Jei norite, kad uogienė būtų skani, reikia žinoti kelias jos virimo paslaptis.
1 paslaptis – kruopščiai atrinkti produktus
Tikrai skanią uogienę galima išvirti tik iš vienodai sunokusių vaisių ir uogų. Tarkime, uogos nevienodai sunokusios. Vadinasi, kol išvirs neprinokusios, prinokusios jau praras formą, sukris į košę. Taigi konsistencija bus nevienoda. Uogienę virkite tik iš šviežių, vienodai sunokusių uogų ir vaisių.
Kaip patikrinti sunokimo lygį? Nesuvokę vaisiai būna šviesesni. Uogienė būna skani tik iš nesunokusių abrikosų, graikinių riešutų, agrastų. Prinokę vaisiai būna ryškesnės spalvos. Pernokusių vaisių minkštimas būna suskystėjęs, tokie vaisiai tinka džemams. Dydis irgi svarbu – jei norite virti uogienę iš nesmulkintų uogų ir vaisių, rinkitės juos mažesnius.
2 paslaptis – tinkamai nuplaukite uogas ir vaisius
Jei tai minkštos uogos (žemuogės, braškės, gervuogės ir pan.), jas reikia plauti atsargiai, kad nesuminkytumėte. Iš pradžių uogas perrinkite, nuskinkite lapelius, kotelius, sudėkite jas į kiaurasamtį ir apie 3–4 min. plaukite po dušo srove. Paskui 10–15 min. palikite uogas kiaurasamtyje, kad nulašėtų vanduo. Agrastų tipo uogas, vaisius galima plauti po paprastu kranu.
3 paslaptis – parinkite tinkamus indus
Nuo to, kaip parinksite indus uogienei, priklausys ir viso darbo rezultatas. Dar visai neseniai šeimininkės virdavo uogienes žalvariniuose ir variniuose induose. Vėliau paaiškėjo, kad varis – ne pati geriausia medžiaga uogienėms virti. Vaisiuose ir uogose yra rūgšties, kuri tirpdo vario oksidus. Vizualiai tai atrodo, kaip tamsios dėmės ant indo.
Dar viena priežastis, dėl kurios negalima virti uogienės variniame inde – vario jonai ardo vitaminą C, taigi variniame inde išvirtoje uogienėje praktiškai nebus vitamino C.
Dažnai uogienės verdamos aliuminiuose induose, bet to kategoriškai negalima daryti – vaisių rūgštis ardo oksidinę plėvelę ant puodo sienelių, todėl į uogienę patenka aliuminio molekulių.
Uogienėms virti tinka emaliuoti arba nerūdijančio plieno indai. Negalima virti uogienės įskilusiame emaliuotame inde.
Dubuo ar puodas? Žinoma, dubuo. Nors puode virti patogiau, ypač jei verdate ant nedidelės viryklės, dubuo yra
platesnis, taigi uogienės sluoksnis jame bus plonesnis, greičiau užkais, užvirs, bus lengviau maišyti, todėl uogienė bus tirštesnė.
Jei verdate uogienę iš nesmulkintų uogų ar vaisių, uogienės geriau nemaišyti. Jei jau prireikė pamaišyti, darykite tai atsargiai su medine mentele. Na o jei verdate uogienę dubenyje, pakaks kiek pasiūbuoti dubenį į šonus. Kad uogienė nepridegtų, rinkitės indą storu dugnu. Dubuo neturi būti per daug gilus, tada uogos virs tolygiai.
4 paslaptis – taisyklės yra taisyklės
Yra bendros uogienės virimo taisyklės, kurių patartina visada laikytis, išimtis – jei taisyklės kertasi su receptu.
1 taisyklė
Kilogramui uogų (vaisių) įprastai imamas 1 kg cukraus. Žinoma, cukraus kiekis paga receptą gali būti kitoks, svarbiausia – ne per mažas (antraip uogienė nestovės), ir ne per didelis, kad uogienė nebūtų vienas cukrus.
2 taisyklė
Verdame keliais etapais, jei norime, kad uogos neprarastų formos. Vienu kartu verdamos minkštos uogos – avietės, žemuogės. Kad jos išlaikytų formą, nakčiai užpilkite cukrumi.
3 taisyklė
Naudojame popierių. Jei verdame keliais etapais, dubenį galima uždengti sviestiniu popieriumi.
4 taisyklė
Kad uogienė būtų skani, pirmas 10 min. (po užvirimo) reikia virti ant silpnos viryklės. Būtent šiuo metu ant uogienės susidaro daugiausia putų, taigi uogienė gali išbėgti. Kai tik putos nusėda, virkite ant vidutinio kaitrumo viryklės.
