Šiltą vasaros popietę nieko nėra geriau nei gaivinantis ledų kokteilis. Be to, šį gėrimą paprasta pasigaminti namuose: tereikia ledų, pieno, sezoninių vaisių, uogų ar kitų mėgstamų priedų, o ieškantiems įmantresnių skonių gaminant ledų kokteilius lengva ir improvizuoti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ledai – vasaros laikotarpiu tarp pirkėjų tampa tikrų tikriausiu hitu.
Puiki alternatyva – pieno pakaitalai
„Ledai šiltuoju metų laiku yra neatsiejami nuo kasdienio pirkėjų krepšelio. Duomenys rodo, kad bendrai per 3 vasaros mėnesius ledų parduodama net 5 kartus daugiau nei gruodžio-vasario mėnesiais. Be to, pirkėjų dėmesio vis daugiau sulaukia ir įvairiausi augaliniai gėrimai, puikiai tinkantys ir ledų kokteilių gamyboje, populiarūs ir vaisiai ar uogos: pradedant braškėmis ir baigiant persikais, mangais ar ananasais“, – teigia V. Budrienė.
Prekybos tinklo atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad gaminant ledų kokteilius – svarbiausia nebijoti improvizuoti.
„Pastaruosius kelerius metus matome tendenciją – įvairiausius kokteilius gaminti ne su tradiciniu pienu, bet su augaliniais gėrimais, pagamintais iš avižų, ryžių, migdolų ar sojų. Augaliniai gėrimai dažnai atsiduria ir ledų kokteiliuose. Dažniausiai gaminant ledų kokteilius naudojamas migdolų, tačiau jiems paruošti puikiai tinka ir ryžių ar avižų gėrimai. Be to, augalinius gėrimus galima derinti ir su bananais, kitais mėgstamais vaisiais, įvairiausiomis uogomis ar uogienėmis, sirupais“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Augaliniai produktai pasižymi naudingų savybių, vitaminų gausa. Tačiau, anot „Iki“ atstovės, verta pastebėti, kad tai ne pienas, o augalinės kilmės gėrimas, kuris negali organizmo aprūpinti visomis medžiagomis, būdingomis įprastam pienui, todėl, jeigu toleruojate laktozę, gamindami ledų kokteilius, nepamirškite ir tradicinio pieno. Be to, riebus karvės pienas ledų kokteiliams dar suteikia geriausią tekstūrą.
Svarbi ledų kokybė
Pasak V. Juodkazienės, nors ledų kokteilį namuose pasigaminti yra pakankamai paprasta – pritaikius kelias šio gėrimo gaminimo taisykles, kokteilis įgaus ne tik sodresnį skonį, bet ir kremiškesnę tekstūrą.
„Jeigu norite, kad ledų kokteilis būtų ypač šaltas ir gaivinantis, prieš pildami kokteilį į stiklinę bent 30 minučių ją pašaldykite šaldiklyje. Tokiu būdu į kokteilį neprireiks papildomų ledukų. Dar vienas patarimas – prieš supilant ledus į maišytuvą, leiskite jiems kelias minutes pastovėti kambario temperatūroje. Taip ledų kokteilis įgaus kreminę tekstūrą. Į kokteilių maišytuvą nereikėtų pilti ir ledo kubelių. Geriau pirmiausia kokteilį išplakti ir tik tuomet į jį įdėti kelis kubelius ledo, taip kokteilis nepavandenys“, – pataria V. Juodkazienė.
Plakant kokteilius labai svarbu pasirinkti ir tinkamus ledus.
„Norint, kad galutinis ledų kokteilio rezultatas būtų sodraus skonio, reikėtų rinktis iš aukščiausios rūšies ingredientų pagamintus ledus. Geriausia, kad jie būtų kuo natūralesnės sudėties, pagaminti iš natūralios grietinėlės. Net ir gaminant paties įvairiausio skonio: šokolado, ar uogų, kokteilius, geriausia yra rinktis vanilinius ledus. Šios rūšies ledai, sumaišius juos su mėgstamais produktais, praturtins kokteilį nepaprastu skoniu, be to, vaniliniai ledai dažniausiai būna ne tokie saldūs, kaip karameliniai ar šokoladiniai“, – sako V. Juodkazienė.
Kreminis ledų kokteilis su bananais
Jums reikės:
- 3 kaušelių vanilinių ledų
- ½ puodelio pieno
- 1 vnt. banano
- Plaktos grietinėlės
- Cinaminio cukraus
Gaminimas:
Į maišytuvą sudėkite ledus, supilkite pieną, suberkite bananus ir viską suplakite iki kreminės konsistencijos. Supilkite masę į stiklinę, ant viršaus užpilkite plaktos grietinėlės ir apiberkite cinamoniniu cukrumi. Mėgaukitės iš karto.
Ledų kokteilis su braškėmis
Jums reikės:
- 1½ puodelio šviežių braškių
- 1 puodelio vanilinių ledų
- ½ puodelio pieno
- Plaktos grietinėlės
Gaminame:
Į maišytuvą sudėkite braškes, vanilinius ledus ir įpilkite pieno. Viską suplakite iki vientisos masės. Kokteilį supilkite į stiklinę ir pagardinkite plakta grietinėle. Skanaukite iš karto.
Ledų kokteilis su kokoso drožlėmis ir ananasais
Jums reikės:
- 2 ½ puodelių vanilinių ledų
- 200 g smulkintų ananasų sultyse
- ¼ puodelio kokosų pieno
- ¼ puodelio kokosų kremo
- Smulkintų, saldintų kokosų dribsnių
- Plaktos grietinėlės
- Kokteilinių vyšnių
Gaminame:
Į nedidelę lėkštę įdėkite maždaug du valgomuosius šaukštus kokosų kremo, o į kitą dubenėlį – kokosų dribsnių. Stiklinės kraštus pamerkite į kokosų kremą ir vėliau į dribsnius, kad šie gražiai pasidengtų. Į maišytuvą sudėkite ledus, suberkite ananasus, supilkite kokosų pieną bei likusią kokosų grietinėlę. Plakite iki vientisos masės. Viską supilkite į papuoštas stiklines, ant viršaus užplikite grietinėlės ir uždėkite vyšnių. Skanaus!