Kopūstai, rodos, tiek daug telpa į šį vieną žodį. Mums, lietuviams, iki negalėjimo pažįstama daržovė, kurią prisimename atėjus rudeniui ir žiemai, kuomet močiutės ir tėveliai ima juos raugti, verda sriubas ar gamina troškinius.
Vienas iš paprastesnių būdų, kaip panaudoti kopūstus ir kartu pasidaryti lengvą vakarienę ar greitus pietus, yra toks: rinkitės šviežią ir jaunesnį kopūstą, kurio lapai bus minkštesni.
Reikės:
200 gramų kiaulienos šoninės;
Maža galvutė kopūsto;
Druskos ir pipirų
Šoninę supjaustykite mažais gabaliukais, dėkite į įkaitintą keptuvę ir kepinkite kol gražiai apskrus. Tuo metu kopūstus supjaustykite maždaug 3×3 cm kvadratėliais, naudokite tik minkštąją, žaliąją kopūsto dalį (iš likusios baltos galėsite išsivirti sriubos). Sudėkite kopūstus kartu su šonine į keptuvę ir kepinkite, kol kopūstai suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Štai ir viskas, galite ragauti. O jeigu norite, galite dar pagardinti plaktu kiaušiniu arba šiek tiek grietinėlės ir baigti kepti uždengus dangčiu.
Antrasis patiekalas, kurį siūlau jums pasigaminti – balandėliai. Taip, visi juos žinome ir kiekviena šeima turi savo receptą. Mano pasiūlymas jums troškinti juos orkaitėje. Jeigu tik turite gilų kepimo indą su dangčiu, būtinai išbandykite!
Jums reikės:
Vieno didesnio kopūsto;
200 gramų ryžių;
200 gramų kiaulienos faršo;
1 didelės morkos;
1 kiaušinio;
Saujos šviežių petražolių;
Druskos ir pipirų;
Pomidorų tyrės;
1 raudonoji paprika.
Iš vakaro užmerkite ryžius vandenyje. Per naktį jie išbrinks ir tuomet greitai išsitroškins. Kitą dieną pradėkite nuo kopūsto galvos. Užvirkite didesniame puode vandenį ir įstatykite kopūstą šerdimi į dugną, kad šiek tiek apsemtų. Dabar laukia smagus kopūsto išrenginėjimo procesas: kai pirmieji kopūsto lapai šiek tiek suminkštėja, juos nupjaukite ties kotu, tada laukite, kol kiti lapai suminkštės ir taip kartokite, kol baigsis didesni lapai.
Tada įdarui paruošti, sutarkuokite morkas, sukapokite petražoles (šiek tiek palikite padažui), sumaišykite viską su ryžiais ir kiauliena. Pagardinkite druska, pipirais. Tuomet imkite paruoštus kopūstų lapus, dėkite po valgomąjį šaukštą įdaro ir vyniokite, kad įdaro nesimatytų. Susmulkinkite likusio kopūsto dalį ir sudėkite ant kepimo indo dugno. Ant jų dėkite suvyniotus balandėlius. Tada susmulkinkite papriką ir dėkite kartu į indą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Užvirinkite 1 litrą vandens, įmaišykite kelis valgomuosius šaukštus pomidorų tyrės, druskos ir likusių petražolių. Užpilkite ant balandėlių ir šaukite į orkaitę, kepkite apie 45-60 minučių. Tradiciškai, patiekite su karštomis virtomis bulvėmis. Skanaus!
TAIP PAT SKAITYKITE:
Kopūstai: kaip rauginti, laikyti ir ruošti
Ką reikia žinoti, norintiems namie laikyti daržoves