Riešutai – ne tik unikalus maisto produktas, bet ir puikus pasirinkimas sveikiems užkandžiams. Turtingi baltymais, sveikaisiais riebalais, skaidulomis, vitaminais ir mineralais, jie suteikia ilgalaikės energijos ir padeda išlaikyti sotumo jausmą. Tinkamai derinami kulinarijoje, riešutai gali būti ne tik užkandis, bet ir tapti skaniu patiekalų priedu ar aromatingu desertu, suteikiančiu ne tik skonio, bet ir naudingų savybių.
Riešutai – daugiau nei užkandis
Įvairūs mitybos specialistai vieningai tvirtina, jog kasdienis riešutų vartojimas gali turėti teigiamos įtakos sveikatai. Pavyzdžiui, graikiniai riešutai garsėja dėl savo omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti širdies ir smegenų sveikatą, o migdolai – dėl didelio vitamino E kiekio, kuris naudingas odai ir imuninei sistemai.
Lazdyno riešutai prisideda prie sklandžios smegenų veiklos ir mažina uždegiminius procesus organizme.
Nors riešutų maistinė vertė skiriasi, jie visi turi bendrų savybių – suteikia energijos, o net ir nedidelė jų sauja gali užtikrinti, kad organizmas gautų reikiamų vitaminų bei mineralų.
Gausybė skonių ir kulinarinių pritaikymų
Kiekviena riešutų rūšis turi unikalų skonį ir tekstūrą, leidžiančią juos derinti su įvairiausiais patiekalais: nuo salotų, desertų iki pagrindinių patiekalų.
Migdolus tinka skanauti tiek neapdorotus, tiek skrudintus, anakardžiai suteikia kreminę tekstūrą padažams, o lazdyno riešutai su šokoladu – klasikinis desertas. Graikiniai riešutai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais patiekalais, todėl yra populiarus pasirinkimas kulinarijoje.
Riešutai gali padėti pabrėžti patiekalų aromatą bei praturtinti juos naudingomis savybėmis, tad būtinai juos įtraukite į kasdienį racioną kaip užkandį arba patiekalų priedą. Galite pasigaminti sveikų salotų su riešutais, dėti juos į jogurtus ar košes, arba tiesiog mėgautis sauja riešutų kartu su vaisiais.
Salotos su graikiniais riešutais, kriaušėmis ir fetos sūriu
Šios prabėgusia vasara kvepiančios salotos gali būti tiek lengvu ir gaiviu užkandžiu, tiek ir priedu prie pietų. Salotose esančios kriaušės ir fetos sūris puikiai dera su graikiniais riešutais.
Reikės:
4 stiklinių salotų lapų (gražgarstės, špinatai ar mišinys)
1 didelės kriaušės, supjaustytos griežinėliais
1/2 stiklinės graikinių riešutų
100 g fetos sūrio
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
1 valg. šaukšto balzaminio acto
Druskos ir pipirų pagal skonį
Dideliame dubenyje sumaišykite salotų lapus, graikinius riešutus, kriaušės griežinėlius ir trupintą fetos sūrį.
Atskirame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, druską ir pipirus. Užpilkite padažą ant salotų ir atsargiai išmaišykite.
Patiekite iš karto.
Šokoladinis graikinių riešutų pyragas (be miltų)
Po gardžių pietų norisi ir tiek pat gardaus deserto, kuriam puikiai tiks šokoladinis graikinių riešutų pyragas. Graikiniai riešutai suteikia jam malonią tekstūrą ir riešutinį skonį, o ir jame nėra miltų.
Reikės:
200 g juodojo šokolado
1/2 stiklinės sviesto
3 kiaušinių
1/2 stiklinės cukraus
1/2 stiklinės graikinių riešutų (smulkintų)
1 a. š. vanilės ekstrakto
Žiupsnelio druskos
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Paruoškite kepimo formą, ištepkite ją sviestu arba įklokite kepimo popieriaus.
Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą ir sviestą. Atvėsinkite.
Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Įmaišykite šokolado mišinį, druską ir vanilės ekstraktą.
Atsargiai įmaišykite graikinius riešutus.
Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 20–25 minutes arba kol pyragas sustandės, bet išliks drėgnas viduryje.
Leiskite pyragui atvėsti, pjaustykite ir patiekite.
Skanaus!