Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Pikantiškos salotos
Pikantiškos salotos / ELTA

Daugelio dievinamos pikantiškos salotos – sveikiau: vienas nebrangus ingredientas padarys svarbų pokytį

Sutinkant Naujuosius ne vienas pasižadėjome šiemet jau tikrai labiau rūpintis sveikata. Tam nebūtina iškart savo mitybą keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skanėstu laikomas tradicines pikantiškas salotas šiemet verta išmokti gaminti šiek tiek kitaip, siūlo „Iki“ šefai. Raktu į sveikesnį patiekalą taps avokadai – išleidę visai nedaug, atversite naudingų medžiagų lobyną.  

„Lietuviai išties ištikimi tradicijoms ir mūsų šalyje nuo seno auginamoms šviežioms gėrybėms, tačiau jau kurį laiką pasaulį apėmusi avokadų mada neaplenkė ir Lietuvos. Matome, kad jie stabiliai populiarėja pirkėjų meniu – per pastaruosius 3 metus avokadų pardavimai yra išaugę jau beveik trečdaliu.

Matydami tokį poreikį, siūlome ne vieną jų rūšį ir veislę. Pavyzdžiui, žalios odelės avokadai pasižymi šiek tiek didesniu tvirtumu, švelnesniu skoniu.

O pirkėjų favoritai „Hass“ avokadai tamsia odele – intensyvesniu skoniu ir kremine tekstūra.

Vis labiau populiarėja ir jau sunokinti avokadai, kuriuos vertina tie, kurie nori iškart jais mėgautis ir nelaukti nė dienos“, – pastebi G. Kitovė.

Kuo naudingi avokadai?

Ne be reikalo avokado paklausa vis auga – šį vaisių nesunku pamėgti. Pasak daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, tai ne tik madingas ingredientas visame pasaulyje, bet ir tikras sveikatos šaltinis. 

„Internete netrūksta pagyrų avokadui, kurį raginama reguliariai įtraukti į savo meniu. Avokaduose gausu skaidulų, būtinųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų, kurie padeda mūsų organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais.

Įdomus faktas – avokaduose yra netgi daugiau kalio nei bananuose“, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.

Jau daugelis įpratę prie avokadų gausos parduotuvėse ir gražių nuotraukų socialiniuose tinkluose, o dietologai jį dažnai rekomenduoja ir žmonėms, norintiems sureguliuoti svorį.

Nepaisant kalorijų skaičiaus (221 kcal 100 g), riebalai šiame vaisiuje yra naudingi, avokadas ilgam suteikia sotumo jausmą, tad norisi mažiau užkandžiauti.

Tačiau, pasak specialistės, svarbu prisiminti, kad vien dėl šio produkto vartojimo nepradėsite prarasti nereikalingų kilogramų. Sveikas svorio metimo procesas neatsiejamas nuo tinkamos mitybos ir fizinio aktyvumo.

Avokadai – alternatyva majonezui

Šiais laikais parduotuvėse lengvai ir nebrangiai prieinama labai daug ir įvairių sveikų produktų, tačiau ne visi gali pasigirti tokiu populiarumu kaip avokadas.  

„Tarp priežasčių reikėtų įvardinti ir gerą avokado skonį bei itin platų jo vartojimą virtuvėje. Jis paprasčiausiai gali būti sveikas ir gardus užkandis, virsti maistingais pusryčiais prie kiaušinio ar ant skrebučio riekės, tapti svarbiausiu ingredientu gardžiose salotose, skania gvakamolės užtepėle prie užkandžių.

Iš jo per kelias minutes galima pasigaminti netgi desertą – suplakti su kakavos milteliais, šiek tiek medaus ir pieno ar augalinio gėrimo“, – apie plačias galimybes mėgautis avokadu pasakoja „Iki“ šefai.

Nors daugelis jau atradę didelę patiekalų su avokadu įvairovę, dar ne visi žino, kad juo galima pakeisti net ir… majonezą. Paprastai per žiemos šventes jo suvartojama daugiau nei įprastai, tad sausio mėnesį verta majonezą pakeisti kai kuo gerokai sveikesniu.

Taip net ir tokiu maistu kaip pikantiškos salotos bus galima mėgautis su mažiau sąžinės graužimo. 

„Galima rasti gausybę receptų, kaip namuose pasigaminti sveikesnę alternatyvą majonezui. Tačiau variantas su avokadu yra bene pats paprasčiausias – pakaks vos kelių ingredientų, išleisite visai mažai, o nereikės net iš spintelės traukti trintuvo.

Didelis pliusas tai, kad avokado skonis yra malonus, tačiau ne intensyvus – jis neužgoš kitų pikantiškų salotų ingredientų. Be to, suteiks patiekalui kreminę tekstūrą, tad bus vienas malonumas tepti šias salotas ant duonos“, – išbandyti kviečia „Iki“ šefai.

Pikantiškos salotos su avokadų „majonezu“

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 1 prinokusio šviežio avokado (~140 g), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnako, 1 šaukštelio garstyčių, druskos, pipirų. 4 kiaušinių, 2 skiltelių česnako, 150 g fermentinio sūrio, saujelės mėgstamų šviežių žalumynų.

Gaminame:

  1. Išskobkite avokadą ir sudėkite į dubenį. Dėkite ir susmulkintą česnako skiltelę, alyvuogių aliejų, garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
  2. Kiaušinius išvirkite, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka arba smulkiai sukapokite. Sūrį taip pat sutarkuokite.
  3. Sumaišykite kiaušinius su sūriu, susmulkintomis 2 skiltelėmis česnako, paskaninkite druska, šviežiai maltais pipirais ir įdėkite kelis šaukštus avokadų „majonezo“. Viską gerai išmaišykite ir prieš patiekdami apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Mano išsaugoti straipsniai