Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Prancūziškos virtuvės užkulisiai: 400 rūšių sūrių

Prancūziškos virtuvės užkulisiai: 400 rūšių sūrių, lėtas valgymas ir nemokamos bagetės (+ receptas pietums)

Prancūzai, garsėjantys savo išskirtiniu, įgimtu mados pojūčiu, yra dažnai liaupsinami ir dėl rafinuotos virtuvės. Prancūziškus patiekalus mėgsta ir mielai išbando gyventojai daugelyje pasaulio šalių. Kai kurie jų receptai ar valgymo įpročiai – tikrai stebinantys, tačiau turbūt retas atsisakys dalį prancūziškos dvasios perkelti į savo virtuvę. Kviečiame prancūziškai paeksperimentuoti.

Mėgautis maistu ir valgyti lėtai

Vienas svarbiausių dalykų valgio metu prancūzams – susirinkus visai šeimai ir susėdus prie stalo, lėtai mėgautis maistu. Itin daug laiko skiriama pokalbiams apie patį maistą ir jo skonius. Sakoma, kad toks pasisėdėjimas prie pietų ar vakarienės stalo Prancūzijoje dažnai užtrunka daugiau nei tris valandas. 

Tradiciškai ant stalo šioje šalyje bus gausu patiekalų, o ant jo vietą greičiausiai ras ir populiariausi jų patiekalai – tokie kaip garsioji svogūnų sriuba, Nicos salotos ar viščiukas vyno padaže „coq au vin“. Tai – legendinė, lėtai troškinta vištiena su svogūnais, grybais ir kiaulienos taukais. Žinoma, šioje šalyje ant stalo tikrai rasite ir įvairių sūrių, kuriuos prancūzai mėgsta valgyti vietoj deserto. 

Įdomu tai, kad jeigu kasdien valgytume po naują prancūziško sūrio rūšį, užtruktumėte ilgiau nei metus visiems skoniams išragauti. Mat Prancūzijoje skirtingų sūrių rūšių priskaičiuojama daugiau nei 400.

Prancūziški užkandžiai
Prancūziški užkandžiai
Unsplash

Nemokamas batonas 

Tiesa, jei būsite pakviestas pusryčiųpas prancūzus, nenustebkite, kad tokios maisto gausos nebus. Rytais prancūzai paprastai neskiria tiek daug laiko maistui, dažniausiai prabėgdami suvalgo ką nors saldaus – išgeria espresą su kruasanu, užteptu šokoladiniu kremu. Žinoma, įvairūs kepiniai ir duona – yra atskira plati tema, apie kurią prancūzai taip pat turi daug ką pasakyti. 

Pavyzdžiui, iš šios šalies gyventojų galėtume pasimokyti nešvaistyti duonos. Jei jos nusiperka per daug, prancūzai ją užšaldo, kad visada turėtų duonos, jei užsuktų netikėti svečiai. Taip pat įprasta, kad šioje šalyje kepyklos palieka maišus vakarykščių batonų, o visi norintys juos gali pasiimti nemokamai ir sunaudoti kilmingesniam tikslui – lesinti vištoms ar kitiems paukščiams. 

Jei norite pakeliauti po Prancūziją, patirdami jos patiekalų skonius, siūlome išmėginti jau minėtą, tradicinį šios virtuvės viščiuko receptą. Visus autentiškus ingredientus už prieinamą kainą rasite „Lidl“ parduotuvėse specialioje Prancūzijos savaitėje. 

„Coq au Vin“ viščiukas

Reikės:

1 viščiuko (apie 1.8 kg) padalinto dalimis

1 a. š. druskos 

0,3 a. š. juodųjų pipirų

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 riekių šoninės 

4 morkų, supjaustytų kubeliais 

2 svogūnų, supjaustytų kubeliais

720 ml sauso baltojo nealkoholinio vyno

1,2 l naminio vištienos sultinio 

Ryšulio žolelių

3 v. š. sviesto 

20 mažų bulvių

225 g pievagrybių

1 saujos marinuotų svogūnėlių 

 

Gaminimas:

Pirmiausia, nuplaukite ir supjaustykite viščiuko dalis, kruopščiai pabarstykite druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių, tuomet dideliame troškinimo puode įkaitinkite aliejų ir jame pakepinkite šoninę. Kai ji apskrus, išėmus pakeiskite vištienos gabalėliais, kepinkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos. Užtruksite maždaug 10–12 min ir apkepus juos padėkite į šalį. 

 

Į likusius riebalus sudėkite pjaustytas morkas bei svogūnus ir kepinkite apie 5 min kol apskrus ir suminkštės. Tada supilkite nealkoholinį vyną ir mediniu šaukštu pagramdykite dugną, kad atitirptų prikepusios vietos. Kai nealkoholinis vynas užvirs, nukelkite puodą nuo ugnies. Sudėkite apkepintus viščiuko gabalėlius, ir supilkite sultinį, įmerkite žoleles, uždenkite puodą ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 1.5 h.

 

Kol vištiena troškinasi, paruoškite priedus: išvirkite bulves, trumpai apvirkite morkas, pievagrybius nuplaukite, supjaustykite stambesniais gabalėliais ir pakepinkite svieste. 

 

Išėmę troškinį iš orkaitės, išgriebkite žoleles, sudėkite šoninę, morkas svogūnėlius ir pievagrybius. Viską dar pakaitinkite 2 min. Skanaukite kartu su bulvėmis.

Bon Appetit!

Mano išsaugoti straipsniai