, tad į tavo lėkštę bandanti nutūpti musė tikriausiai atkeliavo nuo vieno iš šių objektų. Ji tik ir laukia, kada bus proga pernešti bakterijas ant šviežiai ant laužo iškeptos mėsos.

Priežastis, kodėl musės taip įkyriai bando nutūpti ant maisto ar žmonių, yra jų skonio receptoriai, kurie randami kojose. Jie vadinami „labella“ ir skirti ištirti potencialiam valgiui. Dar labiau nekelia apetito faktas, jog norėdamos suvalgyti kietą maistą ar nutūpusios ant žmogaus, jos bando jį „suminkštinti“ savo skrandžio skysčiais. Musės neturi gebėjimo kramtyti, tad jos išskiria skrandžio fermentus tam, kad ištirpdintų bet kokį maistą. Dėl šio proceso musės platina bakterijas du kartus dažniau nei tarakonai, kurie valgo net švaresnius dalykus.

Infekcijaper mažiau nei sekundę

Pasak „USA Today“ atlikto tyrimo, tik 3 proc. amerikiečių nebevalgytų maisto, jeigu ant jo nutūptų musė. Visi kiti nė nesudvejotų ir pabaigtų jį kartu su musės paliktomis bakterijomis. Šiam procesui užtenka vos 0,3 sekundės. Tiesa, paguoda tik viena – nutūpdamos musės nededa savo kiaušinėlių. Bet kokiu atveju, nekaltas keletos musių nutūpimas ant pietų gali tapti rimtos virškinimo infekcijos priežastimi.

Ypač saugokite vaikus

Žarnyno infekcijoms ypač jautrūs vaikai. Suaugusieji turi stipresnį imunitetą ir yra atsparesni užkrėtimams, nes per savo gyvenimą jau yra susidūrę su panašiais mikroorganizmais. Tuo tarpu vaikams žarnyno infekcija gali rimtai pakenkti.

Dėl visų išvardintų priežasčių su maistu būtina elgtis dėmesingai, nepalikti jo neuždengto, laikyti tik šaldytuve. Palikdami maistą šilumoje sudarote sąlygas ne tik musėms nutūpti ir pasėti užkratą, bet atneštam ligos užkratui dar ir plisti. Dėl to ilgiau pastovėjusį maistą patariame prieš valgant dar kartą nuplauti arba apdoroti karščiu.

Mano išsaugoti straipsniai