53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Kaip išsirinkti kibirą?

Kaip išsirinkti kibirą?

Kad ir kaip sparčiai vystytųsi naujausios technologijos, paprasčiausias kibiras liks reikalingas kiekvienuose namuose. Tiek kaimo name, tiek miesto bute. O sodo namelyje be kibiro tikrai neapsieisite. Trumpai – apie kibirų rūšis bei jų naudingumą.

Kam reikalingas kibiras?

Miesto gyventojai kibirą retai naudoja kaip indą, dažniausiai jis gelbėja plaunant langus, grindis, arba naudojamas kaip šiukšlių kibiras. Tačiau sodyboje kibiras turi daugiau funkcijų, pavyzdžiui, jei nėra vandentiekio, juo galima patogiai parsinešti vandens iš upelio ar tvenkinio. Žinoma, galima neštis ir prisipylus į plastikinius butelius at stiklainius, tačiau patogiausia – kibiru.

• Kibiro prireiks renkant uogas, grybaujant, kasant bulves, renkant obuolius, kriaušes, nuimant morkų, burokėlių derlių ir kitas daržoves. Ir nešti patogu, ir daug telpa.
• Kai kada į kibirą raugiami agurkai, kopūstai.
• Ir visiems kitiems sodo darbams kibiras – būtinas įrankis.

Kibiru semiamas vanduo, jame skiedžiamos trąšos, galima susemti pjuvenas, kuriomis vėliau užpilsite tarplysvius. Tik kiekvienam darbui gali labiausiai tikti skirtingo tipo kibirai.

Kibirų tipai

Kibirų įvairove šiais laikais tikrai galime pasigirti: trikampiai, keturkampiai, apvalūs, ovalo formos, nievienodų kraštų – įvairiausios formos. Tokie įvairiaformiai dažniausiai būna plastikiniai kibirai. Išsirinkti reikia patį tinkamiausią, ir vienas svarbiausių kriterijų – medžiaga, iš kurios pagamintas kibiras.

Plastikiniai kibirai

Tai vieni plačiausiai naudojamų kibirų. Jų ir asortimentas didžiausias – tiek formos, tiek spalviniu atžvilgiu. Talpa – nuo 1 iki 70 litrų. Svarbu: jei kibiras bus laikomas nedidelėje patalpoje ar sandėliuke, geriausia rinktis ovalo ar stačiakampio formos kibirą. Taip sutaupysite vietos.

Plastikiniai kibirai yra lengvi ir, kaip teigia gamintojai, ekologiški. Jame laikomų produktai ar skysčiai nepalieka kvapo, todėl kibirai gali būti naudojami visiškai skirtingiems produktams laikyti ar nešti. Tačiau visgi geriausia turėti daugiau negu vieną plastikinį kibirą. Kadangi kibirai nėra brangūs, daugelis gali sau leisti turėti kelis kibirus: juk jei kibire buvo skiedžiamos trąšos, po to nei viena šeimininkė nesiryš jame raugti agurkus.

Shutterstock nuotr.

Virtuvėje naudokite kibirą nuo 0,5 iki 20 litrų talpos, kuris žymėtas HDPE arba PP ženklu – tai reiškia, jog kibiras pagamintas iš sąlyčiui su maistu tinkamos plastmasės. Tokiame kibire galėsite laikyti birius produktus, uogas, daržoves ir pan. Svarbu: jei pamiršote, koks žymėjimas turi būti, ieškokite šakutės ar stiklinės ženklo – jie taip pat reiškia, kad kibiras tinkamas naudoti maisto produktams.

Sodo ar statybos darbams pasirinkite didesnės talpos kibirą su tvirta, patikima rankena. Ne maisto produktams skirti kibirai žymimi raidėmis PVC.

Plastikinius kibirus ypač lengva valyti – pakanka perplauti indams skritais plovikliais ir išskalauti. Saugokite nuo staigių temperatūros svyravimų.

Įdomu: jei plastikinis kibiras įskilo, jį galima sutaisyti. Žinoma, jei tik įskilimas neina per visą kibiro dydį. Kibirą sutaisyti galite taip:
1. Įskilimo kraštus reiktų aplydyti – prie laužo, krosnies ir pan.
2. Išlydytus kraštus statybine mentele sujunkite, užglaistykite.
3. Pastatykite kibirą vėsioje patalpoje, kad atvėstų ir sustingtų.

Gali būti, kad kibiras nebebus idealiai lygus, tačiau – dar patarnaus.

Metaliniai kibirai

Be abejo, metaliniai kibirai – patys tvirčiausi. Nors technologijos sparčiai pažengė, ir kai kurie plastmasiniai kibirai nenusileidžia metaliniams. Tačiau metaliniai tikrai be vargo pakelia visokius“išbandymus“:

• Juose galima laikyti ar transportuoti bet kokius skysčius. Plastmasiniuose, vienok, nepatartina laikyti karštų skysčių.
• Metaliniai kibirai gali būti sėkmingai naudojami, net jei jie susilankstė ar prarado formą. Plastikiniai lūžta, įtrūksta. Deformuotame metaliniame kibire (be skylių) galima laikyti tiek skysčius, tiek birius produktus.
• Šiems kibirams nebaisūs tamperatūros pokyčiai – jei vasaros karščiai, nei žiemos speigai.
Šie kibirai ypač tinka statybos darbuose. Jei betono mišinys užkietės kibire, apvertus kibirą ir stuktelėjus į dugną, visas mišinys iškris. Plastikinis kibiras po tokio smūgio tikrai įskils.
Metaliniai kibirai gali būti: nerūdijančio plieno, emaliuoti, cinkuoti ir alaviniai.

