53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Gūsis Rytų egzotikos: aštrūs kiniški gyoza su kalakutiena

Gūsis Rytų egzotikos: aštrūs kiniški gyoza su kalakutiena

Makaronai, ledai, sušiai, kečupas. Daugelis nustebtų sužinoję, kad šie produktai kilo ne iš Italijos, Japonijos ar JAV virtuvių, o pirmąkart buvo pagaminti Kinijoje. Tačiau tai – tik dalis staigmenų, kuriomis garsėja Rytų milžinės kulinarinės tradicijos. Tiesa, kinų virtuvės skoniai Lietuvoje neretai apsiriboja saldžiarūgščia vištiena, troškintomis kiaulienos juostelėmis ir kitais įprastais patiekalais. Visgi tikrasis šios šalies gastronominis pasaulis yra be galo spalvingas, ryškus bei originalus. Kuo žavinga kinų virtuvė ir kaip jos patiekalus skaniai paruošti namuose, pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto žinovai.

Svarbios kelios taisyklės

Anot minėto prekybos centro Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, pasigaminti skanius ir sveikus kinų virtuvės patiekalus lengva tuomet, kai vadovaujamasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis. „Šioje šalyje maistui ruošti naudojama daug daržovių. Todėl jas reiktų šiek tiek pakepinti, prieš tai supjausčius šiaudeliais. Puikus daržovių pasirinkimas – cukinijos, baklažanai, morkos, kurių patiekalams verta naudoti tikrai gausiai. Kita svarbi sveiko kinų maisto ruošimo gudrybė – liesesnės mėsos pasirinkimas. Tam, pavyzdžiui, idealiai tinka kalakutiena. Šią mėsą reiktų kepti su nedideliu kiekiu aliejaus, geriausia – patroškinti. Taip pat verta naudoti jūros gėrybes, o maistą gausiai praturtinti ir česnakais. Jie patiekalams suteiks nepaprastą aromatą bei skonį“, – rekomenduoja kulinarijos žinovė.

B. Baratinskaitė kviečia pasinaudoti patarimais ir leistis į tikrą rytietišką nuotykį.

aštrūs kiniški gyoza su kalakutiena

Reikės: 

250 g maltos kalakutienos,

16 gyoza šaldytos tešlos gabalėlių,

1 susmulkinto raudonojo čili pipiro,

2 arbatinių šaukštelių smulkintos imbiero šaknies,

1 arbatinio šaukštelio kiniško prieskonių mišinio,

2 valgomųjų šaukštų austrių padažo,

1 valgomojo šaukšto aliejaus, pusės stiklinės vandens.

Pirmiausia, sumaišykite kalakutieną, čili pipirą, prieskonius, austrių padažą ir imbierą. Taip pasigaminsite įdarą. Tuomet jį dėkite po du šaukštelius į kiekvieną tešlos gabalėlį, sudrėkinkite kraštus, kad galėtumėte gerai užlipdyti. Tada keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite koldūnus suklijuota dalimi į viršų, primažinę ugnį įpilkite vandens. Uždenkite dangčiu, patroškinkite apie 5 minutes. Dangtį nuimkite, dar patroškinkite porą minučių, kol vanduo išgaruos, o koldūnų apačios apskrus.

„Šį patiekalą ypač gardu valgyti su sojų arba tradiciniu saldžiarūgščiu padažu. Pastarąjį pasigaminti galima nedideliame kiekyje aliejaus pakaitinus ir pakepinus sezamo sėklas. Tada reikia įpilti porą valgomųjų šaukštų tamsaus sojų padažo, įdėti tiek pat medaus ir citrinos sulčių. Taip turėsime karamelinės spalvos bei nuostabaus skonio ir kvapo pagardą“, – pasakoja „Maximos“ kulinarijos žinovė.

 

Mano išsaugoti straipsniai