Citrusinių vaisių gaivus aromatas ir sodrus skonis idealiai dera ne tik su žiemos švenčių nuotaika, bet ir su švelnaus skonio vištiena.
Reikės:
1 didelio viščiuko,
2 didelių kiaušinių,
2 citrinų,
100 ml citrinų džemo,
2 šaukštų citrinų sulčių,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Įdarui paruošti:
1 poro baltosios dalies,
350 g rikotos,
2 skiltelių česnakų,
saujelės svogūnų laiškų,
saujelės šviežių bazilikų,
saujelės petražolių,
saujelės kalendrų,
2 žaliųjų citrinų nutarkuotos žievelės,
1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių,
8 žaliųjų alyvuogių,
druskos pagal skonį.
Pagaminkite įdarą. Porą, česnakų skilteles, svogūnų laiškus, prieskonines žoleles ir alyvuoges smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su rikota, citrinų sultimis ir žievele, pasūdykite. Viščiuką įtrinkite druska bei pipirais iš išorės ir vidaus. Atsargiai pakelkite odą ties krūtinėle ir po ja įsprauskite šiek tiek įdaro. Į likusį įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite ir sudėkite į viščiuko vidų. Dar įdėkite ketvirtį žaliosios citrinos. Likusius citrinų ketvirčius sudėkite į kepimo indą.
Sumaišykite citrinų džemą ir sultis, dalimi mišinio aptepkite paukštieną. Kepkite viščiuką iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35 minutes, tada aptepkite likusiu įdaru. Dar kepkite 25–35 minutes arba kol paukštiena gražiai apskrus. Patiekite su keptais žiediniais kopūstais ar kitu lengvu garnyru.
Paprastas patarimas
Prieš kepdami viščiuką įdarui skirtus produktus (ypač rikotą) bent valandą palaikykite kambario temperatūroje.
Verta žinoti
Kvapnia žaliųjų citrinų žievele tinka gardinti įvairius padažus, gėrimus, desertus, tačiau nutarkuoti ją ne visada paprasta, todėl labai patogu naudoti specialių gremžtuką.