„Gyvenimas yra magijos ir makaronų derinys“ – tai legendinio italų kino režisieriaus Federico Fellini žodžiai. Ir iš tiesų, italams makaronai reiškia kur kas daugiau nei įprastą maisto produktą, o geriausi virtuvės šefai ypač vertina jų paprastumą ir kulinarinį potencialą. Makaronus mėgsta daugelis – jie nesudėtingai pagaminami, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų, mėsa, žuvimi, daržovėmis ar jūros gėrybėmis.
Dėmesį atkreipti reikėtų į išvaizdą
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad pasaulyje egzistuoja daugiau nei 600 skirtingų formų makaronų, todėl renkantis, su kuo kiekvieną makaronų rūšį derinti, reikėtų dėmesį atkreipti į tai, kaip jie atrodo.
„Kiekvienas įdubimas bei forma modeliuojami taip, kad geriau derėtų su atitinkamos sudėties ir tirštumo padažu. Makaronų ir skanaus padažo derinys yra savaime suprantamas dalykas, bėda ta, kad ne kiekvienas padažas tinka su skirtingomis makaronų rūšimis. Ilgieji makaronai, pavyzdžiui, spagečiai dažniausiai derinami su skystesniais, lengvais ir švelniais padažais, o storesni makaronų vamzdeliai ar didesni kriauklės formos makaronai gardinami tirštais mėsos bei daržovių padažais“, – kalba V. Juodkazienė.
O, pavyzdžiui, įdarytuose makaronuose, pavyzdžiui, ravioliuose ar torteliniuose jau ir taip vyrauja ryškus skonis, todėl juos rekomenduojama patiekti tik su paprastu sviesto ir šalavijų užpilu, labai lengvu pomidorų arba, kaip įprasta šiauriniuose Italijos regionuose, grietinėlės padažu. Plonyčių šviežių makaronų skonio nereikėtų nustelbti aromatingais padažais – pakanka kelių drožlių trumų, šiek tiek sviesto ar žiupsnelio tarkuoto parmezano. Pasak „Iki“ ekspertės, su sunkesniais šviežiais makaronais, tokiais kaip tagliatelle, reiktų elgtis priešingai – jie bus itin gardūs su ryškaus skonio grybų, sūrio, grietinėlės, kumpio ar net žuvies padažu.
Dar viena svarbi taisyklė ruošiant makaronų patiekalus – svarbu stebėti jų virimo laiką. Svarbiausia – makaronų nepervirkite, virkite juos al dente. Tai reiškia, kad jų nereikia iki galo išvirti. Makaronus visuomet virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens – mažiausiai 1 litre vandens 100 g makaronų.
V. Juodkazienė dalijasi net trimis, paprastai ir greitai paruošiamais, tačiau itin skaniais receptais su makaronais.
Makaronai su sūriu ir pipirais
Jums reikės:
• 350 g tagliatelle makaronų
• 1 a. š. druskos
• 60 g sviesto
• 100 g tarkuoto parmezano
• 2 a. š. maltų juodųjų pipirų
• 200–300 ml vandens, kuriame virė makaronai
Gaminame:
Dideliame puode užkaiskite vandenį, įberkite druskos ir išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, svarbiausia – nepervirkite. Gilioje keptuvėje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, įpilkite 200 ml vandens, kuriame virė makaronai, ir po truputį maišydami suberkite tarkuotą parmezaną. Maišykite, kol masė taps vientisa, tuomet suberkite virtus makaronus ir dar pamaišykite, kad jie pasidengtų padažu. Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek nuo makaronų likusio vandens, nukelkite keptuvę nuo kaitros, pagardinkite juodaisiais pipirais ir patiekite.
Spagečiai su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės:
• 400 g spagečių
• 40 ml alyvuogių aliejaus
• 3 skiltelių česnako
• 100 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
• 1 a. š. džiovintų raudonėlių
• 2 v. š. balzaminio acto
• 100 ml vandens, kuriame virė makaronai
• 80 g tarkuoto pekorino sūrio
• 1 a. š. druskos
Gaminame:
Pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas pasūdytame vandenyje išvirkite spagečius. Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus, šiek tiek pakepinkite ir netrukus suberkite smulkiai supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus bei raudonėlius. Pamaišykite, įpilkite balzaminio acto ir 100 ml vandens, kuriame virė makaronai. Galiausiai į keptuvę suberkite virtus spagečius, viską gerai išmaišykite ir apibarstykite sūriu.
Makaronai su rikota ir pievagrybiais
Jums reikės:
• 300 g tagliatelle makaronų
• 1 a. š. druskos
• 250 g pievagrybių
• 300 g rikotos
• 50 g Grana Padano sūrio
• 1 mažo svogūno
• 2 skiltelių česnako
• 30 ml alyvuogių aliejaus
• žiupsnelio druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• ½ stiklinės vandens, kuriame virė makaronai
• 10 baziliko lapelių
Gaminame:
Dideliame puode užvirkite vandenį, įberkite šaukštelį druskos ir išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite apie 2 minutes, po to suberkite susmulkintus česnakus bei pievagrybius ir apie 5 minutes pakepinkite aukštoje temperatūroje. Tuomet į keptuvę įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų, sudėkite rikotą ir energingai maišydami supilkite pusę stiklinės vandens, kuriame virė makaronai. Kai sūris išsilydys, į keptuvę suberkite virtus tagliatelle ir viską gerai išmaišykite. Jei padažas bus per tirštas, įpilkite dar pusę stiklinės vandens, tuomet apibarstykite makaronus Grana Padano sūriu bei sudėkite bazilikų lapelius. Dar kartą viską gerai išmaišykite ir patiekite. Skanaus!