5 taisyklė
Verdame tik uogienę. Nevirkite uogienės kartu su kitais patiekalais, ypač turinčias stiprų kvapą, nes uogienė prisigers kito maisto kvapų. Jei verdate keliais etapais, geriausia išnešti indą su uogiene į kitą patalpą.
5 paslaptis – kitoks virimo būdas
Taigi išsiaiškinome, kad yra bendros uogienės virimo taisyklės, bet kai kurie vaisiai verdami kitaip.
Kai kuriuos didelius vaisius (obuolius, kriaušes, svarainius) prieš virimą reikia nuplikyti arba pavirinti verdančiame vandenyje. Taip verdant vaisiai geriau prisigers cukraus sirupo ir išsaugos formą.
Šermukšnius prieš virimą reikia 1–2 min. pavirti verdančiame vandenyje, tada uogos bus sultingesnės. Prieš verdant šermukšnių uogienės, pirmiausia reikia įberti citrinos rūgšties. Tam, kad juodųjų serbentų uogienė nebūtų sausa, pirmiausia serbentus reikia 1 min. pavirti verdančiame vandenyje.
Kad abrikosai ir slyvos nesuirtų, prieš virimą pamerkite juos 5 min. į sodos tirpalą. 1,5 l vandens ištirpinkite 1 šaukštelį sodos. Kad obuoliai nepatamsėtų, 2–3 min. suberkite skilteles į sūdytą vandenį, paskui tiek pat laiko pamirkykite verdančiame vandenyje. O tam, kad uogos ir vaisiai su žievele (slyvos, kriaušės ir kt.) išlaikytų formą, o žievelė nesutrūktų, prieš virimą pradurkite kelias skylutes su dantų krapštuku.
6 paslaptis – renkamės virimo būdą
Kad uogienė iš nesmulkintų uogų būtų skani, paisykite ingredientų proporcijų, nurodytų recepte, arba vadovaukite vienu iš šių būdų.
Klasikinis būdas
Patikimas, ne vienos kartos šeimininkių patikrintas būdas. Jis gana paprastas, tik ilgokas – virti reikės keliais etapais.
Cukrų sumaišykite su šaltu vandeniu, sirupą užvirinkite. Cukrus turi ištirpti. Pavirę 2 min., nukaiskite, sudėkite į sirupą nuplautas ir nusausintas uogas (vaisius). Palikite pastovėti 5 val. Paskui vėl užkaiskite ant viryklės, kai užvirs pavirkite 10 min., maišydami ir nugriebdami putas. Atvėsinę uogienė paskui vėl užkaiskite, kai užvirs, pavirkite 3 min. Nukaiskite, visiškai atvėsinkite. Tada supilstykite uogienę į paruoštus sterilizuotus stiklainius.
Greitas būdas
Uogienė bus kvapni, vaisiai ir uogos joje minkšti, sultingi.
Idealus būdas tiems, kas neturi daug laiko.
Uogas, vaisiu nuplaukite, nusausinkite. Sumaišykite su cukrumi ir palikite pastovėti 5 val. paskui užkaiskite ant viryklės, dažnai maišykite, kol užvirs. Po užvirimo pavirinkite 5 min. Kai uogienė atvės, išpilstykite į sterilizuotus stiklainius.
7 paslaptis – uogienės negalima pervirti
Pervirta uogienė praranda aromatą, keičiasi spalva, skonis (deja, ne į gerą pusę).
Ar uogienė išvirė, tikriname vizualiai – jei uogienė pusiau skaidri, o putos kaupiasi puodo viduryje, uogienė išvirusi.
Arba galima pakabinti uogienė šaukštu, palaukti, kol pravės, ir nulašinti į indą. Jei lašas bus apvalus, purus, uogienė išvirusi, o jei lašas išskys, vadinasi, dar reikia pavirti.
8 paslaptis – uogienės išpilstymas
Išvirti skanią, kvapnią uogienę – pusė proceso, dar reikia ją tinkamai išpilstyti. Dažnai šeimininkės išpilsto karštą uogienę, bet tada ji susisluoksniuoja – uogos iškyla į paviršių, o sirupas lieka ant dugno. Kad uogienė būtų vientisa, reikia leisti jai atvėsti, o tik tada pilstyti į stiklainius. Pilstant karštą uogienę, nuo jos garuoja, garai kaupiasi ant dangtelio vandens lašų pavidalu, todėl negalima iš karto užsukti dangtelių. Jei stiklainio viduje bus vandens, gali atsirasti pelėsių.
Sterilizuojame stiklainius
Sterilizuoti stiklainius galima keliais būdais.
