Vasario mėnesio žurnalo MANO NAMAI numerio jau ieškokite spaudos pardavimo vietose. Jame daug žiemiškų temų, jaukių namų vaizdų, šaltiems orams tinkamų patiekalų.
Interjeras Geros idėjos
Išgryninta erdvės geometrija
Architektas Adomas Kondrotas, kurio darbai dažniausiai išsiskiria savitu požiūriu į erdvę bei interjero architektūrą, projektuodamas per tris aukštus išsidėsčiusį butą rekonstruotame sublokuotame name, liko ištikimas savo darbo stiliui ir nestandartinėje lofto tipo erdvėje sukūrė dinamišką, įdomų išgrynintų linijų bei geometrinių formų žaismą.
Bendrojo kambario dekoras – itin santūrus: vyraujanti pilkšva spalva buvo naudojama kaip fonas, kuriame suskamba sodrių tonų apdailos ir baldų elementai: žalio kolorito kiliminė grindų danga, išklota visame bendrajame kambaryje, santūrių, minimalistinių formų rusva sofa, natūralaus akmens židinio tekstūra bei įdomaus atspalvio medžio detalės.
Dėl nestandartinių proporcijų ir aukščių, įdomių geometrinių formų šio buto erdvę būtų galima pavadinti „loftine“, todėl čia naudojamos industrinio stiliaus interjerams įprastos medžiagos – metalas, fanera, stiklas.
Nuotraukos – Augio Narmonto, tekstas – Kristinos Pečiukonienės.
Projekto autorius – Adomas Kondratas, www.archestra.lt.
Interjeras Geros idėjos
Stiliaus ir spalvų „miksas“
Dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė skirtingus šeimininkų norus pavertė privalumu ir erdviame keturių asmenų šeimos bute sukūrė linksmą, žaismingą, jaukų spalvinį bei stilistinį „miksą“.
Šiltame, pasteliniame jų fone išryškėja stilingi valgomojo baldai – apskritas stalas, kurį galima padidinti, su keturiomis patogiomis skirtingų atspalvių gobelenu aptrauktomis kėdėmis. Šią kompoziciją užbaigia originalus modernaus dizaino virš stalo įkomponuotas šviestuvas.
Pastelinio kolorito poilsio zonoje įkomponuotos sodrios geltonos spalvos sofos, prie jų dera ir atokiau įkomponuoto valgomojo kėdžių apmušalai, taip pat prieškambario tapetų atspalviai. Minkštiesiems baldams aptraukti buvo parinkti aksominiai apmušalai – juos malonu paliesti, be to, švelni audinių faktūra vizualiai sušildo modernią, šviesiais tonais dekoruotą aplinką, suteikia jai jaukumo.
Nuotraukos – Augio Narmonto, tekstas – Kristinos Pečiukonienės.
Projekto autorės – interjero dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė, www.interjeroprojektas.lt.
Stiliaus paieškos
Grafiškos grindys: spalvos, kontrastai ir geometrija
Kontrastai praskaidrina kasdienybę. Ir ne tik ją: interjere daug didesnį įspūdį palieka priešingybės – namai atrodo žaismingesni, nuspalvinti intrigos. Dizaino požiūriu kraštutinumai visuomet traukia akį. O jeigu jie pritaikomi didesnėse erdvėse, tarkim, kuriant grindų dekorą, kambarys įgauna išskirtinio individualumo.
Achromatines plyteles įspūdingai suspindi optinius efektus sukuriantys raštai. Jei plytelės suklotos kaip rytietiško kilimo ornamentas, svetainėje ar valgomajame gali atstoti tradicinį kilimą. Tik jų spalvinė gama paprastai būna švelnesnė, subtilesnė, kad grindų danga neatrodytų pernelyg rėksmingai.
Medinės lentos lengvai „susigyvena“ su įvairiais paviršiais, medžiagomis ir kitais raštais, jie tinkami ir klasikiniame, ir šiuolaikiškame, ir etnostiliaus interjere. Grindų spalvos gali būti derinamos prie sienų spalvinės gamos ar prie interjero stiliaus, tarkim, kaimiškojo. Jei juostos gan siauros ir santūrių spalvų, galima jas pakartoti ir kitur – kad ir užuolaidų raštuose.
AOP nuotr.
Tekstas – Danguolės Kiškienės.
Miegamojo dekoras: išsirink savo stilių
Interjero architektė Ugnė Puronaitė pasakoja, kaip derinti svarbiausius miegamojo elementus – sienos plokštumos koloritą bei ornamentiką, lovos ir galvūgalio, naktinio stalelio, šviestuvo dizaino bei tekstilės detales – ir pataria, ką daryti, kad pavyktų sukurti jaukią ir stilingą miegojimo zoną pagal savo poreikius.
Nuotraukos – gamintojų ir Augio Narmonto, parengė Kristina Pečiukonienė.
Pataria interjero architektė Ugnė Puronaitė.
Namų virtuvė
Ar ragavote šių salotų?
Salotos gali būti ir užkandis, ir pagrindinis patiekalas. Be to, tai patogus vaišių valgis: peilio joms skanauti neprireiks. Šioms įdomioms salotoms paruošti sugaišite tiek pat, kiek ir karštajam patiekalui, bet jos to vertos.
Šiam patiekalui ruošti naudojama ispaniška čiorizo dešra (chorizo) – labai aromatinga, paskaninta aitriąja bei rūkyta paprika, gaminama iš rūkytos kiaulienos. Salotos bus skanios ir su kitokia dešra. O vegetarai gali įmaišyti fetos.
4 porcijoms reikės: 180 g perlinių kruopų, 180 g žaliųjų lęšių arba mungo pupelių (spindulinių pupuolių), 120 g žalių šparaginių pupelių (gali būti šaldytos), 200 g spalvotų mažų pomidorų, 100 g ridikėlių, 300–400 g čiorizo (chorizo) dešros, 2 citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus kepti, alyvuogių aliejaus į salotas, 1 šaukšto aguonų, baziliko lapelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, citrinos griežinėlių.
Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, sudėkite į skardą, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 140 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 valandos. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
Į verdantį vandenį sumeskite šparagines pupeles. Virkite 2–3 minutes ant stiprios ugnies, tada išgriebkite į ledinį vandenį. Atvėsintas nusunkite ir supjaustykite mažais griežinėliais.
Perlines kruopas užpilkite šaltu vandeniu. Kai užvirs, karštį sumažinkite ir virkite apie 35 minutes. Nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti.
1 citrinos sultis sumaišykite su 1 šaukštu alyvuogių aliejaus salotoms, trupučiu druskos ir pipirais. Užpilkite šį mišinį ant perlinių kruopų ir išmaišykite.
Spindulines pupuoles suberkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu. Kai užvirs, karštį sumažinkite ir virkite apie 35 minutes. Nusunkite ir perliekite šaltu vandeniu. Kai apdžius, suberkite prie perlinių kruopų.
Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus, įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Sumeskite griežinėliais supjaustytą dešrą ir pamaišydami kepkite apie 10 minučių, kol šiek tiek apskrus. Tada kiaurasamčiu išgriebkite į lėkštę ant popierinio rankšluosčio.
Į keptuvę su likusiais riebalais supilkite antros citrinos sultis, išmaišykite, šiek tiek pakaitinkite ir supilkite ant kruopų bei pupuolių, suberkite aguonas, šparaginių pupelių griežinėlius, susmulkintus ridikėlius. Išmaišykite ir patiekite su keptais pomidorais, bazilikų lapeliais ir citrinų griežinėliais.
Gamino ir fotografavo Giedrė Barauskienė.