Ant grilio keptą maistą mėgsta daugelis, ypač vasarą. Kai daug laiko praleidžiame gamtoje, kepsninėje ruoštas maistas tampa dar skanesnis. Visgi, įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja pasinerti į eksperimentus ir kepti ne tik šašlykus, dešreles ar mėsainius, bet rinktis sūrius, daržoves, vaisius ir žuvį. Ant kepsninės kepta žuvis – tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies patiekalais, tinkančiais kepti ant grilio, domisi ir pirkėjai.
„Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą – nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.
Paruoškite subalansuoto skonio marinatą
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai išmarinuoti. Lašišos ir šamo marinavimo paslapčių galima pasisemti iš įvairių pasaulio virtuvių, tačiau jeigu norite žuvį paruošti greitai – užteks ir kelių pagrindinių prieskonių.
„Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį – užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6–10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio. Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, ant grilio keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“, – pataria V. Juodkazienė.
Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, ant grilio kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikų aromatą. Visgi, naudojant šiuos ingredientus reikėtų nepamiršti saiko.
„Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius. Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“, – sako V. Juodkazienė.
Marinavimo technika
Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendra, čiobreliais ar rozmarinais. „Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės ypatingai užmarinuoti įvairiausios rūšies žuvį.
„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko, žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi, geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“, – pataria V. Juodkazienė ir siūlo išbandyti net keturis žuvies receptus, kuriuos lengvai paruošite namuose.