Raugintus ar marinuotus agurkus mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo marinuotų ar raugintų agurkėlių – reikėtų žinoti kelias subtilybes. Dalinamės daržovių ekspertės patarimais.
Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių specialistė, sako, kad švieži agurkai naudojami ne tik įvairiausioms salotoms, šaltoms sriuboms ar glotnučiams pagardinti, bet puikiai tinkami ir marinavimui bei rauginimui.
„Agurkus rauginti ar marinuoti reikėtų rinktis pagal tai, kokius skonius mėgstate. Jeigu patinka valgyti sūriau – rekomenduojama agurkus rauginti. O jei mėgstate rūgštelę, tuomet patartina daržoves marinuoti.
Visgi, nesvarbu, kurį agurkų konservavimo būdą pasirinksite – tiek marinuojant, tiek rauginant, agurkus svarbiausia paruošti taip, kad jie išliktų traškūs“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė ir dalijasi net keliais patarimais, kuriais vadovaujantis pasigaminsite pačių traškiausių konservuotų agurkėlių.
3 paprastos traškių agurkų taisyklės
1. Nupjaukite agurko galą
Pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti prieš raugiant ar marinuojant agurkus – nupjauti agurkų galus, kuriuose formuojasi žiedai.
Tai yra geltonesnį agurko galą. Sakoma, kad agurkų galuose esančiuose žieduose yra fermentų, kurie marinuojantiems agurkams gali suteikti nepageidaujamo minkštumo.
Todėl norint to išvengti, prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.
2. Nenaudokite paminkštėjusių ir didelių agurkų
Jeigu paėmus agurką į rankas jaučiate, kad jis yra minkštokas, nenaudokite tokių agurkų marinavimui ar rauginimui.
Paminkštėję agurkai marinuojantis niekada netaps traškūs, todėl geriau minkštesnius agurkus sunaudoti gaminant salotas, sriubas, salsą, įvairiausius kokteilius ar paprasčiausiai galite juos supjaustyti griežinėliais ir pagardinti vandenį.
Dar viena svarbi taisyklė – naudoti nedidelius agurkus. Mat peraugę agurkai taip pat nepasižymi tvirtumu.
3. Pamirkykite agurkus druskuotame vandenyje
Agurkus nupjautais galais reikėtų sudėti į padruskintą vandenį. Druskingą vandenį pasigaminsite litrą šilto vandens sumaišę su ¾ puodelio druskos.
Šiltą vandenį reikėtų maišyti tol, kol druska ištirps. Galiausiai, kai druska ištirpusi į gautą tirpalą reikėtų įmaišyti dar apie 5-7 litrus vandens.
Į jį sumerkti agurkus, viską prispausti didele lėkšte ir apie 12 valandų palaikyti vėsioje vietoje, o geriausia – šaldytuve.
Skaniausio agurkų marinato receptas
Marinatų būna pačių įvairiausių, tačiau jeigu norite, kad agurkai būtų ne tik ypatingo skonio, bet ir traškumo – J. Sabaitienė siūlo išbandyti šį receptą.
8 puodelius vandens reikėtų sumaišyti su 6 puodeliais 5 proc. stiprumo actu.
Tuomet į gautą mišinį įberti ¼ puodelio cukraus, pusę puodelio druskos ir vieną valgomąjį šaukštą marinavimo prieskonių.
Galiausiai viską supilti į didelį puodą ir užvirti vandenį, kad druska ir cukrus ištirptų.
Vėliau į kiekvieną marinavimui skirtą stiklainį dėti po vieną nuluptą česnako skiltelę, šaukštelį garstyčių miltelių ir šaukštelį džiovintų krapų.
Galiausiai iš druskos tirpalo reikėtų išimti agurkus, nupjauti likusį jų galą ir agurkus supjaustyti išilgomis juostelėmis. Užtenka agurką padalinti į keturias dalis.
Tuomet agurkus sudėti į stiklainius, užpilti verdančiu marinatu.
Galiausiai stiklainius reikėtų sustatyti į vandens puodą, pridengti (neužsukti) dangteliais ir kaitinti 10-15 minučių.
Galiausiai sandariai juos užsukti, apversti, šiltai uždengti ir palikti visiškai atvėsti.