Didžiosios šventės sparčiai artėja, todėl joms ruoštis verta pradėti jau dabar – tai padės šventinius rūpesčius paversti vienu malonumu. Kulinarijos ekspertai dalinasi praktiškais patarimais, kaip lengviau pasiruošti Kūčių stalui, ir kviečia iš anksto išbandyti du išskirtinius patiekalus, kurie nustebins svečius savo netikėtais skoniais.
Šventinės vakarienės repeticija – puiki proga atgaivinti seniai pamėgtus ar kiek primirštus, o gal ir visai naujus receptus.
Be to, ankstyvas rūpinimasis dovanomis, pirkinių sąrašo sudarymas ir patiekalų išbandymas padės lengviau pasiruošti šventėms, o likusį laiką galėsite skirti kitoms malonioms veikloms. Kad pasirengimas vyktų dar sklandžiau, verta vadovautis keliais paprastais patarimais.
Suplanuokite šventinių pirkinių sąrašą
Norint, kad Kūčių vakarienė būtų sklandi, labai svarbu nuo pat pradžių suplanuoti, kokių produktų prireiks Kūčių vakarienės gamybai. Gerai apgalvotas pirkinių sąrašas leis ne tik išvengti skubotų sprendimų, bet ir padės sutaupyti.
Be to, pirkdami iš anksto galėsite pasinaudoti nuolaidomis ir nepapulsite į paskutinės minutės šventinio apsipirkimo antplūdį.
Išbandykite Kūčių receptus iš anksto, kad išvengtumėte šventinės skubos
Receptų pasirinkimas ir jų išbandymas iš anksto padės ne tik įsitikinti, kad patiekalai atitinka jūsų lūkesčius, bet ir suteiks daugiau pasitikėjimo ruošiant Kūčių vakarienę. Neleiskite šventinei skubai sugadinti nuotaikos! Be to, kas nenorėtų kasdienę vakarienę pagyvinti šventiniais patiekalais?
Norintiems surengti Kūčių vakarienės repeticiją, „Lidl“ ekspertai siūlo išbandyti du (ne)tradicinius, tačiau lengvai pagaminamus ir su Kūčiomis suderinamus patiekalus: žuvies pyragą su egzotiškomis natomis bei salotas su gaiviais mangais.
Šie patiekalai garantuotai papuoš jūsų šventinę vakarienę naujais, netradiciniais skoniais.
Žuvies pyragas su egzotiškomis natomis
Nors lašiša ant Kūčių stalo jau seniai nebėra retas svečias, dar ne visi drįsta į šios šventės meniu įtraukti egzotiškų skonių. Vis dėlto, šiųmetinės šventės gali tapti puikia proga išmėginti naujoves!
Kūčioms dar neišaušus, siūlome pasigaminti lengvą ir itin gardų žuvies pyrago receptą, kuris nustebins jūsų svečius.
Šiam patiekalui pagaminti jums reikės:
500 g lašišos filė
0,5 stiklinės grietinėlės
1 stiklinės kokosų pieno
Pusės poro
1 svogūno
2 a. š. kario prieskonių
1 pakuotės sluoksniuotos tešlos
Poros česnako skiltelių
Šlakelio aliejaus
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas
Tešlos lakštus sudėkite ant miltais pabarstytos lentos ir palikite atšilti, kol ruošite įdarą.
Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, porus ir česnakus. Kepkite maišydami, kol jie taps minkšti ir paskleis gardų aromatą.
Į tą pačią keptuvę suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą lašišą, supilkite grietinėlę bei kokosų pieną. Pagardinkite druska ir pipirais.
Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 10–15 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol įdaras taps tirštas.
Iš pusės sluoksniuotos tešlos suformuokite pyrago pagrindą: įtieskite ją į sviestu pateptą kepimo formą ir lygiai paskirstykite, o kraštus užkelkite maždaug 1 cm aukščio borteliu.
Ant paruošto tešlos pagrindo tolygiai paskirstykite paruoštą įdarą.
Likusią tešlą panaudokite viršutiniam pyrago sluoksniui suformuoti. Iškočiokite ją šiek tiek didesnio dydžio nei kepimo forma, kad lengvai uždengtų įdarą.
Pyrago pagrindo kraštus patepkite kiaušinio plakiniu, tada uždėkite viršutinį tešlos sluoksnį ir šonus kruopščiaiužspauskite šakute. Pyrago viršų taip pat aptepkite plakiniu, kad jis kepant įgautų gražią auksinę spalvą.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Kepkite pyragą apie 25 minutes, kol tešla taps traški ir auksinės spalvos.
Baigus kepti, išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Supjaustykite porcijomis ir patiekite su šviežiomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.
Salotos su mangais ir gražgarstėmis
Gaivios egzotikos galite suteikti ir užkandžiams. „Lidl“ virtuvės meistrai rekomenduoja pasigaminti saldžiarūgštes salotas su vaisiais ir riešutais.
Šioms salotoms prireiks:
120 g gražgarsčių
1 mango
1 avokado
30 g džiovintų spanguolių
30 g migdolų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. balzaminio acto
1 a. š. Dižono garstyčių
0,5 a. š. cukraus
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas
Pirmiausia nuplaukite vaisius ir daržoves. Nulupkite avokadą ir mango vaisių. Supjaustykite juos mažais kubeliais.
Dideliame dubenyje sudėkite gražgarsčių lapus, ant jų paskirstykite mango ir avokado kubelius, džiovintas spanguoles ir smulkintus migdolus.
Nedideliame indelyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, Dižono garstyčias. Padažą pagardinkite druska, pipirais ir žiupsneliu cukraus. Viską gerai išmaišykite.
Padažą užpilkite ant salotų ir švelniai išmaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasidengtų padažu.
Skanaus!