53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Savaitgalio receptas: spurgos

Savaitgalio receptas: spurgos, kurioms neįmanoma atsispirti

Kas gali būti geriau už namines, purias, minkštas ir dar šiltas spurgas? Vaikai pripažins – tikriausiai nieko. Turbūt nė vieno vaikystė nepraėjo be šių skanėstų. Kulinarai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas siūlo nušauti du zuikius vienu šūviu ir pritaikyti vieną mielinę tešlą tiek pikantiškoms, tiek saldžioms spurgoms, tačiau dabar tik apie saldžiąsias.

Saldžios spurgos su šokolado kremu

Tešlai reikės:

  • 600 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 200 ml šilto pieno
  • 100 g sviesto
  • 1 valg.š. cukraus
  • 15 g šviežių mielių

Apvoliojimui reikės:

  • Apie 200 g cukraus

Šokoladiniam kremui reikės:

  • 200 g grietinėlės
  • 250 g juodo šokolado
  • 150 g pieniško šokolado

Mieles ištirpinti šiltame piene su cukrumi. Jos turi aktyvuotis ir pradėti putoti.

Miltus supilti į didelį dubenį arba katiliuką, jei rinksitės mikserį. Maišant po truputį pilti pieną su mielėmis ir šiek tiek perplaktus kiaušinius. Galiausiai pilti lydytą sviestą ir minkyti, kol nelips prie rankų. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į indą, uždengti maistine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir kildinti kambario temperatūroje 2 valandas. Galima kildinti šaldytuve – taip tešla bus dar elastingesnė. Tokiu atveju reiktų palikti bent 4 valandoms arba geriausia – per naktį.

Tešlą iškočioti iki 1-1,5 cm storio. Su maždaug 8 cm skersmens žiedu ar paprasčiausiai stikline išspausti iš tešlos rutulius. Juos dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir pakildinti šiltoje vietoje apie 30 min.

Prieš kepant į didesnį indą įpilti cukraus, kuriame reikės apvolioti tik ką iškeptas spurgas.

Spurgas kepti karštame aliejuje, bet ne verdančiame. Kepti maždaug po 2-3 min kiekvieną pusę, kol įgaus tamsesnę auksinę spalvą. Iš aliejaus traukti su kiaurasamčiu, iš karto dėti į cukrų ir gerai apvolioti, kad cukraus priliptų pakankamai.

Kol spurgos vėsta, labai greitai pasiruošite šokoladinį kremą. Tereikia pakaitinti grietinėlę iki virimo, nukėlus nuo kaitros supilti visą šokoladą ir gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps ir kremas taps vientisas ir blizgus.

Ir viskas. Imate spurgą, dažote į šokoladinį kremą ir ragaujate.

Mano išsaugoti straipsniai