Turbūt ne kartą esate girdėje sakant, kad tikriausi šašlykai yra iš avienos. Ir gal tik nedaugelis žino, kad šis pasakymas nėra teisingas, arba teisingas tik iš dalies.
Žinoma, jei jau kalbėt, apie tikrą šašlyką, tai reikia pakalbėti ir apie tikrąjį mėsos marinavimo būdą. Reiktų pamiršti, visus majonezinius ar kečupinius marinavimo būdus. Tikrąjį šašlyką marinuoti reiktų tik svogūnuose. T.y. mėsa marinuojame sausai, savo ir svogūnų sultyse, su druska, pipirais, ir kitom žolelėm (bazilikas, mėta, paprika). Svogūnų turėtų būti dvigubai daugiau nei mėsos.
Šiandien papasakosiu apie ne tą tikrąjį, bet taip pat labai skanų, vykusį ir beveik tradicinį marinavimo būdą su granatų sultimis. Granatų sultys palyginus dažnai naudojamos kaukaziečių virtuvėje pagardinti mėsai, marinavimui ar padažams.
Reikės:
2 kg kiaulienos sprandinės;
4 svogūnų;
~2 stiklinių granatų sulčių;
~pusės citrinos sulčių arba 3 v.š. raudonojo vyno acto;
druskos, pipirų.
Mėsą susipjaustome nei dideliais, nei mažesniais gabalais (jau geriau didesniais, nei mažesniais).
Svogūnus supjaustome žiedais. Mėsą, svogūnus, druską ir pipirus (druska ir pipirai pagal kiekvieno skonį dedame kaip įprastai dėtume, gamindami bet kokį patiekalą) sudedame į indą, kuriame ir marinuosime šašlykus. Viską gerai rankomis paminkome 5–10 minučių.
Tada arba tiesiai į tą patį indą arba atskirai supilame granatų citrinos sultis (arba actą) (atskirai galite norėti susimaiįyti todėl, kad atitaikytumėt skonį, neturi būti, nei per rūgštu, nei per saldu, o viskas priklauso nuo granatų sulčių, kurios kartais būna saldesnės, kartais rūgštesnės). Sultys turi apsemti visą mėsą, jei jų trūktų — įpilkite paildomai. Viską dar truputį paspaudžiame, indą uždengiame ir dedame į šaldytuvą, kur laikome per naktį (kadangi sprandinė — mėsa minkšta, galima marinuoti ir trumpiau).
Mauname ant iešmų, nurenkame svogūnus, mėsą nuspaudžiame ranka. Mėsos kvapas nuostabus, spalva primena jautiena ar avieną. Iškepta ypatingai skani, minkšta, sultinga (žinomai reikia nepamiršti, kad kepti reikia tinkamai, nesudeginti ir neperdžiovinti mėsos.
Skanaus!