Universalus, gardus, maistingas ir daug vargo virtuvėje nesukeliantis maisto produktas gali skambėti kaip tikra mėgstančių gaminti svajonė. Tačiau toks produktas egzistuoja ne tik svajonėse – būtent tokiomis savybėmis pasižymi lietuvių nuo seno vertinama varškė. Šis pieno produktas ne tik tinka valgyti kasdien, bet gali praversti laukiant svečių ir paruošiant jiems šį tą greito, skanaus ir įdomaus. Nuo nesudėtingų desertų iki lengvų užkandžių – varškė gali tapti tikra gelbėtoja virtuvėje.
Varškė – maistingų medžiagų šaltinis
Varškės daugelis lietuvių namuose visuomet turi ne be reikalo. Nors dažnas pirmiausiai vertina varškės skonį, ji taip pat pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis. Tai natūraliai baltymingas rauginto pieno produktas, todėl yra geras baltymų ir kitų organizmui reikalingų maistinių medžiagų šaltinis.
„Šiandien madinga kalbėti apie įvairius egzotiškus supermaisto produktus, tačiau nuostabių produktų turime lietuviškoje kulinarinėje tradicijoje.
Varškė ant lietuvių stalo dedama šimtmečiais ir per daugelį kartų išliko kaip produktas, kuriuo visuomet galima kliautis išalkus, ieškant maistingų pusryčių energingai dienos pradžiai ar kuo pagardinti kitus patiekalus.
Tai puikus pasirinkimas norintiems gauti baltymų. Pavyzdžiui, viena populiariausių „Dvaro“ 9 proc. riebumo varškė 100 g produkto turi net 18 g baltymų“, – pasakoja Bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.
Anot V. Laukytės-Staniuvienės, Lietuvos gyventojai vis didesnį dėmesį skiria vartojamų produktų kokybei, todėl tam prioritetą skiria ir rinkdamiesi varškę.
Dažnas taip pat ieško patogumo, todėl pirmenybę teikia patogioje pakuotėje esantiems gaminiams.
Pavyzdžiui, varškė daugkartinio uždarymo pakuotėje leidžia produktą ilgiau išlaikyti šviežią, birios ir purios konsistencijos bei apsaugoti nuo išorinių veiksnių – saulės, oro ir drėgmės.
Tinka ir sumuštiniams, ir keksiukams ar neįprastiems nachos
Būtent varškę verta rinktis norint ypatingais užkandžiais nustebinti artimuosius ar svečius. Tai padaryti leis trys nesudėtingi receptai, kurie tiks tiek jaukiam vakarui su draugais, tiek šventinėms progoms.
Gaivūs sumuštiniai su varške
Sumuštinukai yra tikra užkandžių klasika, tačiau juos dažniausiai yra įprasta ruošti su įvairiomis mėsytėmis, kumpiu ar sūriu. Tačiau tam puikiai tinka ir natūrali varškė.
Reikės:
- Mėgstamos duonelės ar trapučių (puikiai tinka lietuviška juoda ruginė duona)
- Pakuotę 15 proc. riebumo „Dvaro“ varškės (vienam sumuštiniui reikės maždaug trečdalio stiklinės)
- Keletą šviežių pomidorų
- Šiek tiek jūros druskos ir smulkinto juodojo pipiro
- Šiek tiek itin tyro alyvuogių aliejaus
Ant duonos riekės tepkite varškę, ant viršaus uždėkite pjaustytą pomidorą, užbarstykite druskos ir pipirų bei užpilkite 1-2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus. Belieka mėgautis.
Varškės keksiukai smaližiams
Varškė puikiai tinka ir gardiems desertams gaminti. Smagaus vakaro su draugais akcentu gali tapti, pavyzdžiui, nuostabūs varškės keksiukai.
Jiems pagaminti prireiks:
- 200 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
- 100 g maskarponės sūrio
- 40 g cukraus miltelių
- 30 g ištirpdyto „Dvaro“ sviesto
- 1-2 šaukštų vanilės miltelių
- Šiek tiek aguonų sėklų
- 140 g juodojo šokolado
„Dvaro“ varškę ir maskarponės sūrį sudėkite į indą ir gerai išmaišykite.
Tuomet įdėkite cukrų, ištirpdytą „Dvaro“ sviestą, vanilę ir aguonas. Viską išmaišykite.
Pasiruoškite keksiukų kepimo formeles. Ant viryklės atskirame inde ištirpdykite šokoladą ir naudodami maistui skirtą teptuką gražiai plonu sluoksniu padenkite juo formelių vidų.
Formeles iš karto įdėkite į šaldytuvą tam, kad šokoladas sustingtų.
Po keleto minučių į formeles dėkite paruoštą varškės, maskarponės ir kitų ingredientų masę, viršų užtepkite šokoladu ir vėl dėkite į šaldytuvą – šįkart keletui valandų.
Desertui sustingus išimkite keksiukus iš formelių ir mėgaukitės.
Graikiško stiliaus nachos su varške
Vienas iš varškės privalumų yra galimybė ją panaudoti paįvairinant ar naujai interpretuojant įprastus patiekalus. Meksikietiški nachos jau yra spėję tapti įprastu lietuvių susibūrimų palydovu. Tačiau kodėl gi nepabandžius pasigaminti šiek tiek kitokios šio užkandžio versijos?
Jai prireiks:
- Pitos duonelių (kaip alternatyvą galima naudoti poliarines duoneles)
- 200 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
- Keleto trumpavaisių agurkų
- Indelio alyvuogių
- Šaukšto alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio za‘atar ar kitokių prieskonių
- Šiek tiek druskos
Pita duonelę supjaustykite trikampiais gabalėliais. Juos apibarstykite prieskoniais ir druska. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite orkaitę ir pasiruoškite kepimo skardą.
Sudėkite į ją duonelės gabalėlius. Kepkite apie 5-10 minučių, kol gražiai apskrus ir įgis traškią konsistenciją. Jei reikia, gabalėlius pavartykite.
Paruoštus pitos traškučius išdėkite į indą, ant viršaus barstykite gabalėliais supjaustytą agurką, alyvuoges, ir tolygiai paskirstykite varškę.
Viską dar kartą pabarstykite prieskoniais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Neįprasti nachos paruošti!