53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
5 desertai

5 desertai, kuriuos verta išbandyti šiandien

Visuomet verta išbandyti naujų receptų, juk tik taip atrasite kažką naujo savo virtuvėje. Parinkome Jums 5 receptus, kuriuos verta išbandyti jau šiandien.

Graikiškas figų tartas (10 porcijų)

Reikės: 100 g sviesto, 100 g medaus, 2 šaukštų citrinų sulčių (arba brendžio), žiupsnio jūros druskos, 10–12 šviežių figų, perpjautų išilgai per pusę, pakelio sluoksniuotos sviestinės tešlos, natūralaus graikiško jogurto arba grietinės (patiekti), keptuvės su nuimamu kotu arba apvalios kepimo formos.

Nustatę silpną kaitrą keptuvėje ištirpdykite sviestą ir medų, leiskite užvirti ir kaitinkite 4–5 minutes, kol masė karamelizuosis. Atsargiai įmaišykite druską ir sultis (arba brendį). Keptuvę nukelkite nuo viryklės, į karamelę perpjauta puse žemyn sudėkite figas ir pakaitinkite apie 3 minutes, kol vaisiai suminkštės. Nukaiskite ir tegu pastovi 15 minučių, kol pravės.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Tešlą suminkykite ir iškočiokite apskritimą, 2,5 cm didesnį nei keptuvės ar formos skersmuo. Iškočiotu tešlos lakštu uždenkite figas, tešlos perteklių sukiškite palei keptuvės kraštą.

Kepkite 30–35 minutes, kol tešla apskrus iki auksinės spalvos. Orkaitę išjunkite, kepinį išimkite, plonu peiliu apipjaukite pyrago pakraščius, kad nebūtų prilipę prie keptuvės, vėl įstatykite į orkaitę ir palikite 20 minučių.

Didesnio nei keptuvė skersmens lėkšte uždenkite pyragą ir apverskite. Patiekite šiltą su grietine arba jogurtu.

Pyragaičiai su džemu ir spanguolėmis (8 pyragaičiai)

Reikės: 1 pakuotės pasirinktos tešlos, 50 g ištirpinto sviesto, 400 g džiovintų vaisių džemo, 125 g šviežių ar šaldytų spanguolių, 2 šaukštelių cukraus pudros, pudingų ar keksiukų kepimo skardos.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Skardą ištepkite sviestu. Tešlos lakštus supjaustykite 10 cm kvadratėliais. Jais išklokite skardos įdubimus – lakštelius dėkite vieną ant kito taip, kad kampai suformuotų žvaigždės kontūrus. Kiekvieną sluoksnį kulinariniu teptuku ištepkite sviestu. Kepkite apie 10 minučių, kol tešla taps traški ir gražios auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės. Į kiekvieną pyragaitį įdėkite po šaukštą džiovintų vaisių džemo ir apibarstykite spanguolėmis. Kepkite 5 minutes, kad šiek tiek suminkštėtų uogos. Patiekite apibarstę cukraus pudra.

Tradicinis anglų „Mince Meat“, arba Džiovintų vaisių džemas

Šis džiovintų vaisių džemas verdamas su brendžiu, prieskoniais ir avienos lajumi, paprastai gaminamas iš anksto, kad atėjus šventėms skonis būtų sodresnis. Anglai jį gamina Kalėdoms – dažnai, sudėtas į nedidelius, šventiškai papuoštus stiklainiukus, įteikiamas susirinkusiems svečiams kaip dovanėlė. Su šiuo džemu kepami vadinamieji „Mince Pies“ – populiarūs tradiciniai angliški pyragaičiai iš plonos sviestinės tešlos.

Reikės: 225 g smulkiai supjaustytų nuluptų obuolių, 110 g sutrupinto avienos lajaus, 175 g tamsių razinų, 110 g auksinių razinų, 110 g džiovintų vyšnių, 110 g cukatų, 175 g rudojo cukraus, 1 apelsino tarkuotos žievelės, 1 citrinos tarkuotos žievelės, 1 žaliosios citrinos tarkuotos žievelės, 30 g skaldytų migdolų, ½ šaukštelio cinamono, 2 šaukštelių prieskonių (sumaišykite maltus kvapiuosius pipirus, cinamoną, maltus gvazdikėlius, muskatus, imbierą), 3 šaukštų brendžio.

