Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Savaitgaliui artėjant: gardžiųjų imbierinių sausainių receptas

Savaitgaliui artėjant: gardžiųjų imbierinių sausainių receptas

Lapkričio 21-ąją pasaulyje minima tarptautinė imbierinių sausainių diena. Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau. 

„Artėjant Kalėdoms daugiau laiko sukamės virtuvėje, šeimą lepiname įvairiausiais kepiniais, išbandome kalėdinius receptus. O vienas populiariausių šventinio laikotarpio saldumynų – imbieriniai sausainiai. Tai, kad žmonės jau jaučia šventinę nuotaiką, atsispindi ir jų krepšeliuose. Tinklo pirkėjai vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas ar gvazdikėliai“, – sako T. Lauvray.

Keli konditerijos eksperto patarimai

Ekspertas sako, kad imbierinių sausainių gaminimui – ypatingai daug laiko nereikia. Tinkamai paruošūs tešlą jie kepa apie vos 10 minučių. Pasak jo, imbieriniai sausainiai dažniausiai gaunami pačiais įprasčiausiais prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru. Pasak eksperto, imbierinių sausainių gaminimas – puiki pramoga visai šeimai, o ypač vaikams, nes paruoštus mėgstamos formos sausainius galima dar ir šventiškai padekoruoti.

T. Lauvray imbierinių sausainių siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi šių skanėstų receptu.

Imbieriniai sausainiai

Jums reikės:

30 g ruginių miltų

Žiupsnelio druskos

1 a. š. cinamono

½ a. š. malto imbiero

½ a. š. maltų gvazdikėlių

½ a. š. anakardžių

50 ml agavų sirupo

Kiaušinio

100 ml kokosų aliejaus

1 a. š. vanilės ekstrakto

2 v. š. medaus

½ a. š. kepimo sodos

Dekoravimui:

100 g baltojo šokolado

1 a. š. aliejaus

Spalvotų saldainių

Pagaminimas:

Pašildykite medų, suberkite į jį kepimo sodą ir gerai išmaišykite. Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius. Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą. Kai tai padarysite, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve. Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti anteglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.

Paruoštus tešlos gabalėlius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale. Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais sausainiais.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai