Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
5 priežastis

5 priežastis, kodėl į savo mitybos racioną turėtume įtraukti daugiau moliūgų

Spalio mėnesį moliūgai daugeliui siejasi su artėjančiu Helovynu. Tačiau moliūgas – ne tik įspūdingas šventinis atributas, bet ir labai vertingas maisto produktas.

Skobdami moliūgą, jo minkštimo neišmeskite – juk galite pagaminti tiek gardžių patiekalų: nuo blynų, pyragų iki pirštus priversiančių apsilaižyti troškinių. O kokią gi naudą mums suteikia moliūgas?

Jame gausu vitaminų ir mineralų. Moliūguose yra vitamino A, kuris be galo svarbus mūsų regėjimui, odai ir imuninei sistemai. Negana to, moliūguose gausi ir vitaminų C bei E, kurie naudingi mūsų odai, smegenims ir tinkamoms raumenų funkcijoms palaikyti.

Nedaug kalorijų. 100 g moliūgo minkštime yra vos 26 kalorijos. Tai ypatingai geras pasirinkimas tiems, kas nori sulieknėti.

Skaidulų šaltinis. Skaidulos gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir skatinti virškinimą.

Antioksidantai. Moliūguose yra beta-karotino, kuris veikia kaip antioksidantas ir gali padėti sumažinti vėžio ir širdies ligų riziką.

Padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Moliūgų sėklose esantys fitosteroliai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

Receptai su moliūgais

Ruduo – moliūgų sezonas. Nepraleiskite progos iki soties pasimėgauti šiuo sveiku ir skaniu maisto produktu. Siūlome išbandyti kelis receptus su moliūgais.

 

Moliūgų sriuba

Moliūgų sriuba
Moliūgų sriuba
Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

  • 1 mažas moliūgas,
  • 1 svogūnas, 2 skiltelės česnako,
  • 1 l sultinio,
  • druskos, pipirų,
  • grietinėlės.

Gaminimas: moliūgą, svogūną ir česnaką supjaustykite, kepkite orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Užpilkite karštu sultiniu ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Prieš patiekiant, galite šiek tiek įpilti grietinėlės.

Moliūgų pyragas

Moliūgų pyragas
Moliūgų pyragas
Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

  • Apie 200 g moliūgo tyrės,
  • 1 stiklinė cukraus,
  • 1/2 stiklinės aliejaus,
  • 2 kiaušiniai, 2 stiklinės miltų,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • 1/2 a. š. sodos,
  • 1 a. š. cinamono,
  • 1/2 a. š. druskos.

Gaminimas: sumaišykite visus sausus ingredientus, tada įdėkite moliūgo tyrę, įpilkite aliejų ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite, supilkite į pyrago formą ir kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 40 minučių.

Kepti moliūgų griežinėliai

Kepti moliūgų griežinėliai
Kepti moliūgų griežinėliai
Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

  • moliūgo griežinėliai,
  • alyvuogių aliejus,
  • druskos ir pipirų pagal skonį,
  • rozmarinas.

Gaminimas: moliūgo griežinėlius paskrudinkite aliejuje, pagardinkite druska, pipirais ir rozmarinu. Kepkite orkaitėje 200°C temperatūroje, kol taps auksinės spalvos.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai