Moliūgų Lietuvoje rudenį būna gausu ir jie itin mėgstami. Jie skiriasi ne tik spalva, dydžiu, bet ir rekomendacijomis, kaip juos naudoti virtuvėje. Ši daržovė labai tinkama eksperimentams: iš moliūgo galima virti sriubą, gaminti troškinius, karius, kepti blynus ar apkepus, dėti į salotas, įdaryti ar ruošti kvapnius pyragus. Svarbu nepamiršti, kokios nepaprastai vertingos yra ir moliūgų sėklos.
Kokią moliūgų rūšį pasirinkti?
Kone viskam tiks bet kuri moliūgo rūšis, tačiau daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė siūlo įsidėmėti kelis jų ypatumus, kad patiekalai būtų dar skanesni.
„Paprastasis, tradicinis oranžinis milžinas puikiai tinka padažams ar sriuboms gaminti, jį galima kepti ir iš jo ruošti įvairius konservus.
Jis yra švelnaus skonio, todėl nesipjaus su kitais ingredientais, galima prisigalvoti įvairių derinių. Tik verta nepamiršti prieskonių, nes pats savaime jo skonis nėra pats išraiškingiausias“, – pataria J. Sabaitienė.
Sviestinis moliūgas su plona odele, nuo kitų išsiskiriantis kriaušės forma, virtuvėje ypač vertinamas. Jis gal dar net labiau nei paprastas moliūgas tinka kepiniams, saldiems patiekalams, nes yra natūraliai saldesnis, pažymi šviežių daržovių žinovė.
Tačiau jį drąsiai naudokite ir pikantiškiems patiekalams, o ypač mėgstama jų puseles įdaryti įvairiais priedais ir iškepti.
Ką daryti su moliūgų sėklomis?
Maisto ekspertai ragina nepamiršti ir moliūgų sėklų – tai tikras supermaistas ir vienas geriausių maisto produktų mūsų grožiui. Jose yra tokių mineralų kaip cinkas, siera, kalis, magnis ir kalcis.
„Nors jas galima valgyti ir žalias, skaniau bus paskrudinti.
Atskyrus sėklas nuo minkštimo, jas nuplaukite, gerai nudžiovinkite, tuomet apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, malta paprika, česnakų milteliais, čili ar cinamonu.
Kepkite sėklas iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, retkarčiais pamaitant. Jos taps auksinės spalvos, traškios ir labai skanios“, – idėja užkandžiui dalijasi kulinarai.