Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Amelijos desertas
Amelijos desertas / Asmeninio albumo nuotr.

Žinomos tinklaraštininkės Amelijos šventės: jaukus šurmulys virtuvėje, mamos patiekalai, neįprasti kūčiukai ir tobulo deserto paieškos

Tinklaraštininkei Amelijai Kuzmarskei maisto gaminimas yra ir buitis, ir darbas, ir hobis, tačiau kartą metuose tai tampa šiuo tuo daugiau – buvimo su brangiausiais žmonėmis, šeimos tradicijų puoselėjimo forma ir Kalėdų dvasią bene labiausiai įkūnijančia veikla. Receptų kūrėja pasakoja, kad jai patys skaniausi yra mamos ruošti tradiciniai Kūčių ir Kalėdų patiekalai – silkė su džiovintais baravykais, menkė tešloje ar kiek išskirtinai patiekiami kūčiukai. Ji pati mielai imasi užduoties pasirūpinti Kalėdiniu desertu ir viena kita šventinį stalą paįvairinančia naujove. Kulinarijos ir maisto entuziastė dalinasi keletu šiemet išsirinktų receptų.

Su stalo ruošimu sieja šilčiausius prisiminimus

A. Kuzmarskė pasakoja, kad Kūčias ir Kalėdas su šeima dažniausiai praleidžia pas tėvus. Čia susirenka ir dvi jos sesės su savo šeimomis, tad gaunasi nemažas būrys artimųjų – viso apie 20 žmonių. Virtuvėje pagrindiniu smuiku griežia mama, o dukros stengiasi kiek galėdamos padėti.

Netrūksta šventinio šurmulio – virtuvėje sukasi keturios šeimininkės, vyksta intensyvūs stalo ruošimo darbai, aplink zuja vaikų būrys, o namus užpildo juokas ir gera nuotaika. Maistą paruošus ir atėjus Kūčių vakarui viskas aprimsta ir įsivyrauja jaukumo atmosfera.

„Būtent stalo ruošimas man siejasi su šilčiausiais šventiniais prisiminimais. Nuo vaikystės labai patikdavo padėti mamai – pjaustyti daržoves, ką nors maišyti, nulupti, dengti ir puošti stalą.

Nežinau kodėl, bet visų skaniausia būdavo, kai mama dar ruošiant stalą duodavo paragauti po kąsnelį šventinių patiekalų. Ką tik iškepta žuvis tešloje visada buvo didžiausias mano Kūčių skanėstas.

Kartu labai laukdavau per šventes sugrįžtant sesių – jos yra už mane vyresnės, tad anksčiau paliko tėvų namus. Taigi padėdavau mamai, ištaikydavau progą tai to, tai ano paragauti ir nekantravau išgirsti durų skambutį“, – prisimena A. Kuzmarskė.

Šventiniai patiekalai pagal A. Kuzmarskę / Asmeninio albumo nuotr.
Šventiniai patiekalai pagal A. Kuzmarskę / Asmeninio albumo nuotr.

Tradiciniai patiekalai – patys laukiamiausi

Receptų kūrėja atskleidžia, kad jos šeimoje per Kūčias ir Kalėdas tradiciškai valgomi daugiausiai tie patys patiekalai: silkės su pagardais, mamos žuvies kotletai, Kalėdinis kalakutas ar jau minėta menkė tešloje. Per Kūčias neapsieinama ir be kūčiukų meduje.

Nors daug kam tai atrodo neįprastas kūčiukų pateikimo būdas, ant A. Kuzmarskės, jos šeimoje šis užkandis būtent taip buvo valgomas visuomet ir yra neatsiejamas šventinis atributas.

„Visi šie patiekalai yra labai laukiami, nes tokius valgome tik per žiemos šventes. Jais daugiausiai rūpinasi mama. O man asmeniškai tenka užduotis pasirūpinti šventiniu desertu, kuris kaskart būna vis kitoks. Žinoma, su malonumu šios užduoties imuosi.

Dažniausiai gaminu tortus ar pyragus. Stengiuosi išbandyti įvairius receptus, tačiau vienas dalykas paprastai nesikeičia – niekuomet neapsieinu be savo mėgstamiausių pieno produktų“, – sako A. Kuzmarskė.

Šventiniam desertui – užburiančio skonio vyniotinis

Šiemet kulinarijos ir maisto entuziastė šventėms nusprendė paruošti šokoladinį vyniotinį su varškės kremu. A. Kuzmarskės teigimu, tai puikiai Kalėdoms tinkantis desertas, kurį gali pamėginti pasigaminti kiekvienas, nes jo receptas nėra sudėtingas.

