53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Raugintų agurkų sėkmės paslaptis: 2 geriausi raugintų agurkų receptai

Raugintų agurkų sėkmės paslaptis: 2 geriausi raugintų agurkų receptai

Rauginti produktai istoriškai labiau siejami su žiemos sezonu, kada jais esame įpratę papildyti vertingų medžiagų atsargas organizme. Tačiau raugintais agurkais savo meniu galime praturtinti ir vasarą. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenis, raugintų agurkų populiarumas pradeda augti vos atšilus orams. Jie tampa ištikimu grilio ir šašlykų sezono kompanionu. Tiesa, vasarą pirkėjų skonis išsiskiria – dvigubai dažniau pasirenkami švieži, trumpai parauginti agurkai.

Raugindami neužtruksite

Savo ruožtu maisto gamybos ekspertai teigia, kad rauginimas nėra daug laiko atimantis procesas. Žinome, jei paraugintų agurkų neužsinorite čia ir dabar – tada belieka eiti į parduotuvę. Visgi jei planuojate išvyką ar savaitgalio pietus, agurkams parauginti užteks ir nakties.

„Užraugti agurkus gali užtrukti 5 minutes. Tiesa, reikės palaukti kelias valandas, kol sureaguos druska ir agurkai įgaus tą švelniai sūrų skonį. Įprastai agurkai marinuojami su vandeniu, tokius meistrai ruošia ir mūsų parduotuvėse. Geriausias patarimas – raugiant vienam litrui vandens reiktų dėti vieną šaukštą druskos. Tačiau vanduo agurkams raugti nėra būtinas – paprasčiausiam variantui užteks vos kelių sausų ingredientų ir paprasto maišelio“, – sako Brigita Baratinskaitė, minėto prekybos tinklo maisto ekspertė.

Sausasis agurkų rauginimo receptas

Sausasis agurkų rauginimo receptas
Sausasis agurkų rauginimo receptas
Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

Plastikinio maišelio (tinka ir kepimo rankovė)

8-10 vidutinio dydžio agurkų

2 šaukštų druskos

4-5 skiltelių česnako

Saujelės krapų

Gaminimas:

Agurkus nuplauname ir nupjauname galiukus. Galime padalinti agurką į kelias dalis arba raugti nepjaustytą. Dedame agurkus į maišelį, beriame druską, česnako skilteles, smulkintus krapus. Pakratome, kad viskas pasiskirstytų ir agurkai apliptų prieskonių mišiniu. Maišelį su agurkais dedame į šaldytuvą pailsėti per naktį. Jei nekantraujate, gali užtekti ir 4 valandų. Nuo laikymo trukmės priklausys agurkų skonio stiprumas, todėl ragaukite!

O turintiems daugiau laiko ar ruošianties atsargas žiemai, maisto gamybos ekspertė siūlo labiau tradicinį receptą, kuriam reikės ir vandens, ir įvairių augalų lapų.

Tradicinis raugintų agurkų receptas su krapais ir česnakais

Tradicinis raugintų agurkų receptas su krapais ir česnakais
Tradicinis raugintų agurkų receptas su krapais ir česnakais
Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

2 litrų stiklainio

Agurkų (kiek sutalpinsite)

5 valgomųjų šaukštų druskos

1,9 litro vandens (virinto arba distiliuoto)

Saujos vyšnių, juodųjų serbentų, lauro, krienų lapų

6-9 skiltelių lupto česnako

2 krapų šakelių

Prieskonių pagal skonį: juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, garstyčių sėklų

Ypatingam skoniui – šviežių krienų juostelių

Gaminimas:

Padalinkite visus lapus, krapus ir česnakus į keturias dalis, pirmąją dėkite ant dugno ir sluoksniuokite trimis sluoksniais su agurkais (ilgesnius geriau dėti apačioje), o iš viršaus agurkus taip pat uždenkite lapais. Tuomet ištirpinkite druską vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų, palikdami apie 3 centimetrus iki stiklainio viršaus. Uždenkite sandariu dangčiu ir rauginkite kambario temperatūroje (16–22°C), kelias dienas, kol agurkai pasieks jūsų mėgstamo įrūgimo skonį. Jei naudojate itin storą ir sandarų dangtelį, kasdien papurtykite, pradarykite agurkus, kad išleistumėte perteklinį slėgį. Sūrymas turėtų būti švelniai drumstas. Galite valgyti iš karto arba laikykite šaldytuve ar rūsyje ir mėgaukitės visą žiemą.

Mano išsaugoti straipsniai