Gamta vis dar gausi įvairių gėrybių, kurias verta išnaudoti ir pasiruošti žiemai. Atėjus rudeniui, medžiai pradeda mesti lapus, tačiau ar esate soduose pastebėję ant kai kurių mažus raudonus obuoliukus? Jei taip, tikriausiai žinote, jog tai gudobelių uogos, kurios ne tik skanios, bet ir sveikatai naudingos. Be to, kaip ir iš daugelio uogų, taip ir iš gudobelių galima pasigaminti puikios uogienės. Gudobelių uogienė labai gardi ir lengvai pagaminama. Tik svarbu atminti, kad gudobelių uogienė yra šiek tiek kitokia nei kitų uogų, nes verdama su kailiukais, kuriuos būtų gana sudėtinga atskirti nuo uogų. Tad taupant laiką, rekomenduojama virti su kauliukais, tačiau galima ir sumalti ar apvirtas gudobeles pertrinti per sietelį, jei norisi vientisos konsistencijos uogienės ar džemo.
Gudobelių uogienė su kauliukais
Ši gudobelių uogienė pagaminama gana paprastai ir nereikalauja daug laiko virtuvėje. Be to, galite pastebėti, kad gudobelių kauliukai turi nuostabią savybę – ilgesnį laiką pabuvę cukraus sirupe, tampa panašūs į saldžius irisus, kuriuos nesunkiai sukramtysite ragaudami šią uogienę žiemą.
Ingredientai:
- 1 kg gudobelių uogų
- 1 kg cukraus
- 200 ml vandens
- 0,5 vnt. citrinos
- 16 g vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Gudobelių uogas perrinkite, nuimkite kotelius ir nuplaukite.
- Iš cukraus ir vandens išvirkite tirštą sirupą.
- Tuomet į puodą su sirupu sudėkite uogas ir nuolat maišydami viską užvirkite.
- Masei užvirus, puodą nukelkite nuo kaitros ir palikite puode pastovėti 10 val. ar per naktį.
- Praėjus šiam laikui vėl užvirkite puodą. Išspauskite pusę citrinos ir supilkite sultis bei sudėkite vanilinį cukrų. Maišydami virkite uogienę dar 20 minučių.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Gudobelių uogienė be kauliukų
Norint išsivirti gudobelių uogienę be kauliukų, prireiks šiek tiek daugiau laiko. Tačiau tokią uogienę patogiau valgyti, tiekti prie blynų ar tepti ant batono.
Ingredientai:
- 1 kg gudobelių uogų
- 700 g cukraus
- 250 ml vandens
- 1 vnt. citrinos
Gaminimas:
- Gudobeles perrinkite, nuimkite kotelius ir kruopščiai nuplaukite.
- Puode užvirkite vandenį, į jį sudėkite uogas ir virkite 15-20 minučių.
- Nuovirą nupilkite (jį galite naudoti kompotui pridėdami kitų norimų vaisių ar uogų), gautą uogų masę pertrinkite per sietelį, pašalindami kauliukus ir odeles.
- Sumaišykite gautą tyrę su cukrumi, sudėkite į puodą, statykite ant viryklės, užvirinkite masę ir maišydami virkite 15 minučių.
- Išspauskite citrinos sultis ir jas supilkite į puodą, virkite dar 5 minutes, vis pamaišydami.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Gudobelių ir obuolių džemas
Šiam džemui pagaminti geriausiai tinka rūgštūs obuoliai. Džemas išverda labai gardus ir puikiai tinka tiekti su saldžiais patiekalais ar kabinti tiesiog šaukštais.
Ingredientai:
- 1 kg gudobelių uogų
- 1 kg obuolių
- 500 g cukraus
Gaminimas:
- Perplautas gudobelių uogas pertrinkite per sietelį. Gautą tyrę sudėkite į puodą, užpilkite 0,5 stiklinės vandens ir virkite ant silpnos ugnies, kol sutirštės.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Į atskirą puodą sudėkite paruoštus obuolius, užpilkite 1 stikline vandens ir virkite 10 min. tuomet obuolius pertrinkite per sietelį.
- Sumaišykite gudobelių ir obuolių tyres, suberkite cukrų. Kruopščiai išmaišykite. Virkite ant silpnos ugnies, kol džemas sutirštės.
- Paruoštą džemą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.