Shutterstock nuotr.

Alaviniai kibirai

Tokio tipo kibirų galima nusipirkti kiekvienoje specializuotoje parduotuvėje. Tai puikus indas namų valymui – galėsite pilti net pačius stipriausius valymui skirtus chemikalus. Sodyboje toks kibiras pravers uogų, vaisių, daržovių derliui nuimti. Taip pat – trąšoms skiesti, smėliui nešti ir pan.
Seną kibirą galite panaudoti kaip dekoro elementą: virtuvės papuošimui, vietoj gėlių vazono ir pan.
Kibiro sienelė būna 36 mm storio, aukštis – 40 cm, svoris – iki 2 kg. Talpa – gana įvairi, tačiau dažniausiai iki 20 litrų. Ypatingos priežiūros jiems nereikia, pakanka perplauti vandeniu su indų valikliu.

Įdomu: jei vis dar manote, kad alavinis kibiras – nuobodus riekalas, persigalvokite: šiuolaikiniai gamintojai gamina įvairių spalvų, patikimus, tvirtus ir dailius kibirus. Kibirai padengiami dažais, laku, todėl galite rasti dailių alavinių kibirų.

Emaliuoti kibirai

Tai patys populiariausi ir kiekvienos šeimininkės puikiai žinomi kibirai. Pagaminti iš plono lakštinio plieno, padengto stiklo emale. Emaliuoti kibirai geriausiai tinka maisto ir skysčių laikymui. Dydis, spalva ir forma – kiekvienam pagal skonį. Svarbiausia – dangtis. Būtinai pirkite kibirą su dangčiu, vėliau nesigailėsite.

Šiuos kibirus galima naudoti ir prie 100 laipsnių temperatūros. Jie nerūdija, nesioksiduoja. Taigi, patikimas ir ilgaamžis daiktas.

Tačiau! Su šiais kibirais reiklia elgtis atsargiai – stenkitės nepažeisti emaliuoto paviršiaus. Nuo įbrėžimų emalis skyla. Negana to, kad atsiras negraži pilka dėmė, tai bus dar ir kenksminga. Maisto produktams laikyti naudoti įbrėžtą emaliuotą kibirą negalima. Tačiau, jei kibirą saugosite nuo subraižymų, jis tarnaus 15-20 metų.

Svarbu: emaliuoto kibiro nevalykite šiurkščiomis kempinėmis ar šveistukais. Geriausia plauti muilo-sodos arba garstyčių tirpalu (25 g. garstyčių vienam litrui vandens). Taip pašalinsite visus nešvarumus ir dezinfekuosite kibirą.

Norėdami suteikti blizgesį ir sustiprinti emalį, pakaitinkite kibire sūdytą vandenį (5 šaukšteliai druskos vienam litrui vandens).

Cinkuoti kibirai

Nors plastikiniai kibirai beveik užvaldė rinką, tačiau kai kurie dar renkasi cinkuotus kibirus. Kodėl? Jie patvarūs ir patogūs. Juose paprasta pervežti derlių, laikyti pieną ir kitus maisto produktus.

Svarbu: juose nereiktų ilgai laikyti vaisių ar daržovių. Ne ilgiau vienos paros. Taip pat juose negalima nei troškinti, nei virti, konservuoti ar marinuoti.

Cinkuoti kibirai nerūdija, plaunami lengvai, tarnauja ilgai. Puikus variantas dirbantiems statybose. Puikiai tiks pernešti žvyrą, smėlį, skaldą.

Plauti galima keliais būdais:
• Specialiais milteliais su kaolinu;
• Muiluotu vandeniu;
• Sodos tirpalu.

Nerūdijančio plieno kibirai

Šie kibirai – universalūs. Jie naudojami tiek maistui laikyti, tiek statybose, tiek sode. Pagaminti liejimo būdu, todėl neturi siūlių – tai ir yra jų privalumas bei ilgaamžiškumo priežastis. Nėra siūlės – nėra galimybės atsirasti plyšiams ar įtrūkimams.

Privalumai:
• Lengvas, bet labai stiprus;
• nereikia ypatingos priežiūros;
• tinka naudojimui 20 ar daugiau metų, nes plienas, iš kurio jie pagaminti, negenda, net ir dažnai naudojamas.

Mediniai kibirai

O viskas juk prasidėjo nuo medinio kibiro. Kur jis gali būti naudojamas?

Sūdymui, marinavimui, rauginimui – nieko nebus geriau už medinį kibirą. Tradicijos grįžta. Ekologiškas, sveikas gyvenimo būdas vis labiau populiarėja, ir tai sustiprina medinio kibiro pozicijas kitų kibirų atžvilgiu.

Kokybiški mediniai kibirai yra gaminami tik iš natūralios medienos, be klijų, tvirtinimo detalių ir kitos „sintetikos“.

Labiausiai medinius kibirėlius vertina pirties mėgėjai. Tokie kibirėliai daromi iš kedro ar liepos medienos. Ši mediena prie aukštesnės temperatūros skleidžia malonų kvapą.

Medinį kibirėlį reikia prižiūrėti šiek tiek daugiau. Laikyti reikia vėsioje, šiek tiek drėgnoje patalpoje, kad neatsirastų įskilimų. Ir, žinoma, laikykite atokiau nuo atviros liepsnos.

Ir pabaigai – be abejo, geriausia, jei galėtume įsigyti ir turėti visų tipų kibirų – kiekvienam gyvenimo atvejui.

Mano išsaugoti straipsniai