Visas sudedamąsias dalis, išskyrus brendį, sudėkite į karščiui atsparų indą, gerai sumaišykite, uždenkite folija ir palikite šaltoje tamsioje vietoje 8–12 valandų. Orkaitę įkaitinkite iki 130 °C temperatūros. Folija uždengtą indą su vaisiais kaitinkite 3 valandas, išimkite ir palikite atvėsti, kartkartėmis pamaišydami. Kai mišinys atvės, supilkite brendį ir vėl kruopščiai išmaišykite. Išdėliokite į nedidelius sterilizuotus indelius ir sandariai uždarykite. Šis mišinys tamsioje vietoje gali būti laikomas net 2 metus, nors geriausia būtų suvalgyti per metus, o dar geriau – išdovanoti per Kalėdas draugams.

Traškūs šventiniai suktinukai (20 suktinukų)

Reikės: 400 g džiovintų vaisių džemo, 30 g suskaldytų karijų, 60 g susmulkintų džiovintų abrikosų, 2 šaukštų saldaus chereso, pakelio sluoksniuotos tešlos, 1 suplakto kiaušinio, 60 g cukraus pudros, kepimo skardos, išklotos sviestiniu popieriumi.

Dubenyje sumaišykite džiovintų vaisių džemą, riešutus, abrikosus ir cheresą. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.

Lakštą tešlos plonai iškočiokite, patepkite kiaušinio plakiniu. Du trečdalius lakšto ištepkite puse kiekio džiovintų vaisių džemo, tešlos galus kiek užlenkite ant įdaro ir suvyniokite ritinį. Jį susukite į polietileno plėvelę ir 10 minučių palaikykite šaldiklyje. (Tokį pat ritinį suvyniokite iš likusios tešlos ir džemo.)

Tešlos ritinių galus nupjaukite, o visą ritinį aštriu peiliu padalykite vienodo pločio griežinėliais. Juos sudėkite į kepimo skardą (palikite tarpelius) ir kepkite apie 25 minutes, kol išsipūs ir gražiai pagels. Atvėsinkite.

Cukraus pudrą gerai sumaišykite su pora šaukštelių karšto vandens ir šaukšteliu ar sviestinio popieriaus tūta užlašinkite ant suktinukų.

Ryžių pudingas su spanguolėmis (4 porcijos)

Reikės: 600 ml grietinėlės (12 proc. riebumo), 30 g cukraus pudros, 60 g tailandietiškų jasmine ryžių, 1 žaliosios citrinos, 1 šaukšto susmulkintų pistacijų.

Vaisių mišiniui pagaminti reikės: 100 g šaldytų ar šviežių spanguolių, 100 ml spanguolių sulčių gėrimo, 1 obuolio ar kriaušės, 2 cm gabaliuko imbiero šaknies, 2 šaukštų imbiero sirupo, naudojamo kokteiliams ruošti, 1 šaukšto sviesto, 4 taurių.

Į puodą supilkite grietinėlę, suberkite cukraus pudrą ir ryžius, uždenkite ir, nustatę nedidelę kaitrą, virkite apie 30 minučių nuolat maišydami. Sukrėskite į dubenį, sudėkite nutarkuotos citrinos žievelę, išspauskite sultis ir palikite atvėsti.

Pasigaminkite vaisių mišinį. Puode 5 minutes pavirkite spanguoles ir sulčių gėrimą. Tada sudėkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą obuolį (ar kriaušę), dar pavirkite 5 minutes. Sumeskite tarkuotą imbierą, sviestą, supilkite sirupą, išmaišykite. Palikite atvėsti.

Į taures dėkite po šaukštą spanguolių mišinio, ant viršaus – ryžių pudingo, apibarstykite susmulkintomis pistacijomis.

Mano išsaugoti straipsniai