Makaronų mėgėjų rasime visame pasaulyje, juos mėgsta ir vaikai, ir suaugę ir jie yra neatsiejama gurmaniškosios virtuvės dalis. Makaronai gelbėja ir tada, kai patenkama į situaciją „nėra ko valgyti“. Ar tai būtų įmantrūs makaronai su trumais, ar klasikinis patiekalas su sūriu, jiems nėra abejingų. Dalinamės populiariu kremiškai žalių makaronų receptu.
Daugybę metų skaičiuojanti makaronų istorija
Įprastai gaminami iš kvietinių miltų, vandens, o kartais – ir kiaušinių, makaronai savo istoriją jau skaičiuoja nuo maždaug 400-ųjų metų prieš mūsų erą.
Manoma, kad būtent tuo laiku makaronus gamino tuometinėje Romos imperijoje gyvenę etruskai. Įdomu, kad nors azijietiški makaronai, tikėtina, atsirado dar seniau, maždaug prieš 4 tūkst. metų, Europoje įprasti makaronai buvo sukurti visiškai atskirai.
Makaronai skirstomi į dvi kategorijas: šviežius ir džiovintus. Pastarieji gaminami pramoniniu būdu ir yra skirti ilgesniam vartojimui, savo skonio ir fizines savybes gali išlaikyti metus ar daugiau.
Nors kategorijų – vos dvi, priskaičiuojama, kad skirtingų makaronų formų yra daugiau nei 300, o oficialių pavadinimų skaičius viršija 1,3 tūkst. „Penne“, „spaghetti“, „canneloni“, „fusilli“ – tik maža dalis makaronų rūšių, kurių galima įsigyti Lietuvoje.
Mėgstami dėl savo universalumo
Tiek Azijoje, tiek ir Europoje bei visame pasaulyje makaronai mėgstami dėl savo universalumo. Iš paprastų ingredientų pagaminti, jie tinka kone prie visų patiekalų.
Be to, patys makaronai yra kaip pagrindinis patiekalas – tereikia tik patiekti juos su mėgstamu padažu, kurio pasirinkimų – tiek pat, kiek ir makaronų. Ar tai būtų vegetariškas padažas, pagamintas iš pomidorų, ar mėsiškas – kiekvienas ras sau tinkamą kombinaciją.
Atskiro paminėjimo nusipelno makaronų desertai. Nors jie dažniausiai naudojami sūriems patiekalams, dėl savo paprastumo ir universalumo makaronai tinkami ir desertams gaminti.
Tokių patiekalų pavyzdžių galima surasti ne tik Italijoje, kur didžiulės makaronų kriauklelės apvoliojamos kakavoje ir pripildomos šokoladiniu kremu, bet ir kitose Europos šalyse: Vengrijoje, Rumunijoje, Kroatijoje ir kt.
Kremiškai žali „rigatoni“ makaronai: prireiks vos kelių ingredientų
Makaronų populiarumą įrodo ir dar vienas faktas: populiariajame socialiniame tinkle „TikTok“ receptų su jais – tūkstančiai: nuo pačių paprasčiausių iki milijono dolerių vertės.
„Lidl“ virtuvės ekspertai kviečia vakarienei pasigaminti žaibiškai išpopuliarėjusį, kremiškai žalių „rigatoni“ receptą, kuriam prireiks vos 6 ingredientų. Beje, žalia – viena iš nacionalinių Italijos spalvų, puošiančių ir šios makaronų šalies vėliavą!
Keturiems vakarieniautojams reikės:
320 g „rigatoni“ (stori, trumpi vamzdeliai) makaronų
250 g šviežių špinatų
2 skiltelių česnako
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 citrinos
100 g mėgstamų skrudintų riešutų
250 g tofu (sojų varškės) sūrio
2 v. š. maistinių mielių
Žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių, druskos, pipirų
Gaminimas:
Verdančiu vandeniu nuplikykite špinatų lapus, kad jie pašviesėtų. Nuspauskite perteklinį vandenį ir nusausinkite.
Į maisto trintuvą sudėkite špinatų lapus, česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus ir sutrinkite iki vientisos masės.
Tuomet išspauskite vienos citrinos sulčių, suberkite riešutus, įdėkite sojų varškės, maistinių mielių ir dar kartą viską sutrinkite. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
Makaronus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol pasieksite „al dente“ būseną, t. y. virkite minute trumpiau, nei nurodyta ant makaronų pakuotės.
Nepamirškite atidėti šlakelio vandens, kuriame virė makaronai.
Išvirtus makaronus sudėkite į įkaitintą keptuvę. Į paruoštą padažą įpilkite makaronų vandens ir išmaišykite. Tuomet padažą supilkite į keptuvę šalia makaronų ir viską išmaišykite. Jei reikia, įpilkite dar makaronų vandens.
Paruoštus makaronus sudėkite į dubenėlius. Pabarstykite aitriosios paprikos dribsniais, papuoškite kitais mėgstamais skanumynais ir patiekite. Skanaus!