Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Pasiilgusiems lietuviško maisto: kugelis kitaip

Pasiilgusiems lietuviško maisto: kugelis kitaip

Italai savo stalo neįsivaizduoja be įvairiais pavidalais paruoštų pomidorų, o Lietuvoje pietūs ar vakarienė sunkiai įsivaizduojama be bulvių. Bulvės taip mėgstamos ne veltui – jas nesudėtinga pagaminti, be to, jos dera prie pačių įvairiausių pagardų ar ingredientų. Visgi, jeigu tradiciniai bulvių patiekalai kiek pabodo – nebijokite paeksperimentuoti su receptais. Pavyzdžiui, įvairiausiais priedais paskaninti tradicinę bulvių košę ar kugelį išsikepti ne orkaitėje, bet keptuvėje.

Pasižymi naudingų medžiagų gausa

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad bulvės – sveikatai naudingos daržovės. Visgi, labai svarbu atsižvelgti į tai, kaip bulvės yra paruošiamos bei vartojamos.

Verta atkreipti dėmesį, jog daugiausiai naudingųjų medžiagų yra susikaupę bulvės lupenoje arba iš karto po ja, todėl prieš gaminant bulves, jas rekomenduojama tiesiog nuplauti ir švelniai nušveisti šepetėliu. Be to, reikėtų nepamiršti, kad bulvės yra daug krakmolo turinčios daržovės, tad vertėtų apsiriboti tik viena jų porcija per dieną.

„Maistinė bulvių vertė geriausiai išsaugoma, jei nenuluptos bulvės yra verdamos mažame kiekyje vandens. Žinoma, bulves ruošti galima ir pačiais įvairiausiais kitais būdais, tačiau kaip ir gaminant bet kokį kitą patiekalą – ruošiant bulves didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti į sunaudojamų riebalų kiekį“, – teigia J. Sabaitienė.

J. Sabaitienė dalinasi kitokio kugelio keptuvėje receptu

Tarkuotų bulvių kugelis keptuvėje

Jums reikės:

• 1 kg bulvių

• 1 svogūno

• 1 kiaušinio

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Bulves nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūną susmulkinkite peiliu arba elektriniu smulkintuvu ir suberkite į bulvių tarkius. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, supilkite paruoštą bulvių masę ir tolygiai paskirstykite ją po keptuvę medine mentele. Kepkite kugelį ant silpnos kaitros apie 10 minučių, tuomet keptuvę uždenkite ir kepkite dar tiek pat. Galiausiai kugelį apverskite ir kepkite dar 10 minučių, kol susiformuos traški plutelė. Patiekite kugelį su grietine ar kitu mėgstamu padažu!

Mano išsaugoti straipsniai