Cukinijos – mažai kalorijų turinčios daržovės. Dietologai tvirtina, kad jos pašalina iš organizmo toksinus ir cholesterolį.
Apstu naudingųjų medžiagų
Ne veltui cukinijos vadinamos vienomis sveikiausių daržovių. Jose apstu naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir t. t. Cukinijose nedaug organinių rūgčių, todėl jos netgi gelbsti turint skrandžio ir žarnyno problemų. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti mažiems vaikams ir sergantiesiems cukralige. Be to, cukinijos iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas: šviną, radioaktyvųjį stroncį, gyvsidabrį, cholesterolį.
Valgant šias daržoves sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat cukinijas rekomenduojama vartoti asmenims, dirbantiems protinį darbą. Šios daržovės stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, jose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų. Be to, cukinijos itin naudingos ir norint sulieknėti, nes yra nekaloringos. Įrodyta, jog šios daržovės stiprina imunitetą, tad pamaloninsite ne tik skrandį, bet ir išvengsite įvairių ligų.
Keičia skonį
Dėl neutralaus ir malonaus skonio cukinijos tinkamos daugelio patiekalų gamybai. 100 gramų šviežios cukinijos yra tik 15 kalorijų. Tiesa, lieknėjantiems svarbu mokėti tinkamai jas paruošti cukiniją. Geriausia ją valgyti žalią, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šią daržovę gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jos kepti naudojant riebalus.
Cukinijas galima naudoti visur: salotoms, padažams, įdaryti, virti troškinius, kepti blynus, pyragus, dėti į bulvių plokštainį arba net gaminti uogienes žiemai. Kad uogienė būtų gardi, gaminant būtina naudoti rūgštokus vaisius ir daržoves, mat cukinija visiškai nerūgšti. Be to, šios daržovės turi savybę – keisti savo skonį. Jas sėkmingai galima paversti net ir konservuotais ananasais – tereikės šių vaisių sulčių ir turėsite puikų desertų pagardą. Taip pat maistui tinka ir cukinijų žiedai, dažniausiai vyriškieji (jie – tuščiaviduriai), kurie kepami tešloje, džiūvėsėliuose arba įdaryti. Dažnai jie naudojami ir įvairiems patiekalams puošti.
Pasaulyje paplitus ekologiškai madai tapo itin populiaru kepti pikantiško skonio cukinijų duoną. Manoma, jog tai – populiariausias cukinijų naudojimo būdas pasaulyje. Teigiama, jog tokia duona tampa itin puri ir drėgna.
Verta žinoti
Naudingąsias savybes cukinijos išsaugo beveik visus metus. Laikyti šias daržoves reikėtų sausoje ir tamsioje vietoje. Skanios jos išlieka iki pat pavasario, tačiau kai kurios rūšys karsteli dar žiemą, todėl ilgam laikymui reikia pasirinkti tinkamą rūšį.
Vištiena su cukinija ir bazilikais
Reikės:
300 g vištienos krūtinėlės,
2 skiltelių česnako,
1 nedidelės geltonosios cukinijos,
100 g grietinės ,
1 šaukšto miltų,
100 ml sultinio
šakelės šviežio baziliko,
3 valgomųjų šaukštų aliejaus,
druskos ir pipirų.
Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į keptuvę, įkaitintą keletu šaukštų aliejaus. Keletą minučių pakepkite vištieną, sudėkite smulkintą česnaką, po minutės – cukiniją. Viską kepkite dar 3–5 min. Kepkite ant didelės ugnies, taip cukinijos ne suminkštės, o apskrus. Po kelių minučių sudėkite baziliką, berkite druską, pipirus ir miltus. Kepkite 1 min., nuolat maišykite. Dubenėlyje sumaišykite sultinį ir grietine, tada supilkite į keptuvę su paukštiena ir cukinijomis. Sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol padažas pradės virti. Vištieną su geltonąja cukinija ir bazilikais patiekite šiltą su virtomis bulvėmis ar ryžiais.
Cukinijos užkepėlė
Reikės:
2 vidutinio dydžio cukinijų,
1 svogūno,
300 g faršo,
2 šaukštų džiūvėsėlių,
nedidelio ryšulėlio petražolių, smulkių svogūno laiškų,
70 g fermentinio sūrio,
druskos, pipirų pagal skonį,
pusės nedidelės aitriosios paprikos,
2 skiltelių česnako,
2 plonų griežinėlių rūkytos šoninės.
Cukinijas perpjaukite per pusę ir su šaukštu išskobkite vidų. Šlakelyje alyvuogių aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną iki skaidrumo. Sudėkite cukinijų minkštimą, česnakus, smulkintą šoninę ir dar pakepinkite. Leiskite atvėsti. Pakepinkite faršą. Į jį daržoves, šoninę, džiūvėsėlius bei likusius ingredientus ir gerai išmaišykite. Įdarą sudėkite į cukinijas. Orkaitėje kepkite 40 min. 180 laipsnių temperatūroje. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, užberkite tarkuoto sūrio.
Cukinijų keksas su citrina ir mėtomis
Reikės:
400 g išvalytos, nuluptos cukinijos,
400 g miltų,
200 g cukraus,
125 g sviesto,
40 ml aliejaus,
1 citrinos,
2 šaukštelių su kaupu kepimo miltelių,
3-4 šaukštų smulkintų mėtų lapelių,
žiupsnelio druskos,
2 kiaušinių.
Sviestą išlydykite ir palikite atvėsti. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir druska, įmaišykite aliejų bei sviestą. Sutarkuokite geltonąją citrinos žievelę ir įspauskite 3 šaukštus sulčių, išmaišykite. Cukiniją sutarkuokite burokine tarka, nuspauskite skystį ir įmaišykite į tešlą. Suberkite mėtas. Pabaigoje įmaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais. Tešlą supilkite į aliejumi išteptą kekso skardą. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje, apie 50 minučių.
Įkvepiančių eksperimentų virtuvėje!