Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Desertai šaltai dienai

Desertai šaltai dienai

Diena be gabaliuko pyrago – veltui praėjusi diena. Jeigu ir jūs taip manote, kepkime pyragus kartu. O ir progų bus daug. Viena jų – sniegas už lango.

Maskarponės pyragas su obuoliais

8–10 porcijų

Tešlai paruošti reikės:
70 g kambario temperatūros sviesto,
100 g rudojo cukraus,
1 citrinos žievelės,
1 kiaušinio,
140 g miltų,
1/2 šaukštelio kepimo miltelių,
175 ml pieno,
150 g maskarponės.

Įdarui pagaminti reikės:
350 g maskarponės,
40 g rudojo cukraus,
1/2 kiaušinio,
1 citrinos žievelės.

Obuolių sluoksniui paruošti reikės:
2 obuolių,
1/2 citrinos sulčių,
1 šaukšto cukraus „Demerara“,
1 šaukšto miltelinio cukraus,
1 šaukšto ištirpinto sviesto.

G. Barauskienės nuotr.

Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki baltumo (apie 4–5 min.). Įmaišykite citrinos žievelę. Įmuškite kiaušinį ir vėl plakite apie 2 min. Įsijokite miltus ir kepimo miltelius, išmaišykite. Įmaišykite pieną ir maskarponę. Tešlą sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (maždaug 23 cm skersmens). Šaukštu išlyginkite paviršių.

Pagaminkite įdarą. Kiaušinį gerai išplakite su cukrumi. Sumaišykite jį su maskarpone, citrinos žievele ir išplakite. Šią masę sudėkite ant tešlos sluoksnio skardoje.

Obuolius nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais, pašlakstykite citrinos sultimis, patepkite ištirpintu sviestu ir apibarstykite cukrumi „Demerara“. Griežinėlius sudėkite ant maskarponės sluoksnio. 

Kepkite 170 ºC temperatūros orkaitėje apie 50 min.–1 val. Iškeptą pyragą palikite atvėsti skardoje, tada nuimkite šonus, kepimo popierių. Bus skanu, jei pyragą apibarstysite cinamonu.

Tortas su braškėmis ir baltuoju šokoladu

14–16 porcijų

Reikės:
200 g sausainių,
100 g sviesto,
400 g baltojo šokolado,
250 g minkštojo grietinėlės sūrio,
250 g grietinėlės (35 proc. riebumo),
250 g maskarponės,
250 g braškių (tinka avietės, mėlynės).

G. Barauskienės nuotr.

Sausainius (tinka „Selga“ be priedų, „Gaidelis“) sugrūskite iki trupinių, užpilkite ištirpintu sviestu, sumaišykite, suberkite į 20–23 cm skersmens formą, šaukštu arba bulvių grūstuvu suspauskite, pastatykite į šaldytuvą.

Šokolado gabaliukus ištirpinkite. Grietinėlę išplakite, įmaišykite į ją minkštąjį sūrį (tinka „Philadelphia“) ir maskarponę. Tada šią masę sumaišykite su ištirpintu šokoladu.

Sudėkite braškes ant atvėsinto sausainių pagrindo, užpilkite maskarponės masę. Išlyginkite, paformuokite paviršių savaip. Padėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms. Atvėsintą tortą išimkite iš formos, papuoškite uogomis.

Juodojo šokolado pyragas 

6–7 porcijos

Reikės:
80 g sviesto,
200 g juodojo šokolado,
3 kiaušinių,
150 g cukraus,
2–3 šaukštų nesaldžios kakavos,
70 g maltų lazdynų riešutų,
250 g rikotos,
100 ml pieno,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos,
3 šaukštų miltų,
8 obuoliukų,
1 šaukšto miltelinio cukraus.

G. Barauskienės nuotr.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išplakite su puse kiekio cukraus iki purumo, baltymus – su druska ir likusiu cukrumi iki tirštų putų.

Sviestą ir šokoladą ištirpinkite karšto vandens garuose, įmaišykite išplaktus trynius, rikotą, pieną. 

Išsijotus miltus, kepimo miltelius, kakavą (tinka 99 proc. „Fazer“) bei riešutus įmaišykite į rikotos masę. Galiausiai sudėkite baltymus ir supilkite tešlą į skardą (28 × 22 cm), sutupdykite obuoliukus.

Kepkite 180 ºC temperatūros orkaitėje apie 40–45 min.
Atvėsusį pyragą supjaustykite gabaliukais, pabarstykite milteliniu cukrumi.

Krepšelis su slyvų įdaru

8–10 porcijų

Krepšeliui pagaminti reikės:
175 g miltų,
50 g miltelinio cukraus,
žiupsnio druskos,
100 g šalto sviesto,
1 apelsino žievelės,
1 citrinos žievelės
1 didelio trynio.

Įdarui paruošti reikės:
4 kiaušinių,
300 g supjaustytų slyvų be kauliukų,
1vanilės ankšties sėklų,
150 g miltelinio cukraus,
2 šaukštų miltų,
300 ml grietinėlės.

G. Barauskienės nuotr.

Pagaminkite krepšelį – visas sudedamąsias dalis virtuviniu kombainu išmaišykite iki vientisos masės ir sukrėskite į 25 cm skersmens ir bent 4 cm aukščio skardą išimamu dugnu. Tešlą tolygiai paskleiskite ir prispauskite rankomis prie sienelių (arba tešlą iškočiokite ir įklokite į skardą). 

Palaikykite šaldytuve 30 min. Tešlą ant skardos dugno subadykite šakute, kad neiškiltų „pagalvių“.
Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje apie 15 min., iki ims truputį rusvėti. Tada krepšelį ištraukite.
Išplakite kiaušinius. Plakiniu patepkite iškepto krepšelio dugną bei sieneles ir dar 2–3 min. grąžinkite į orkaitę. 

Į likusį kiaušinių plakinį įmaišykite vanilės ankšties sėklas, miltelinį cukrų, miltus ir grietinėlę. Susmulkintų slyvų gabaliukus sukratykite ant krepšelio, tolygiai paskleiskite ir ant viršaus užpilkite įdarą. Kepkite 140–150 ºC temperatūros orkaitėje apie 50 min.



Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos “L’Occitane” dovanų čekį.


Mano išsaugoti straipsniai