Pupelių salotos (Piyaz)
Pupelių salotos Piyaz yra klasikinės salotos, tradiciškai patiekiamos kaip užkandis arba prie
keptų maltinukų. Paprastai šios salotos gardinamos vynuogių arba vyno actu, tačiau Antalijos
apylinkėse labiau mėgstamas sezamų sėklų pasta (tahini) pagardintas padažas. Nusprendžiau
pateikti abu padažo receptus, o paragavę išsirinkite mėgstamiausią.
4 asmenims reikės:
1 stikl. pupelių
1 stikl. juodųjų alyvuogių su kauliukais
1 raudonasis svogūnas
10 vyšninių pomidorų
Saujelė šviežių petražolių
1–2 kietai virti kiaušiniai
1-am padažui:
5 valg. š. baltojo vyno acto
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. juodųjų pipirų
¼ arb. š. žagrenių (sumak)
2-am padažui:
2 valg. š. sezamų sėklų pastos
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 citrinos sultys
½ arb. š. druskos
1 arb. š. Žagrenių
1. Pupeles iš vakaro gausiai užpilkite vandeniu ir palikite mirkti. Ryte nupilkite likusį
vandenį, sudėkite pupeles į puodą ir iš naujo užpilkite švariu vandeniu. Statykite puodą ant
viryklės ir virkite apie 35–40 minučių, kol pupelės suminkštės. Stenkitės nepervirti, nes jos
turi išlaikyti formą. Išvirus pupelėms nupilkite vandenį ir jas atvėsinkite.
2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Vyšninius pomidorus perpjaukite per
pusę. Jei norite, iš alyvuogių išimkite kauliukus. Susmulkinkite petražoles. Į dubenį sudėkite
pupeles, pjaustytus svogūnus, pomidorus, alyvuoges.
3. Paruoškite padažus. Visas sudedamąsias dalis supilkite į dubenį ir šluotele greitai paplakite
apie minutę. Užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Leiskite salotoms pastovėti apie 15–20 minučių.
4. Patiekdami salotas ant viršaus uždėkite vieną kitą virtą kiaušinį, juos pagardinkite
maltu žagreniu.
Daugiau turkų virtuvės paslapčių ir receptų, kurių autorė lietuvė Jolita Koruklu, gyvenanti Turkijoje, rasite šioje knygoje: