Ar žinojote, kad pirmieji piknikai Europoje pradėti rengti kaip madingas socialinis įvykis – renginys, į kurį kiekvienas svečias atsinešdavo savo vaišių? Nors šiam reiškiniui jau daugiau nei 250 metų, tačiau iškylos gamtoje iki šiol yra viena mėgstamiausių vasaros poilsio tradicijų.
Maistas ir malonumai
Jei pikniku vadintume valgymą po atviru dangumi, gamtos apsuptyje, galėtume sakyti, kad tai sena kaip pasaulis tradicija – juk kaip tik taip ir valgydavo savo nudobtą mamutą pirmykščiai žmonės. Tačiau yra vienas niuansas: piknikas – tai ne šiaip valgymas gamtoje, o pramoga. Manoma, kad piknikų tradicija dar XVII a. prasidėjo Prancūzijoje, kai po medžioklės kilmingi vyrai priguldavo pailsėti, o tarnai kepdavo ant laužų mėsą į ruošdavo jiems vaišes po atviru dangumi. Žodis „piknikas“ taip pat kildinamas iš prancūzų kalbos, tiesa, ne visai sutariama dėl jo reikšmės – vieni jį sieja su žodžiu „piquer“, kuris reiškia „kapoti“, kiti mano, kad tai reiškia „rinkti, pešioti, knaibyti“, o kartais jame (ir pačioje pikniko kilmės istorijoje) įžvelgiama net rasistinių užuominų. Tačiau kad ir kaip būtų, pati puotos po atviru dangumi idėja greitai tapo nebe tik medžiotojų privilegija ir netruko iš Prancūzijos paplisti po visą Europą. Šis puotavimo būdas tapo ypač populiarus Anglijoje ir netgi tapo savotišku turtingųjų socialinio statuso patvirtinimu.
Po atviru dangumi būdavo rengiamos išties gausios puotos su daugybe įvairiausių patiekalų, o kaip priedas prie jų būdavo pramogaujama – bendraujama, apkalbama, rengiami sąmokslai, kuriamos slaptos meilės istorijos ir atskleidžiamos išdavystės. Tiesą sakant, esminiai pikniko principai nepakito iki šių dienų – jei norite surengti iškylą, būtini trys dalykai: gražus, vaizdingas gamtos kampelis, skanūs užkandžiai bei gėrimai ir gera kompanija – jos dalyvių skaičius neribojamas.
Iškylos stalas ir kitos smulkmenos
Nors prieš kelis šimtus metų Anglijoje itin išpopuliarėję piknikai būdavo organizuojami kaip tikros aukštuomenės puotos po atviru dangumi, su stalais ir kėdėmis, gausybe patiekalų ir daugybe svečių, šiais laikais mums užtenka kur kas kuklesnės aplinkos. Šiltą vasaros vakarą į užmiestį ar gražų miesto parką po darbo ištrūkusiems miestiečiams užtenka staltiesės maistui sudėti, patogios pagalvėlės ar pledo prisėsti ir užkandžių bei gėrimų, kurie tilptų į patogų iškylos krepšį – taip patogiau viską atsinešti ir išsinešti. Kur kas svarbesni tampa kiti dalykai – gamta, poilsis, malonus pokalbis ir galimybė atsipalaiduoti.
Vienkartiniai indai
Ruošdamiesi iškylai, visada apgalvokite, kur ir kaip sudėsite reikalingus daiktus, kad būtų patogu viską atsinešti į norimą vietą. Patartina rinktis vienkartinius, geriausia – popierinius, indus ir puodelius, o maistą ruošti tokį, kad būtų patogu valgyti tiesiog rankomis. Bet jei vis dėlto prireiks įrankių, rinkitės medinius – jie patogesni, nelinksta, be to, neteršia gamtos. Ir būtinai pasiimkite šiukšlių maišą – gražų gamtos kampelį paiškylavę palikite tokį pat tvarkingą, kokį radote.
Nusižiūrėkime iš ispanų
Ispanai – viena tų tautų, kuri mėgsta skaniai valgyti ir daug bendrauti, o argi ne tai ir yra iškylų gamtoje esmė? Tapos – vienas populiariausių ispaniškų užkandžių, dėl savo universalumo paplitusios po visą pasaulį. Jomis užkandžiaudami ir gurkšnodami gėrimus ispanai itin mėgsta leisti laiką bendraudami. Kita vertus, jų pasigaminti visai paprasta – tereikia vieno tamsaus ruginio batono ir kelių rūšių užtepėlių. Supjaustykite duoną įstrižomis riekelėmis, aptepkite norimomis užtepėlėmis – deserto sumuštiniams su uogomis tiks varškė ar rikota, užkandžiams su mėsa ar žuvimi – tepamasis sūrelis ir panašios užtepėlės. Kaip matote pagrindinėje straipsnio nuotraukoje, paprasta paruošti daug skirtingų variantų, nesunku neštis į iškylą, patogu valgyti rankomis.
Stilinga pakuotė
Iškylaudami gamtoje nepamirškime stalo estetikos. Į paprastus plastikinius indelius sudėtą namuose ruoštą maistą galime šiek tiek pagražinti – įvynioti į gražų popierių, perrišti juostele. Taip net ir kuklus užkandis atrodys skanesnis, o stalas – stilingesnis ir šventiškesnis.
Madinga tendencija
Miestuose vis labiau populiarėja žaliasis dviratis transportas, tad, užuot sėdę į automobilį, į iškylą prie upės ar į parką išsiruoškite dviračiu. Tiesa, tokiu atveju pravers specialūs dviračių aksesuarai – ant vairo ar bagažinės kabinami krepšiai daiktams susidėti.
Gaivūs gėrimai
Gaiviųjų gėrimų iškylai galima pasigaminti namuose – tinka ir sultys, ir kompotai, ir įvairiausi kitokie gėrimai. Juos patogu supilti į hermetiškai uždaromus nedidelius buteliukus, tik reikia nepamiršti šiaudelių. Jei norite, kad gėrimai išliktų šalti ir gaivinantys karštą vasaros dieną, neapsieisite be šaltkrepšio.
O piknikų rudenį privalumas – reikia mažiau atributikos, o šaltus gėrimus pakeičia arbata iš termoso.