Šalta arbata arba arbata su ledu – vienas iš arbatos serviravimo būdų. Tai mūsų vasaros ir pietinių kraštų ištisus metus gėrimas. Šalta arbata – ice tea – ypač mėgiama JAV Pietų valstijose dar nuo XIX amžiaus, kai iš Indijos pradėtos vežti arbatžolės. Ten, kur karšta ir drėgna būdavo nuo gegužės mėnesio iki spalio, tradicinė karšta arbata negalėjo turėti didelio pasisekimo. Ji buvo vartojama tik kaip priemonė nuo peršalimo. Todėl užplikytą arbatą imta atšaldyti ir gerti šaltą su ledu ir citrinomis.
Dabar, kaip žinote, šalta arbata su įvairių vaisių skoniu parduodama išpilstyta buteliuose. Tačiau ją labai paprasta pasidaryti namuose, atšaldant stiprios užplikytos arbatos nuovirą, skiedžiant jį vandeniu ir pagardinant visokiais kitais produktais.
Žaliosios arbatos gėrimas
Tradiciškai užplikykite arbatą, nupilkite per sietelį, įdėkite 2 šaukštelius medaus (į 200 ml stiklinę) ir 3 citrinos griežimėlius. Maišykite, kol medus ištirps. Tada sumeskite kelis ledo kubelius.
Juodosios arbatos gėrimas
Užplikykite pusę stiklinės stiprios arbatos, įmeskite kelias šaltalankių uogas ir jas šaukšteliu išspauskite. Įberkite 1 šaukštelį cukraus, įspauskite 2 citrinos griežinėlių sultis ir ir sumeskite saujelę ledo kubelių.
Arbata su ananasais ir pienu
Į stiklinę įpilkite 50 ml ananasų sulčių, 2 šaukštus pieno ir 130 ml nesaldžios stiprios juodosios arbatos. Patiekite gerai atšaldytą.
Arbata su aviečių sirupu ir pienu
30 ml aviečių sirupo sumaišykite su 20 ml pieno ir 130 ml nesaldžios stiprios juodosios arbatos.