Artėjantis savaitgalis – išskirtinis ir pasitaikantis vos kas keletą metų, kai per dvi savaitgalio dienas paminėsime įvairias šventes. Birželio 1 d. prasideda kalendorinė vasara, o birželio 2-oji – Tėvo diena, taip pat – Nacionalinė grilio diena. Tokią švenčių gausybę verta paminėti su išskirtiniais pietumis. Dalinamės išskirtiniu lauke keptos kiaulienos mentės ir grilintų paprikų receptu.
Tėčiams patiks: kiaulienos mentės medalionai su grilintų paprikų salotomis
Koks gi savaitgalis be iškylos, o ypač – per Tėvo dieną! Tėčiams patiks gausybė „medalių“ – kiaulienos medalionų, skaniai pakepintų greta grilintų paprikų salotų.
Šventiniams pietums reikės:
1 kg šviežios kiaulienos mentės be kaulo
4–5 saldžiųjų paprikų
6–7 lietuviškų trumpavaisių agurkų
7–8 pomidorų su šakelėmis
1 lietuviškos „Iceberg“ salotos
250 g sūrio salotoms
4 v. š. garstyčių „Dijon“
5 v. š. medaus
6 v. š. alyvuogių aliejaus
50 ml citrinų sulčių
Druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Pirmiausia, pasiruoškime medalionus. Kiaulienos mentę nusausinkite ir supjaustykite vienodo dydžio, maždaug 2–3 cm storio kepsneliais.
Į dubenį sudėkite garstyčias, medų, supilkite citrinų sultis, 3 v. š. alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Sudėkite kiaulienos medalionus ir gerai išvoliokite marinate. Marinuojant kiaulieną, nedėkite druskos – ji išsausina mėsą.
Uždenkite dubenį dangčiu ar maistine plėvėle ir palikite marinuotis 2–3 valandoms. Nelaikykite pernakt, nes citrinos sultys pernelyg suminkštins mėsą.
Ant iki aukštesnės kaitros įkaitintos kepsninės sudėkite kiaulienos medalionus. Apkepinkite medalionus po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kad mėsa apskrustų. Tuomet sumažinkite kaitrą ir kepkite kiaulieną, kad iškeptų vidus ir mėsa liktų sultinga.
Kol kepa medalionai, pasiruoškite salotas. Perpjaukite paprikas pusiau ir išvalykite sėklas. Tuomet paprikas trumpai pagrilinkite ant kepsninės, kol apskrus.
Agurkus ir pomidorus supjaustykite stambesniais kubeliais, „Iceberg“ salotą suplėšykite gabaliukais. Sudėkite viską į dubenį. Grilintas paprikas supjaustykite juostelėmis ir sudėkite prie kitų daržovių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, užberkite druskos ir pipirų bei gerai išmaišykite.
Mėsai iškepus, nuimkite ją nuo kepsninės. Apibarstykite medalionus druska ir palikite juos 5–10 minučių „pailsėti“ uždarame inde.
Į lėkštes sudėkite kiaulienos mentės medalionus ir salotas, kurias dar apibarstykite smulkintu sūriu salotoms. Patiekite ir mėgaukitės šventinio savaitgalio pietumis!