Koldūnus pradėjau daryti, kai iš tėvų parsivežiau formą — seną tarybinę, turbūt daug kam matytą. Mama vis tiek koldūnus daro kitaip ir formos nenaudojo. Beje, dar vieną formą pirkau savo turguje. Apžiūrint formą priėjęs vyriškis pasakė, kad tokia formą būtina turėti namie, jei mėgsti koldūnus. Taip pat dar patarė koldūnus ne virti vandeny, o ant garų. Ir iš tikro koldūnai virti ant garų gaunasi visai kitokie, negu virti. Pabandykit.
Kalbant apie koldūnus dar svarbu paminėti mairūną. Mairūnas pagrindinis koldūnų prieskonis. Mairūno dedu ir į faršą, ir į verdantį vandenį. Tik negailėkit, skonio tikrai nesugadinsit.
Taigi, forma, nors ir sena, bet savo darbą atlieką puikiai.
Įdarui:
500 gr. faršo;
3 v.š. pieno;
3 v.š. mairūno;
druskos, pipirų
Tešlai:
2 maži ar 1 vienas didelis kiaušinis;
200 ml. vandens arba pieno;
~500 gr. miltų.
Paruošiam įdarą. Į faršą sudedam druską, pipirus, mairūną, įpilam pieną. Viską gerai išmaišom ir paliekam ramybėj, kol pasidarysim tešlą.
Tešlą dariau iš 2 labai mažų kiaušinių. Jei jūsų kiaušiniai iš kaimo didesni — imkit vieną. Įdedam druskos — pagal skonį. Įpilam vandenį arba pieną, t.y. ką turite. Viską gerai išmaišom. Dedam po truputį miltus ir maišom lopetėle. Kai tešla pakankamai sukietėja imam į rankas ir toliau minkom. Minkyti, kol tešla nustos lipti prie rankų. Žinoma, miltų nereik padauginti.
Imam dalį tešlos ir kočiojame apvalų blyną. Tešlą kočioti plonai, bet kad nebūtų permatoma, dedame iškočiotą blyną ant formos ir pradedam mėsinėti. Pirmi kartai gali būti sunkus, bet po kiek laiko įgusite ir mėsą sudėsite greitai.
Mėsos nereikia dėti per daug, taip pat žiūrėti, kad ant kraštų jos nebūtų. Geriausiai mėsą dėti su šaukštuku, truputį ją paspaudžiant. Kai užpildėm visas skyles, kočiojam naują blyną, dedame ant viršaus. Dabar įdomiausia dalis. Imam kočėlą ir pakačiojam su juo viršutinį blyną ant formos. Kočiojam tiek, kad koldūnų kraštai atsiskirtų, t.y. matytųsi metalas. Nuimam šoninę tešlą — ją naudosime sekantiems blynams. Apverčiam formą ir papurtom. Iškris dalis koldūnų, o likusius išstumiam pirštais.
Kadangi koldūnų darysime daug, dalį šaldysim. Lėkštę pabarstom miltais ir sudedame koldūnus. Pripildę lėkštę kišame į kamerą. Kitus verdame, valgome.