Lietuvoje visą vasarą tęsis šaltibarščių karštinė: tautiečiai iš parduotuvių lentynų šluoja kefyrą ir burokėlius. Norintiems šaltibarščių šventę sukurti namuose, Italijoje gimęs šefas Gian Luca Demarco siūlo išbandyti neįprastą gaivios sriubos receptą, kuriam prireiks šviežių sezoninių daržovių.
Italams šaltibarščiai – egzotika
Šefas pasakoja, kad šaltibarščiai, kuriuos kelionių gidas „Taste Atlas“ išrinko skaniausia sriuba pasaulyje, yra ne kas kita, kaip tikras lietuvių turtas, tad juo reikia ne tik džiaugtis, bet ir didžiuotis.
„Italijoje nieko panašaus nerasi – išskyrus čia gyvenančių lietuvių namuose. Kefyras į Italiją atkeliavo ne taip seniai, tad ką jau kalbėti apie iš jo ruošiamą sriubą su burokėliais“, – juokiasi italas. Jis pastebi, kad daugelis šio patiekalo mėgėjų turi savų gudrybių ar ypatingų ingredientų, leidžiančių paruošti skaniausius šaltibarščius.
Nors lietuviai šaltibarščių klausimų yra gana konservatyvūs, Italijoje gimęs virtuvės šefas sukūrė ir siūlo išbandyti kiek netradicinį receptą. Pridėjus šiek tiek pastangų ir itališko skonio pasigaminsite išskirtinį patiekalą.
Šaltibarščiai su smidrais ir karamelizuotais svogūnais
Pagaminti ir paragauti išskirtinę šaltibarščių versiją prireiks:
- 1 nevirto burokėlio;
- 1 l kefyro;
- baltųjų ar geltonųjų ridikėlių;
- krapų;
- 1 agurko;
- pakepintų smidrų viršūnėlių (pagal skonį);
- karamelizuotų svogūnų (pagal skonį);
- druskos, pipirų.
Marinatui paruošti reikės:
- 60 ml obuolių acto;
- 20 g rudojo cukraus;
- 3 čiobrelių šakelių;
- 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- druskos (pagal skonį);
- malto imbiero (pagal skonį).
Gaminimas:
Pirmiausia paruoškite marinatą. Į indą supilkite obuolių actą, suberkite rudąjį cukrų, pridėkite čiobrelių šakelių, įpilkite alyvuogių aliejų, dėkite druskos ir malto imbiero pagal skonį. Šiame marinate trumpam palikite pasimarinuoti smulkiais kubeliais supjaustytą nevirtą burokėlį.
Nukoškite marinatą ir gautą skystį sumaišykite su kefyru. Į mišinį įdėkite šiek tiek trinto burokėlio. Tada pridėkite marinuotus burokėlius, supjaustytus baltuosius ar geltonuosius ridikėlius, smulkintus krapus ir smulkiai supjaustytą agurką. Pagal skonį įdėkite pakepintas smidrų viršūnėles ir karamelizuotus svogūnus. Viską pagardinkite druska ir pipirais.
Šaltibarščius patiekite su virtomis bulvėmis arba be jų, kaip pageidaujate. Ragaukite!