„Dėl tamsaus šokoladinio biskvito ir gaivaus varškės kremo derinio jis tikrai užburs tiek skoniu, tiek išvaizda bei leis nustebinti artimuosius.

Šiam kepiniui rekomenduoju rinktis riebesnę „Dvaro“ varškę kvadratiniuose pakeliuose: ji nėra biri, labiau kreminė, todėl suplakus su riebia „Dvaro“ grietinėle ir šiek tiek pasaldinusi gaunasi puikus švelnus varškės kremas“, – sako A. Kuzmarskė.

Desertui paruošti reikės:

Biskvitui:

·        4 didelių kiaušinių

·        130 g cukraus

·        100 g „Dvaro“ sviesto

·        70 g kvietinių miltų

·        40 g nesaldintos kakavos

·        pusės šaukštelio kepimo miltelių

·        žiupsnelio druskos

Kremui:

·        540 g (3 kvadratinių pakelių) 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės

·        80 g cukraus

·        2 šaukštelių vanilinio cukraus ar kitokios vanilės

·        150 g 35 proc. riebumo „Dvaro“ grietinėlės

Pertepimui:

·        4-5 šaukštų vyšnių, spanguolių arba aviečių džemo (geriausia be stambių uogų gabaliukų)

Glaistui:

·        100 g juodojo šokolado

·        100 g 35 proc. riebumo „Dvaro“ grietinėlės

Biskvito paruošimas

Pirmiausiai gaminame biskvitą: iki 160 °C temperatūros įkaitiname orkaitę ir pasiruošiame standartinę kepimo skardą, kurią išklojame kepimo popieriumi.

Tuomet nedideliame puode ištirpiname sviestą ir paliekame atvėsti. Visus sausus ingredientus gerai sumaišome nedideliame dubenyje.

Į atskirą didelį dubenį mušame kiaušinius ir dedame cukrų. Išplakame rankine šluotele arba elektriniu plaktuvu iki baltų ir gan stangrių putų. Išplakta masė turėtų būti šiek tiek skystesnė už plaktą grietinėlę, o tokiam rezultatui pasiekti prireiks keleto minučių.

Į išplaktus kiaušinius supilame kiek ataušusį sviestą ir gerai perplakame, kad įsimaišytų.

Tuomet supilame paruoštus sausus ingredientus ir iškart išmaišome mentele arba šaukštu sukamaisiais „lankstymo“ judesiais. Stengiamės tešloje palikti kuo daugiau oro. Maišome tik tiek, kad sausieji produktai įsimaišytų. Tada tešlą pilame į paruoštą skardą su kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstome.

Dedame skardą į centrinę orkaitės lentynėlę ir kepame 11-13 minučių, kol biskvitas iškils. Svarbu biskvito neperkepti – jis turi būti labai minkštas, kad vyniojant nelūžtų.

Iškeptą biskvitą išimame iš orkaitės ir ant viršaus užklojame naują kepimo popieriaus lakštą. Skardą apverčiame ir nuo biskvito dugno švelniai nulupame kepimo popierių, ant kurio biskvitas kepė.

Dar karštą biskvitą suvyniojame į ritinį kartu su naujuoju kepimo popieriumi. Ritinys turi būti nesuspaustas, kad nelūžtų, kai vėliau reikės jį išvynioti. Suvyniotą karštą biskvito ritinį dedame ant grotelių ir, kol ruošime kremą, leidžiame atvėsti.

Kremo paruošimas ir pertepimas

Ruošiant kremą viskas labai paprasta – į dubenį sudedame visus kremo ingredientus ir išplakame iki vientisos masės. Tuomet metas kremu pertepti biskvitą.

Ataušusį biskvitą atsargiai išvyniojame ant stalo ir ant viršaus mentele tolygiai plonu sluoksniu užtepame džemą. Tada krauname varškės kremą ir tepame tolygiu sluoksniu, palikdami poros centimetrų neapteptą kraštelį toje vietoje, kur baigsime vynioti (tam, kad kremas pabaigoje neištrykštų).

Tuomet – atsakingiausias momentas: keldami už kepimo popieriaus kraštelių ir kartu popierių nuimdami nuo biskvito, kad jis neliktų viduje, vyniojame ritinį. Švelniai paspaudžiame, kad gautume apvalios formos vyniotinį.

