Jeigu per Kalėdas planuojate kepti antį, tačiau nežinote, nuo ko pradėti ją ruošti, – ne bėda. Iki švenčių likus vos kelioms dienoms pats metas susidėlioti visus taškus savo šventinio stalo receptų bei ingredientų pasirinkimuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad antis Lietuvoje jau yra tapusi vienu iš šventinio stalo simboliu, todėl nenuostabu, kad prieš Kalėdas šis paukštis dažnai sutinkamas pirkėjų krepšeliuose.
Kepta antis su kaštainiais
Jums reikės:
Anties 500 g
nuluptų kaštainių
4-5 askaloninių česnakų (šalotinių svogūnų)
200 g batono
200 ml pieno
1 kiaušinio
1 a. š. džiovintų čiobrelių
5–6 šalavijų lapelių
1 v. š. smulkintų petražolių
¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
2 a. š. druskos
50 ml saulėgrąžų aliejaus
Gaminame: Batoną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 5 minutes. Tuomet pieną nupilkite, į dubenį su išbrinkusiu batonu įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus askaloninius česnakus, čiobrelius, petražoles, šalavijus, pipirus, šaukštelį druskos bei pusę turimų, ketvirčiais supjaustytų kaštainių. Viską gerai išmaišykite. Antį padenkite likusia druska tiek iš vidaus, tiek iš išorės ir įdarykite paruošta kaštainių mase. Gilią kepimo skardą ištepkite aliejumi, per vidurį dėkite įdarytą antį, o aplinkui supilkite likusį įdarą. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug apie dvi valandos.
Kalėdinė antis su mandarinais ir imbieru
Jums reikės:
Anties
Mėgstamų prieskonių
Druskos
Gabalėlio imbiero šaknies
Šviežių rozmarinų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
8 mandarinų
Gaminame: Visą antį gerai ištrinkite prieskoniais ir druska. Taip pat ir vidų. Idealu, jei išprieskoniuotas paukštis naktį praleistų šaldytuve. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sutarkuokite imbierą, pasmulkinkite rozmarinus, sumaišykite su šlakeliu aliejaus. Pridėkite tris ketvirčiais supjaustytus mandarinus ir viską sukimškite į anties vidų. Antį atsargiai guldykite į skardą su grotelėmis, patepkite aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 val. Perpjaukite likusius mandarinus pusiau ir dėkite į skardą šalia anties. Kepkite dar apie 15 min. Iškepusią antį išimkite iš skardos ir perkelkite į serviravimo indą. Kelis šaukštus išsiskyrusio iš kepamos anties skysčio sumaišykite su vienos keptos mandarino puselės sultimis ir, prieš patiekdami, apliekite antį. Patiekite su likusiomis keptų mandarinų puselėmis, rozmarino šakelėmis.
Apelsinais ir čiobreliais įdaryta antis
Jums reikės:
Anties
1 česnako galvos
2–3 didelių apelsinų
Saujos gvazdikėlių
Šviežių čiobrelių
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Paruošimas:
Pirmiausia kambario temperatūroje palaikykite sviestą, kad šis suminkštėtų, tuomet į sviestą įmaišykite prieskonius – sutrintą česnaką, druską, pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite antį ir palikite marinuotis šaldytuve ar kitoje vėsioje patalpoje. Marinavimuisi geriausiai antį palikti per naktį. Prieš kepant į antį subeskite gvazdikėlius. Tuomet supjaustykite apelsinus ir juos, kartu su čiobreliais sukiškite į anties vidų. Tuomet iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir joje antį kepkite apie dvi valandas (priklausomai nuo anties dydžio). Antį geriausiai kepti skardoje tam, kad joje liktų visi nuo jos nuvarvėję riebalai. Kepimo metu nepamirškite anties pašlakstykite nuvarvėjusiais riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitėje iki 220 laipsnių padidinkite temperatūrą ir 15 minučių leiskite ančiai paskrusti.