53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Kitoks mėsos skonis: išbandykite Vietnamo įkvėptą kiaulienos sprandinės receptą 

Kitoks mėsos skonis: išbandykite Vietnamo įkvėptą kiaulienos sprandinės receptą 

Kiauliena – Lietuvoje nuo seno užima mėsos lyderių pozicijas. Kiauliena vasarą populiari, nes suteikia plačias galimybes išbandyti skirtingus grilio patiekalus. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos kiaulienos dalys tinka skirtingiems patiekalams. O viena populiariausių yra sprandinė. Ši kiaulienos dalis turi šiek tiek riebalo, kuris ruošiant grilyje – neleidžia mėsai išdžiūti.

Universaliai paruošiama

Kaip teigia ekspertas, patiekalai iš kiaulienos sprandinės ypatingai yra mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir Azijoje. Būtent iš šios dalies yra gaminami šašlykai, kepsniai, sprandinė dažnai dedama ir įvairiausius troškinius.   Sprandinė puikiai tinka ir pasaulyje taip pamėgtos plėšytos kiaulienos gamybai, kurią naudoti galima plėšytos kiaulienos mėsainiams, takams arba buritoms ruošti. Plėšyta kiauliena dažnai derinama su kopūstų salotomis coleslaw ir keptomis bulvėmis. Azijoje kiaulienos sprandinė dažnai naudojama wok keptuvėje gaminamies patiekalams: derinama su azijietiškais makaronais, ryžiais arba keptomis daržovėmis.  Visgi Lietuvoje, ypač šiltuoju metu laiku, populiariausiu kiaulienos patiekalu išlieka šašlykas. Kaip teigia ekspertas, ruošiant sprandinę šašlykams mėsą kelias valandas geriausia yra pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate – taip, anot jo, atskleisite daugiausiai mėsos skonio ir aromato. Be to, ruošiant šį patiekalą, nepamirškite sprandinės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip mėsa iškeps tolygiai. 

G. Bačkovas siūlo vietnamiečių mėgstamą kiaulienos sprandinės receptą, kuris patiks ir patiems išrankiausiems valgytojams. 

Vietnamieško stiliaus kiaulienos sprandinė

Jums reikės:

Kiaulienos sprandinės

1⁄4 puodelio žuvies padažo

1⁄4 puodelio šviežių žaliosios citrinos sulčių

1⁄4 puodelio cukraus

4 skiltelių česnako

2 čili pipirų

Susmulkintos kalendros

Susmulkintų svogūno laiškų

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Patiekimui:

Supjaustyto agurko

Supjaustytos salotos lapų

Supjaustyto pomidorų 

Pagaminimas:

Nedideliame indelyje sumaišykite žuvies padažą, žaliųjų citrinų sultis, cukrų, smulkintą česnaką, čili pipirą, kalendrą, svogūnos laiškus, druską ir pipirus. Gautą padažą užpilkite ant kiaulienos sprandinės.

Viską padėkite į šaldytuvą ir jame laikykite apie 4 valandas. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Išimkite kiaulieną iš marinato, nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska bei pipirais. Kiaulieną dėkite ant grotelių ir kepkite apie pusantros valandos arba tol, kol mėsos termometras rodys 140 laipsnių. Išimkite kiaulieną iš kepsninės, tuomet leiskite mėsai apie 10 minučių pailsėti. Galiausiai mėsą supjaustykite ir patiekite su supjaustytu agurku, salotomis ir pomidorais. Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai