Tai patiekalas, dėl kurio Jūsų artimieji dar ilgai prisimins Naujųjų Metų vakarienę. Gaminimas gal kiek ir sudėtingas, bet kartais reikia iššūkių ir virtuvėje.
Pirmas iššūkis buvo nusipirkti išpjovą. Čia ne kumpis ar sprandinė, dažnai tokios neperkam, ir įgūdžių tam nėra. Kitas iššūkis, suvynioti viską taip, kad neišsileistų. Tam naudojau maistinę plėvelę. Ir pagaliau viską iškepti. Man patinka medium rare — pusiau iškepti kepsniai. Vidurys būna raudonas, nors ir iškepęs, sunkiasi rausvos sultys.
Reikės:
500 gr. jautienos išpjovos;
500 gr. grybų (pvz.: pievagrybių);
250 gr. šaldytos sluoksniuotos tešlos;
garstyčių;
1 svogūnas;
1 kiaušinio trynys;
vytinto kiaulienos kumpio (pvz. prosciutto di Parma).
Sutvarkome mėsą — nupjaustome sausgysles (sidabrinės storos plėvės, kurios neįkandamos), kiek įmanoma plėves. Panaudojome druską ir pipirus, ir pakepame gerai įkaitintoj keptuvėj su aliejum iš visų pusių. Nevartykite mėsos šakute — išbėgs sultys.
Kepkite kiekvieną pusę tik vieną kartą. Parudavo verčiat, parudavo — vėl verčiat. Klausiate, kam reikia apkepti? Apkepti reikia tam, kad kepant orkaitėj iš mėsos neišbėgtų sultys. Apkepusi mėsos išorė lyg plėvelė sulaiko sultis. Apkepusią išpjovą dedam į lėkštę ir aptepam garstyčiomis.
Į keptuvę kur kepė mėsa dedame smulkintą svogūną. Kol keps svogūnas reikia su virtuviniu kombainu arba smulkintuvu susmulkinam grybus.
Juos irgi dedame į keptuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išgaruos vanduo ir gausime tokia apysausę košę. O iki to, pasitiesiam plėvelę, ant jos išdėliojam kumpį. Ant kumpio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską standžiai suvyniojame ir dedame į šaldytuvą keletui minučių.
Ant atitirpintos tešlos lakšto dedame ištrauktą iš šaldytuvo “vyniotinį” (reikia nepamiršti nuimti plėvelę). Visą likusį tešlos plotą aptepam plaktu trynių — bus kaip klijai. Mėsą suvyniojam į tešlą, jei kur reikia dar patepam tryniu.
Dedame į skardą, aptepam trynių, įpjaunam keliose vietose. Šaunam į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepsime maždaug 30 min, arba kol temperatūra mėsos viduryje bus ~60 laipsnių (laikas priklauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepamirštam palaikyt 10 min!!! Ir tik po to pjaustyt.
Garnyras
Bulves su lupenom verdame pasūdytam vandeny 8 min. Tada nuplaunam šaltu vandeniu. Bulvės bus tik apvirusios, bet viduriai žali.
Pjaustome į keturias dalis. Kepame keptuvėj su aliejumi arba sviestu, pabarstome druska, kmynais, kuminu — kas ką mėgsta.
Skanaus!
Šaltinis: Kasuvalgyti.lt