Šiuo metu mus visus džiugina ir virtuves praturtina šviežio rudens derliaus gėrybes: kopūstai, burokėliai, svogūnai, slyvos ir, be abejo, lietuviškos morkos bei obuoliai. Todėl šią savaitę siūlome vakare draugus ar šeimą nustebinti naminiu, vaikystę primenančiu, morkų ir obuolių pyragu.
Nuostabiai atrodantis ir be galo gardus obuolių ir morkų pyragas
Nors orai vis dar primena vasarą, tai – ne kliūtis mėgautis rudeniškai gardžiu pyragu, kupinu šviežių skonių tarsi iš močiutės daržo.
Pyrago įdarui reikės:
2–3 didesnių obuolių
2 didelių morkų
2 v. š. kakavos miltelių
4 v. š. cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto
1 a. š. citrinos sulčių
Saujos mėgstamų smulkintų riešutų
Tešlai prireiks:
250 g kvietinių miltų
120 g šalto sviesto
4 v. š. cukraus
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
Šlakelio šalto vandens
Pyrago gaminimas
Pirmiausia, imkimės pyrago tešlos. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Supjaustykite šaltą sviestą kubeliais, sudėkite juos į dubenį ir sutrinkite mišinį rankomis, kol gausite stambius trupinius.
Į tešlą įmuškite kiaušinį ir maišykite, kol tešla sulips. Jei ji – per sausa, įpilkite šlakelį šalto vandens.
Iš tešlos suformuokite rutulį, jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
Pereikime prie įdaro. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius, morkas sutarkuokite stambia tarka. Sudėkite viską į didelį dubenį. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad neparuduotų.
Įmaišykite cukrų, kakavos miltelius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Jei naudojate riešutus, įmaišykite ir juos. Viską gerai išmaišykite.
Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir ją iškočiokite, kad tilptų į maždaug 22 cm skersmens kepimo formą. Atsargiai paguldykite tešlą į formą, o jos perteklių pašalinkite.
Tolygiai paskirstykite įdarą. Tešlos likučius galite perkočioti ir suformuoti juosteles ar kitus papuošimus, kuriuos galite uždėti ant pyrago viršaus.
Pyragą kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, arba kol pyrago kraštai paruduos ir iškeps įdaras.
Pyragui iškepus, leiskite jam atvėsti. Patiekite jį su vaniliniais ledais arba papuošę plakta grietinėle.
Skanaus!