Dažno tautiečio vasara neįsivaizduojama ne tik be šaltibarščių, bet ir šašlykų ar kitų grilyje keptų mėsos patiekalų. Įprastai paruošti šiems mėsos valgiams pasirenkama kiaulienos nugarinė ar sprandinė, tačiau ieškantiems dar grilyje neragautų skonių kulinarijos meistrai rekomenduoja išbandyti kitą kiaulienos dalį – kumpį. Pasirūpinę keliais kilogramais šios mėsos ypač pigiai galėsite paruošti net tris gardžius grilio receptus, kuriuos siūlo kulinarijos meistrai. Pasak jų, šie patiekalai taps tikra vasaros savaitgalių pažiba ir išties patiks tiek suaugusiems, tiek mažiausiems.
Svarstantiems, kokią mėsos dalį pasirinkti vasariškiems grilio receptams, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalijasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlymu išbandyti kiaulienos kumpį. Pasak jų, tai – viena liesiausių kiaulienos dalių, tad patiekta kartu su šviežiomis ar grilio daržovėmis, skrandžio neapsunkins net ir karščiausiomis vasaros dienomis.
Kiauliena – baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis
Be to, rinktis kiaulieną rekomenduoja ir dietologai. Jų teigimu, kiauliena yra vienas geriausių baltymų šaltinių, o joje taip pat gausu įvairių vitaminų ir mineralų: tiamino, kurio kitoje raudonoje mėsoje yra mažiau, seleno ir cinko, būtino smegenims bei imunitetui, vitamino B12 – reikalingo smegenų veiklai ir kraujo ląstelėms bei vitamino B6, niacino, fosforo ir geležies.
„Nors kiaulienos kumpis – viena liesiausių kiaulienos dalių, vis tik iš jo galima iškepti minkščiausius ir sultingiausius kepsnius ar šašlykus. Tereikia tik žinoti kelias mėsos paruošimo gudrybes. O norint pasiruošti savaitgalio grilio patiekalų eksperimentams šią savaitę ypač paprasta – pagaminti skirtingus valgius galėsite ne tik sėkmingai pasinaudoję mūsų meistrų patarimais, bet ir nenuskriausdami piniginės, mat visą savaitę prekybos tinkle kilogramą atšaldyto kiaulienos kumpio be kaulų ir odos galėsite rasti ypač maža kaina. Tikime, kad naujai atrastas kiaulienos kumpis grilio patiekalams taps dar viena savaitgalio išvykų gamtoje, ar nebūtinai, skonių tradicija“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kaip paruošti puikų kiaulienos patiekalą?
Prieš imantis ruošti bet kokią mėsą, prekybos tinklo kulinarijos meistrai pirmiausiai atkreipia dėmesį į tai, kad ši turėtų būti kokybiška ir šviežia. Galvojant apie marinatus, jie siūlo rinktis natūralius ingredientus, pavyzdžiui, marinuoti įvairiomis žolelėmis, medumi ir pan.
„Kitas dalykas, kurį visada akcentuoja mūsų kulinarijos meistrai ir nuo kurio priklauso galutinė patiekalo sėkmė – tinkamas mėsos laikymas. Termiškai neapdorota mėsa neturėtų būti laikoma tiesioginiuose saulės spinduliuose, o gabenant ją į gamtą reikėtų apgalvoti, kaip atrodys saugi mėsos kelionė – idealu, jei ši bus vakuumuota ir padėta šaltkrepšyje“, – dalinasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Trečias aspektas, nuo kurio tiesiogiai priklausys kiaulienos patiekalų sėkmė – tinkamas mėsos kepimas ant žarijų. Prekybos tinklo kulinarijos meistrai primena, kad mėsos nereikėtų kepti virš tiesioginės ugnies – taip ji tik sudegs ir bus netinkama valgyti.
Pasak jų, mėsą geriausiai kepti ant kaitrių žarijų ir jai kepant stebėti, ar varvantys riebalai neįplieskia ugnies. Įsiplieskus ugniai ją reikėtų nugesinti vandeniu – apsaugojus mėsą nuo liepsnos ir dūmų ji išsaugos savo maistinę vertę bei bus ypač sultinga.
Kiaulienos kumpio kepsniai
Jums reikės:
· 500 g kiaulienos kumpio;
· prieskonių kiaulienai, druskos, pipirų (pagal skonį);
· 8 vnt. bulvių;
· sviesto ir pusės stiklinės pieno (bulvių košei);
· morkų, brokolių (ar kitų mėgstamų daržovių).
Gaminimas. Kiaulienos kumpio gabaliuką perpjaukite išilgai, kad būtų plonesnis. Įtrinkite jį druska, prieskoniais ir pipirais. Mėsą sudėkite ant grotelių ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 10–15 minučių.
Bulves nulupkite, nuplaukite ir virkite pasūdytame vandenyje. Kai bulvės suminkštės, nupilkite vandenį ir sutrikite jas grūstuvu, įdėję sviesto ir įpylę pieno. Šalia patiekite mėgstamas daržoves.
Grilyje keptas kiaulienos kumpis
Patiekalui paruošti reikės:
· 1 kg kiaulienos kumpio.
Marinatui paruošti reikės:
· 4 vnt. konservuotų Chalapos aitriųjų paprikų;
· 2 v. š. žaliosios citrinos sulčių;
· 1 v. š. medaus;
· 3 česnako skiltelių (smulkintų);
· ketvirčio puodelio supjaustyto svogūno;
· druskos, aliejaus, pipirų ir mėgstamų žalumynų.
Gaminimas. Sudėkite mėsą į dubenį ir ją pamarinuokite: maisto trintuvėje iki vientisos masės susmulkinkite visus marinatui reikalingus ingredientus. Gautą masę užpilkite ant mėsos, tuomet marinuotą mėsą įdėkite į maišelį, o po to į šaldytuvą ir laikykite iki 2 valandų. Prieš dėdami mėsą kepti ją gerai nusausinkite.
Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros ir dėkite kepti marinuotą kiaulieną. Grilių pridenkite ir taip mėsą kepkite apie pusvalandį, bet ne ilgiau nei 45 minutes. Iškepusią mėsą palaikykite folijoje, o tik tada pjaustykite. Patiekite su šviežiomis salotomis.
Kiaulienos kumpio šašlykų iešmeliai su daržovėmis
Šašlykams paruošti reikės:
· 1 kg kiaulienos kumpio;
· 2 vnt. paprikų;
· 2 vnt. svogūnų;
· 1 vnt. cukinijos.
Marinatui paruošti reikės:
· 2 vnt. svogūnų;
· pipirų, druskos;
· šlakelio acto;
· sojos padažo.
Gaminimas. Kiaulienos kumpį supjaustykite pageidautino dydžio gabaliukais ir viename inde sumaišykite mėsą su jos marinatui reikalingais ingredientais. Leiskite kiaulienai pasimarinuoti bent 20 minučių. Kol mėsa marinuojasi, supjaustykite svogūnus, paprikas ir cukiniją.
Tuomet daržoves kartu su mėsa suverkite ant iešmų ir įkaitinę šašlykinę ar grilių kepkite šašlykus. Kartas nuo karto pavartykite iešmus iki kol mėsa bus iškepusi iš visų pusių.
Mėgaukitės!