Virtuvė – tai zona, kurioje nuolat vyksta veiksmas, o tai reiškia, kad nuolat reikia kovoti su nešvarumais ir netvarka. Kaip suvaldyti šią erdvę?
1. Atsikratykite to, ko nebenaudojate. Žinoma, galite daiktą tiesiog atiduoti giminaičiui ar draugui, jeigu jisJums nebereikalingas galite jį perduoti labdarai, o jei sugedęs – nebelaikykite tikėdamiesi, kad įrankis staiga ims veikti. Svarbiausia sąžiningai atsakyti į klausimą, kada paskutinį kartą naudojatės tuo virtuvės rakandu ir ar tikrai reikia kelių vienetų?
2. Išmeskite nebeveikiančius rakandus. Keptuvės ar puodų rankelės vos laikosi? Nelaukite, kol virtuvės reikmenys tėkšis ant grindų – pakeiskite rankenėles. Atidžiai apžvelkite visą virtuvę ir įvertinkite iš šono, ką iš tikrųjų reikėtų pakeisti. Tik nepulkite visko daryti iš karto – keiskite pamažu. Taip pat, dabar jau žinosite, ko norite, kai jūsų pasiteiraus dėl gimtadienio dovanos.
3. Dažnai naudojamus objektus laikykite lengvai pasiekiamose vietose. Juk tikrai yra daiktų ir įrankių be kurių neišsiverčiate kiekvieną dieną – jie turi būti kuo arčiau Jūsų. Bet, pavyzdžiui, kepimo skardą arba kitus, tik savaitgalį naudojamus rakandus, nukiškite kur nors tolėliau. Kritiškas žvilgsni tikrai nepakenks – juk kuo daiktas brangesnis, ar retesnis, tuo sunkiau pripažinti, kad jis nereikalingas. Pavyzdžiui, jei esate įsigiję makaronų gaminimo mašiną, sąžiningai atsakykite, kada paskutinį kartą ją naudojote?
4. Sukurkite erdvę, kuri būtų virtuvės centre ir laikykite joje reikmenis, kuriuos naudojate dažniausiai.
Keletas patarimų, kaip organizuoti veiklą virtuvėje:
*Sandėliukas. Nesvarbu kur laikote maistą – šaldytuve, sandėliuke ar spintelėse, nepamirškite periodiškai šių zonų išvalyti ir išmeskite daiktus ar produktus, kurie seniai naudoti arba jau nebereikalingi.
*Maisto paruošimas. Šiam procesui reikalingos pjaustymo lentos, šauktai, peiliai, dubenys – juos laikykite virtuvės centre.
*Maisto gaminimas. Svarbiausi objektai – viryklė ir orkaitė, tad logiškiausia būtų, jei netoli jų laikytumėte puodus, keptuves, puodų laikiklius, šaukštus, menteles.
*Kepimas. Šiam procesui reikalingus produktus (miltai, cukrus, kepimo milteliai ir pan.) laikykite vienoje spintelėje. Patariame, netoliese pasidėti ir mėgstamiausią dubenį.
*Stalo serviravimas. Dažniausiai naudojami indai, įrankiai, pipirinė ir druskinė… Jei juos tenka nuolat plauti, nes juos naudodami tiek pietaujate, tiek vakarieniaujate, galbūt verta juos ir palikti indaplovėje?
*Valymas. Netoli kriauklės ir indaplovės pasidėkite muilą, indo ploviklius, popierinius rankšluoščius.
*Šiukšliadėžė. Netoli įrenginių, kuriuose valote virtuvės rakandus, laikykite ir šiukšliadėžę. Žinoma, būtų racionaliausia naudoti ne vieną ir šiukšles rūšiuoti.
5. Susidarykite sąrašą. Visi patarimai bus nieko verti ir namuose neįgyvendinsite jokių pokyčių, jei nesusirašysite, ką reikia padaryti – ko trūksta ir ką reikia pakeisti.
6. Palaikykite nuolatinę tvarką. Jei išvalėte vieną spintelę, netingėkite išvalyti ir kitų. Taip pat svarbu, kad visuomet nuvalytumėte trupinius, tuomet sumažėja tikimybė, jog Jūsų namuose įsiveis graužikai.