Šioje stadijoje jis bus gana minkštas, bet pastovėjęs šaldytuve sustings ir sutvirtės. Susuktą vyniotinį įvyniojame į kepimo popierių, o tada į maistinę plėvelę arba bičių vaško drobelę. Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų ir susistovėtų – geriausia visai nakčiai.

Glaisto paruošimas

Į dubenį suberiame susmulkintą šokoladą. Nedideliame puode ant mažos kaitros užverdame grietinėlę. Vos pradėjus virti, viryklę išjungiame. Užvirusią grietinėlę iškart užpilame ant šokolado. Maža plakimo šluotele arba šaukšteliu maišome, kol šokoladas ištirps karštoje grietinėlėje ir gausime vientisą blizgų glajų.

Jį paliekame šiek tiek atvėsti ir sutirštėti. Kuo glajus tirštesnis, tuo mažiau jo nutekės nuo vyniotinio. Tačiau jis neturi būti ir visai sustingęs, nes tuomet nepavyks jo užtepti.

Sustingusį vyniotinį dedame ant grotelių, po kuriomis patiesiame kepimo popierių (ant jo lašės nuo vyniotinio nubėgantis glajus). Po truputį ant vyniotinio pilame glaistą ir tolygiai aptepame mentele ar šaukštu.

Šią procedūrą galima atlikti prieš vyniotinį patiekiant arba iš anksto – svarbu, kad jis jau būtų sustingęs. Užliejus glaistu vyniotinį dar galima papuošti ir pagardinti uogomis, riešutais ar kitais mėgstamais produktais.

Štai ir viskas – šventinis vyniotinis paruoštas!

Patiekalai gardžioms Kalėdoms: mėsos vyniotinis su sūriu

Vyniotinis gali tapti ne tik šventiniu desertu, bet ir pagrindiniu kalėdinio stalo patiekalu. A. Kuzmarskė sako, kad šiemet ją iš tiesų apėmė tikra vyniotinių manija, tad ji rekomenduoja išmėginti ir ypatingą mėsos vyniotinio su sūrio ir pesto įdaru receptą.

Šiam patiekalui prireiks:

·        750 g smulkintos jautienos ir kiaulienos

·        1 didelio kiaušinio

·        40 g maltų džiūvėsėlių

·        ryšulėlio petražolių

·        šaukštelio druskos

·        pusės šaukštelio česnakų granulių

·        šiek tiek juodųjų pipirų

·        3 šaukštų mėgstamo pesto padažo

·        150 g „Senojo Dvaro“ sūrio (riekelėmis)

·        100 g griežinėliais pjaustytos šalto rūkymo šoninės

Paruošimas:

Pirmiausiai dubenyje iki vientisos masės sumaišome mėsą, įmuštą kiaušinį, džiūvėsėlius, smulkiai supjaustytas petražoles ir prieskonius. Paruoštą masę dedame ant ištiesto kepimo popieriaus lakšto ir šiek tiek sudrėkintais delnais suformuojame maždaug A4 popieriaus lapo dydžio tolygų stačiakampį.

Tuomet imamės įdaro: ant suformuoto stačiakampio tepame pesto (paliekame poros centimetrų dydžio neapteptus kraštelius). Ant viršaus dedame sūrio griežinėlius (taip pat paliekame neuždengtą kelių centimetrų kraštelį ten, kur baigsime vynioti).

Švelniai paspausdami suvyniojame – imame už kepimo popieriaus kraštų ir sukame ritinį, nuplėšdami popierių. Suvynioto vyniotinio kraštus stengiamės kuo geriau užspausti, kad kepimo metu neišbėgtų besilydantis sūris.

Tuomet atsargiai perkeliame vyniotinį į kepimo popieriumi padengtą skardą ar kepimo indą. Ant vyniotinio po vieną tiesiame šoninės juosteles. Kiekvienos tiesiamos juostelės kraštelis turėtų šiek tiek uždengti prieš tai esančią. Juosteles gerai prispaudžiame.

Beliko vyniotinį iškepti. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C temperatūros. Skardą su vyniotiniu dedame į viena žemiau už centrinę esančią lentynėlę ir kepame 40-50 minučių. Iškepusiam vyniotiniui prieš pjaustant ir patiekiant leidžiame bent 10 minučių susistovėti, o tuomet galime nešti ant šventinio stalo ir ragauti.

Mano išsaugoti straipsniai