53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys

Tai patiekalas, dėl kurio Jūsų artimieji dar ilgai prisimins Naujųjų Metų vakarienę. Gami­ni­mas gal kiek ir sudė­tin­gas, bet kartais reikia iššūkių ir virtuvėje.

Pir­mas iššū­kis buvo nusi­pirkti išpjovą. Čia ne kum­pis ar spran­dinė, daž­nai tokios neper­kam, ir įgū­džių tam nėra. Kitas iššū­kis, suvy­nioti viską taip, kad neiš­si­leistų. Tam nau­do­jau mais­tinę plė­velę. Ir paga­liau viską iškepti. Man patinka medium rare — pusiau iškepti keps­niai. Vidu­rys būna rau­do­nas, nors ir iške­pęs, sun­kiasi raus­vos sul­tys.

Reikės:

500 gr. jau­tie­nos išpjovos;

500 gr. grybų (pvz.: pie­vagry­bių);

250 gr. šal­dy­tos sluoks­niuo­tos tešlos;

gars­ty­čių;

1 svo­gū­nas;

1 kiau­ši­nio trynys;

vytinto kiau­lie­nos kum­pio (pvz. pros­ciutto di Parma).

Sutvar­kome mėsą — nupjaus­tome saus­gy­sles (sida­bri­nės sto­ros plė­vės, kurios neįkan­da­mos), kiek įma­noma plė­ves. Panaudojome druską ir pipirus, ir pake­pame gerai įkai­tin­toj kep­tu­vėj su alie­jum iš visų pusių. Nevar­ty­kite mėsos šakute — išbėgs sultys.

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

Kep­kite kiek­vieną pusę tik vieną kartą. Paru­davo ver­čiat, paru­davo — vėl ver­čiat. Klau­siate, kam rei­kia apkepti? Apkepti rei­kia tam, kad kepant orkai­tėj iš mėsos neiš­bėgtų sul­tys. Apke­pusi mėsos išorė lyg plė­velė sulaiko sul­tis. Apke­pu­sią išpjovą dedam į lėkštę ir apte­pam garstyčiomis.

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

Į kep­tuvę kur kepė mėsa dedame smul­kintą svo­gūną. Kol keps svo­gū­nas rei­kia su vir­tu­vi­niu kom­bainu arba smul­kin­tuvu susmul­ki­nam grybus.

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

Juos irgi dedame į kep­tuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išga­ruos van­duo ir gau­sime tokia apy­sausę košę. O iki to, pasi­tie­siam plė­velę, ant jos išdė­lio­jam kumpį. Ant kum­pio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską stan­džiai suvy­nio­jame ir dedame į šal­dy­tuvą kele­tui minučių.

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

Ant ati­tir­pin­tos teš­los lakšto dedame ištrauktą iš šal­dy­tuvo “vynio­tinį” (rei­kia nepa­miršti nuimti plė­velę). Visą likusį teš­los plotą apte­pam plaktu try­nių — bus kaip kli­jai. Mėsą suvy­nio­jam į tešlą, jei kur rei­kia dar pate­pam tryniu.

kasuvalgyti.lt

kasuvalgyti.lt

Dedame į skardą, apte­pam try­nių, įpjau­nam keliose vie­tose. Šau­nam į iki 200 laips­nių įkai­tintą orkaitę. Kep­sime maž­daug 30 min, arba kol tem­pe­ra­tūra mėsos vidu­ryje bus ~60 laips­nių (lai­kas pri­klauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepa­mirš­tam palai­kyt 10 min!!! Ir tik po to pjaustyt.

kasuvalgyti.lt

Gar­ny­ras

Bul­ves su lupe­nom ver­dame pasū­dy­tam van­deny 8 min. Tada nuplau­nam šaltu van­de­niu. Bul­vės bus tik apvi­ru­sios, bet vidu­riai žali.

kasuvalgyti.lt

Pjaus­tome į ketu­rias dalis. Kepame kep­tu­vėj su alie­jumi arba sviestu, pabars­tome druska, kmy­nais, kuminu — kas ką mėgsta.

kasuvalgyti.lt

Ska­naus!

Šaltinis: Kasuvalgyti.lt

Mano išsaugoti straipsniai