Orkaitėje. Išplautus stiklainius sustatykite į orkaitę, įjunkite maždaug 100 laipsnių karštumu ir palaikykite stiklainius 5 min., kol jie išdžius.
Vandenyje. Į stiklainius pripilama verdančio vandens, jie uždengiami dangteliais ir paliekami 8–10 min.
Virš arbatinio. Apverskite stiklainį dugnu viršų virš arbatinio snapelio, palaikykite garuose 5 min.
Puode su vandeniu. Į puodą įstatomas specialus laikiklis stiklainiams, įpilama vandens (kad nesiektų laikiklio), užkaičiame viryklė vidutiniu kaitrumu. Kai vanduo užvirs, į laikiklius sustatomi stiklainiai dugnu į viršų. Garuose kaitinama apie 5 min.
Mikrobangų krosnelėje. Į išplautą stiklainį įpilkite vandens (apie 1 cm), 2 min. pastatykite į mikrobangų krosnelę.
Indaplovėje. Į indaplovę (be plovimo priemonių) sustatykite švarius stiklainius, nustatykite aukščiausią temperatūrą (70 laipsnių) ir įjunkite visą plovimo ciklą.
Garpuodyje. Į garpuodį įpilkite vandens, tada sustatykite stiklainius dugnu į viršų. Įjunkite virimo režimą, kai užvirs, sterilizuokite stiklainius apie 10 min.
Svarbu – uogienę reikia išpilstyti į švarius, sausus stiklainius. Jei juose liks net keli lašeliai vandens, uogienė gali surūgti.
Sterilizuoti reikia ne tik stiklainius, bet ir dangtelius. Juos 3–5 min. sudėkite į verdantį vandenį, ištraukite, sudėkite ant švaraus rankšluosčio, kad nuvarvėtų vanduo.
9 paslaptis – tinkamas laikymas
Kur laikyti uogienes?
Uogienės laikomos nedideliuose (iki 2 l) stiklainiuose, užsuktuose dangteliais.
Atsiminkite, kad iš 1 kg uogų ar vaisių bus apie 2 kg uogienės. Į 1 l stiklainį tilps apie 1,5 kg uogienės. Uogienė, ypač laikoma šiltai, gali susicukruoti, tad per ilgai jos nelaikykite.
Kiek laiko gali stovėti uogienė?
Uogienė su kauliukais (vyšnių, slyvų) – 1–1,5 metų. Kauliukuose esanti sinilinė rūgštis po ilgo laikotarpio gali pasidaryti nuodinga.
Visos kitos uogienės tinkamai laikomos išbūna iki 3 metų. Šiuo laikotarpiu jose išliks vitaminai ir kitos naudingos medžiagos. Uogienės gali išbūti ir ilgiau, tik neteks vertingų medžiagų, tad neverta jų ilgiau laikyti.
Uogienės laikymo sąlygos
Uogienės laikomos tamsioje, sausoje patalpoje, temperatūra – ne didesnė nei +15 laipsnių.
Uogienė stovėdama gali prarūgti ar supelyti. Taip nutinka dėl kelių priežasčių:
-uogienė buvo netinkamai išvirta – imta per daug arba per mažai cukraus,
-uogienei trūksta rūgšties,
-uogienė pervirta,
-uogienė nehermetiškai uždaryta,
-stiklainiai nebuvo iki galo išdžiovinti.
Niekada nemažinkite recepte nurodyto cukraus kiekio, jei uogienė verdama iš mažo rūgštumo vaisių, tiesiog įdėkite citrinos rūgšties. Įprastai 1 kg uogų ar vasių, sumaišytų su 1 kg cukraus, dedama 1/4 šaukštelio citrinos rūgšties. Nepervirkite uogienės. Sterilizuokite stiklainius ir hermetiškai juos uždarykite.
10 paslaptis – patyrusių šeimininkių patarimai
Kiekviena šeimininkė turi savų virimo gudrybių. Visų patarimų į vieną straipsnį nesudėsi, taigi jūsų dėmesiui – vertingiausi:
Žemuogių uogienė bus be kartumo, jei likus 10 min. iki virimo pabaigos įdėsite nuskustą morką (prieš pilstant į stiklainius morką reikia išimti).
Kad uogienė nesicukruotų, likus 5 – 10 min. iki virimo pabaigos, įberkite truputį citrinos rūgšties.
Uogienė bus tirštesnė, jei baigiant virti įdėsite tirštiklio (pektinų ar pan.). 1 kg uogų pakanka 5 g pektino.
Pridegusią uogienę galima išgelbėti. Jei tik pastebėjote karamelinių sutirštėjimų ant mentelės, iš karto perpilkite uogienę į kitą indą. Jei laiku suskubote, uogienė nebus karti.